Hamilelikte Bel Ağrısı

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 26 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel zaman dilimidir. Geneli mutluluklarla geçen bu süreç bazı kadınlarda şiddetli ağrılara da neden olabilir. Özellikle bel ağrısı, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin büyümesi ve kadınların kilo almasıyla hayatı bir hayli zorlaştırmaya başlayabilir.

Bu yazımda sevgili okurlarım, hamilelikte bel ağrısı oluşumu hakkında sizlere birkaç bilgi vermek istiyorum.

Gebelikte Bel Ağrısı Görülme Sıklığı 

 

Gebelikte bel ağrısı şikayeti çok yaygın bir şekilde görülür; kadınların yaklaşık %70’inde görüldüğü kabul edilen bu sorunun yaşanması ise oldukça normaldir. Yine de gebelikte bel ağrısı önemsenmesi ve doğru tedbirlerin alınması gereken bir konu olmayı sürdürür. Gebelik kaynaklı bel ağrısı çoğunlukla belin alt bölgesini etkiler, ancak bu ağrı bel bölgesinin merkezinde de hissedilebilir. 

 

Hamilelikte bel ağrısı şikayetini tetikleyen birçok faktör bulunur değerli hastalarım ve bel ağrısına yol açan tüm bu faktörler gebeliğin belli periyotları dahilinde değişime uğrayabilir. Bu nedenle sizler için gebelik sürecinde yaşanan bel ağrılarının nedenlerini açıklamak istiyorum. 


 

Gebelikte Bel Ağrısı Nedenleri: Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?

 

Gebeliğin farklı evrelerinde yaşanan bel ağrılarının nedenleri farklılaşabilir. “Hamilelik bel ağrısı yapar mı?” sorusuna kesin bir yanıt verilemese de gebelikte ortaya çıkan bel ağrılarının nedenleri hakkında genel bilgiler aktarabilirim.

 

  • Gebeliğin ilk 3 ayında bel ağrısı nedenleri

 

1. Hormonal Değişimler: Hamileliğin başlangıcında bel ağrısına neden olan temel faktör hormonal değişimlerdir. Gebelik oluştuktan sonra kadın vücudunda progesteron hormonunun seviyesi hızla yükselir ve bu hormonun yükselmesi pelvik bölgedeki kasların ve bağların gevşemesini sağlayarak eklemlerin stabilitesini azaltabilir. 

 

2. Stres: Bu dönemde gebelerde bel ağrısına neden olan bir diğer faktör de strestir. Neticede gebelik haberi ile birlikte sonsuz bir mutluluk yaşansa da hayatın yepyeni bir şekilde ilerleyici gerçeği kadınların stresini arttırır. Yaşanan stres fiziksel semptomlara da neden olabilir; kas ağrılarını tetikleyebilir. 

 

  • Gebeliğin 3-9 aylık döneminde bel ağrısı nedenleri

 

Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimester döneminde rahim genişlemeye başlar, bebek hızla büyür, postür bozuklukları meydana gelir, anne kilo aldıkça sırt ve bel ağrıları şiddetlenir.

 

1. Ağırlık Merkezinin Değişmesi: Bebek büyüdükçe kadınların ağırlık merkezi ön kısma doğru kayar, sırt kasları zorlanır ve bel bölgesinde ağrı oluşumu yaygınlaşır. 

 

2. Kilo Alımı: Gebeliğin sonuna yaklaşılan bu süreçte kilo alımı başlar. Kilo alımı arttıkça kadınların bel ağrıları ve eklem ağrıları da şiddetlendirir.

 

3. Kasların Ayrılması: Karın bölgesinde, karın bölgesinin ortasında bağlanan iki paralel kas bölümü vardır. Bu kaslar omurgayı stabil tutarlar ve sırt bölgesini desteklerler. Ancak hamilelik gibi vücut anatomisinin büyük ölçüde değiştiği bu süreçte fetüs büyüdükçe karın kaslarının gerilmesine ve hatta ayrılmasına neden olur. Karın bölgesindeki kas yapıları ayrılınca da gebelikte yaşanan bel ağrısı, sırt ve pelvik bölge ağrıları da artar. 

 

Evet değerli okurlarım, sizler için “gebelikte bel ağrısı nedenleri” hakkında en temel bilgileri paylaşmaya çalıştım. Şimdi sıra hamilelikte bel ağrısı sorunu yaşayan hastalarımın konforunu arttıracak önerilere geldi.


 

Gebelikte D Vitamini Eksikliğine Dikkat!

 

Gebelik döneminde kadınların D vitamini düzeylerinin korunması çok ama çok önemlidir. D vitamini eksikliğine bağlı olarak gebelikte bel ağrısı oluşabilir ancak bu durum D vitamini eksikliğinin yol açtığı tek sorun değildir. D vitamini eksikliği oluştuğunda vücudun kalsiyum dengesi bozulacağı için kemikler zayıflayabilir, kırık oluşma ihtimali artabilir, yaygın vücut ağrıları ortaya çıkabilir, denge kayıpları ile birlikte düşme vb. kazalar yaşanabilir, kemiklerde erime başlayabilir. 


 

Hamilelikte Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

 

Gebelikte bel ağrısı nasıl geçer? sorusuna kesin bir yanıt verilemez, çünkü her kadının bel ağrısı şikayetleri aynı olmayabilir. Ancak genel olarak gebelik döneminde bel ağrısını hafifletmek veya bel ağrısını geçirmek için birkaç öneride bulunmak isterim. 

 

  • Bel bölgenizi düzenli ve dikkatli bir şekilde esnetin. 

  • Yeterince D vitamini aldığınızdan emin olun. 

  • Uyurken bacaklarınızın arasına yastık koyun ve yan yatmaya çalışın.

  • Otururken ve yürürken iskelet sisteminizin sağlığını korumak adına dik durmaya çalışın.  Otururken ayaklarınızın hafifçe yukarda durmasını sağlayın. Başınızı ve omuzlarınızı dik tutun. Gerekirse belinizi destekleyecek ortopedik yastıkları kullanın. 

  • Eğilirken veya yerden bir şey alıp kaldırmanız gerektiğinde ani hareketlerden kaçının. Eğilirken belinizi değil dizlerinizi kullanın ve kesinlikle çok ağır yükleri tek başınıza kaldırmaya çalışmayın. 

  • Kilo almak kaçınılmaz gibi gelse de elinizden geldiğince fazla kilo almamaya çalışın. 

  • Gün boyu ayakta durmayın, mümkün olduğunda istirahat etmeye çalışın ve otururken dahi sık sık pozisyon değiştirdiğinizden emin olun. 

  • Uzun saatler boyunca oturmanızı gerektiren bir mesleğiniz varsa ayağa kalkıp kısa yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin. 

  • Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimester dönemlerinde yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının. 

  • Sağlıklı kalmak için bol su için, yeterince su içerseniz enflamasyon riskinizi azaltabilirsiniz.

  • Duruşunuza dikkat edin, ağırlık merkeziniz öne kaydığı için dengenizi sağlamak adına sırt kaslarınızı gerektiğinden fazla gerilime maruz bırakabilirsiniz. Bu engellemek adına postur çalışmalarını yapmanızı öneriyorum. 

  • Bel ağrınız şiddetlendiğinde mutlaka uzmanlara danışın, gerekirse tetkiklerinizi yaptırın. 

  • Doktorlarınıza danışarak gebelik sürecinde sağlık durumunuza uygun egzersizler yapabilirsiniz. Spor eğitmenlerinin eşliğinde pilates ve yoga egzersizleri kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.


 

Hamilelikte Bel Ağrısı Yaşayanlar Ne Zaman Doktora Gitmeli?

 

Hamilelik döneminde bel ağrısı çok yaygın görülen bir şikayettir ve yazımın daha önceki kısımlarında da vurguladığım gibi birçok farklı nedenden bel ağrısı oluşabilir. Genel anlamda doktora gitme ihtiyacı yaratmasa da bel ağrısı belli şikayetlere neden olduğunda doktorlara danışılması gerekir. 

 

Özellikle;

 

  • Bel ağrısı çok şiddetlenirse,

  • Bel ağrısı 2 haftadan uzun sürerse,

  • Belli aralıklarla ortaya çıkan ve yavaş yavaş yoğunlaşan kramplar varsa,

  • İdrar yaparken zorluk ve ağrı hissediliyorsa zaman kaybetmeden tıbbi destek almalısınız.

 

Önemli: Değerli okurlarım gebelik döneminde bel ağrısı “siyatik” adı verdiğimiz sorun kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir. Şimdi sizlere “siyatik nedir?” hakkında kısa bir açıklama yapacağım.

 

Vücudumuzdaki en kalın ve en uzun sinir “siyatik” olarak adlandırılır. Siyatik siniri beldeki son omurlardan çıkar ve dizin hemen altında sonlanır. Siyatik sinirinin bel bölgesindeki kökleri gebelik sürecinde bebeğin büyümesi ile birlikte gerilebilir ve / veya sıkışabilir. Siyatik belin alt kısmından başlayan ve ayaklara kadar uzanan bir ağrıya neden olabilir. Zaman zaman ağrı o denli şiddetli olur ki kişide hareket kısıtlılığına yol açar. Yürürken ağrı hissediyorsanız, yürürken ayağınızı yere sürüyorsanız, ayaklarınızda ağrı ve uyuşma varsa siyatik sinirinizde baskı oluşmaya başlamış olabilir. Siyatik gebelik döneminde riski artan bir sorundur, herkeste görülebilir yine de hamileleri daha çok etkileyebildiği bilinmektedir!

 

Gebelikte Bel Ağrısı Tedavi Yöntemleri

 

Gebelikte bel ağrısı sorunu yaşıyorsanız ve bu sorun nedeniyle hayat konforunuz düşüyorsa çeşitli tedavi yöntemlerinin olduğunu ifade edebilirim. Gebelik sürecinde doktor kontrolünde ağrı kesici kullanabilirsiniz. Kullandığınız ağrı kesiciler sorununuzu gidermediği takdirde enjeksiyon tedavilerine başvurabilirsiniz. 

 

Önemli: Sevgili hastalarım, enjeksiyon tedavileri çok özel ve dikkatli planlanması gereken yaklaşımlardır. Bu yaklaşım yalnızca ağrı tedavisi konusunda yeterince deneyimi bulunan hekimler tarafından gerçekleştirilebilir.

 

Önerildiği takdirde fizik tedavi desteği almanız da gerekli olabilir. Bu alternatif değerlendirileceğinde gebeliğinizin seyri ve bel ağrısı nedenleriniz özelinde egzersizleriniz uzmanlar tarafından belirlenecektir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)