Hamilelikte Bu Besinlerden Uzak Durun
Yazar Nihal Daneoğlu • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 26 Mayıs 2021 • Yorumlar:
Sağlığınız için her zaman dengeli beslenmeniz gerekir ancak bu gereksinim hamilelik döneminde çok daha önemli hale gelir. Artık yalnız değilsinizdir ve rahminizde gelişmekte olan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu temel besinleri, vitaminleri ve mineralleri karşılamaya çalışmanız gerekir.
Hamilelik döneminde dengeli ve sağlıklı beslenmek kadar kaçınılması gereken besinler hakkında da bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Böylece bebeğinizin sağlığı için en doğru seçimleri yapabilir ve kendi sağlığınızı da riske atmadan bebeğinize kavuşabilirsiniz.
- Az Pişmiş veya Çiğ Et
Normalde az pişmiş et tüketmeyi tercih ediyorsanız hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda bu alışkanlığınızı bırakmalısınız. Koli bakterisi, toksoplazma ve salmonella gibi sağlığınızı tehdit eden bakterileri barındırma potansiyeli yüksek et ürünleri, sağlıklı bir gebelik geçirmenize engel olabilir. Bu nedenle kırmızı et, beyaz et ya da deniz ürünleri ayrımı yapmaksızın et tüketeceğinizde öğünlerinizin iyi derecede pişmiş olduğundan emin olmalısınız.
- Şarküteri Ürünleri
Salam, sosis, jambon ve sucuk gibi şarküteri ürünleri düşüklere yol açabilecek listeria monocytogenes adlı bir bakteriyi içerirler. Bu bakteri plasentadan geçme yeteneğine sahip olduğu için bebekleri enfekte ederek enfeksiyon oluşumuna ve kan zehirlenmesine neden olabilir.
- Cıva İçeren Balıklar
Gebelik döneminde yüksek oranda cıva içeren balıklardan kaçınılmalıdır. Hamilelik sırasında cıva içeren gıdaların tüketilmesi ile bebekte gelişimsel gecikmelerin ve beyin hasarının oluşması arasında bağ olduğu bilimsel araştırmalar sonucu gösterilmiştir. Yüksek cıva içeren balıklar haricinde sularının kirli olduğu bilinen göllerden ya da akarsulardan avlanan balıklardan da uzak durulması gerekir. Bu nedenle balık alınacağında kapsamlı araştırmalar yapılmalı ve güvenilir olduğundan emin olunan ürünler tercih edilmelidir.
- Kabuklu Deniz Ürünleri
İstiridye, midye, karides ve diğer kabuklu deniz ürünleri, özellikle çiğ ya da az pişmiş formda, gebelik sürecinde tüketilmemelidir. Çiğ deniz ürünleri salmonella bakterisi üretebilir ve zehirlenmelere yol açabilir.
- Az Pişmiş veya Çiğ Yumurta
Çiğ yumurta ya da çiğ yumurta içeren besinleri tüketen gebeler salmonella bakterisine maruz kalabilirler. Salmonella bakterisi çeşitli bağırsak enfeksiyonlarının oluşmasına, ishal şikayetinin ortaya çıkmasına ve gıda zehirlenmesi ile karşılaşılmasına neden olabilir.
- Yumuşak Peynirler
Yumuşak peynirler listeriya bakterisi barındırabilir. Pastorize edilmeyen sütün de pastörize edilmeyen sütten üretilen besinlerin de hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekir. Aynı şekilde ülkemizde belirli bölgelerde üretilen küflü peynirlerin tüketimine de gebelik döneminde ara verilmesi önemlidir.
- Bitki Çayları
Sakinleştiren, bağırsakları çalıştıran ve detoks etkisi sunan bitki çayları gebelik döneminde çeşitli şikayetlere neden olabilir. Bitki çayları tüketmeden önce tüm gebelerin kadın doğum uzmanlarına danışması gerekir. Tadı güzel ya da faydalı olduğu söylendiği için içilen bitki çayları rahim kasılmalarını arttırabilir, erken doğumu tetikleyebilir ve kanama oluşturabilir. Özellikle ada çayının, keten tohumu çayının, meyan kökü çayının, sinameki çayının, aloe vera çayının veya bu bitkileri içeren karışık bitki çaylarının hamileler için zararlı olduğu bilinmektedir.
Bu yazımda sizler için gebelik döneminde kaçınılması gereken besinler hakkında bilgi aktardım. Elbette ki liste yazımda bahsettiklerimle sınırlı değil. Karaciğer, kızartmalar, alkollü içecekler, yüksek oranda rafine şeker içeren yiyecekler, soya ürünleri ve kafein içeren içecekler de hamilelik döneminde sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Siz de gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmek ve bebeğinizin sağlığını korumak istiyorsanız kadın doğum uzmanlarınıza danışarak ve gerektiğinde diyetisyenlerden destek alarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinebilirsiniz.