Hamilelikte Cilt Değişimi ve Saç Dökülmesi
Yazar Emre Uysal • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 8 Nisan 2021 • Yorumlar:
Hamilelik dönemi, her ne kadar beraberinde güzelliklerle gelse de minik misafirimizin büyümesiyle birlikte artan hormonlara bağlı olarak bazı görsel problemleri de beraberinde getirir. Lekeler, çatlaklar ve saç dökülmesi bu problemlerin en başta gelenlerindendir.
Gebelik kesesi büyüdükçe artan hormonlara bağlı olarak cilt rengini veren melanosit denen hücrelerin sayısında artış yaşanır. Buna bağlı olarak göbek orta hatta, yüzde, koltuk altı ve kasık bölgesinde renk değişiklikleri gözlenebilir. Ten rengi, genetik özellikler, güneş ışınlarına maruziyet bu değişikliklerin az veya çok olmasını etkileyen faktörlerdir.Gebelikte güneş ışınları D vitamini sentezlenmesinde gereklidir ama güneşlenme periyotları 30 dk yı geçmemelidir, 30-50 faktör uv korumalı kremler tercih edilmelidir. Mevcut lekelerin çoğunluğu hamilelik bitiminden sonra yavaş yavaş gerileyecektir. Geçmeyen lekelerin tedavisi için bir uzman desteği almakta fayda vardır.
Bir diğer problem de göbek bölgesinde oluşan çatlaklardır.Hızlı kilo alımı, sıvı alımının az olması, genetik özellikler, cildin nemsiz kalması çatlakların başlıca nedenleridir.Burada modifiye edilemeyen tek sebep genetik yapıdır. Hamilelikte kilo alımını 10-12 kilo ile sınırlayarak, günlük 2-3 litre sıvı alarak ve doktorunuzun önereceği ürünlerle cildinizin nemli ve yumuşak kalmasını sağlayarak çatlakların önüne geçebilirsiniz.
Son olarak değinmek istediğim noktada saç dökülmesi. Yine artan hormonların etkisine bağlı olarak, büyüme dönemindeki saç teli miktarı %80 den %70 e düşer ve bu fark dökülen saç telinin sayısını belirler. Günde 50-60 tele kadar normal kabul edilirken fazlası için mutlaka demir eksikliği, vitamin alımındaki kısıtlılık, tiroid-şeker hastalığı gibi yandaş hastalıklar araştırılmalıdır.
Burada unutulmaması gereken nokta hamilelik öncesi kullandığınız ve o dönemde iyi gelen ilaç ve kozmetik ürünlerin hamilelik sırasında aynı etkiyi gösteremeyebileceği veya bebeğiniz için zararlı etkilerinin olabileceğidir. Bu yüzden mevcut problemlerin çözümü noktasında mutlaka kadın doğum uzmanı veya dermatoloğunuzun görüşlerine başvurunuz.
Mutlu bir hamilelik geçirmeniz ve en değerli misafirinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almanız dileğiyle....