Hamilelikte Diş Sağlığı

Hamilelik dönemi kadınlar için çok özel ve aynı zamanda çok zorlu bir dönemdir. Kadınlar bu mucizevi dönemi yaşarken vücutlarında hem fiziksel hem metabolik anlamda büyük değişiklikler meydana gelmektedir. Tabiki bu değişiklikler tüm vücudu etkilediği gibi dişlerimizi de ciddi anlamda etkilemektedir.

Hamileliğin ruhsal yönden de zor bir dönem olduğunu düşünürsek bu dönemde ortaya çıkabilecek diş ağrılarının anne adayını çok zorlayacağı bir gerçektir. Bu dönemi anne adayının konforlu ve rahat geçirebilmesi için biz diş hekimlerine hamilelik öncesinde yapılacak rutin kontrollerde büyük görev düşmektedir. Bu kontrollerde iyi bir ağız hijyeni sağlanmalı ve çürükler tedavi edilmelidir.

Hamilelikte, bebeğin diş gelişiminin 5. ve 6. haftalarda başlamaktadır. Aslında her zaman ihtiyaç duyulan kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineraller vitaminlere hamilelik döneminde daha çok ihtiyaç duyulur. Diş tomurcuklarının yapısını güçlendirmek için de özellikle beslenmeye dikkat edilmelidir. Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle 'hamile annelerin diş kaybına uğradığı' düşüncesi tamamen yanlıştır.
Hamilelik sırasında annenin iyi beslenmesi durumunda dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Anne adayı hem kendi genel sağlığı ve diş sağlığı hemde bebeğinin sağlıklı gelişimi için beslenmesine hamilelik döneminde daha fazla dikkat etmeli dengeli beslenmeye özen göstermelidir.

Hamilelik sırasında hormonal değişikliklere bağlı olarak diş etlerinde şişlikler ve kanamalar oluşabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ağız bakımı kesinlikle ihmal edilmemeli ve diş fırçalamaya özen gösterilmelidir.

Hamilelikte uygulanacak diş tedavilerinin zamanı da çok önemlidir hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişim evresi olduğu için, girişimsel dental tedaviden kaçınılmalıdır. Tedaviler ikinci üç aya ertelenmelidir. Eğer diş ya da diş eti iltihabı gibi acil bir durum var ise, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini etkileyebileceği düşüncesi ön planda tutulmalı ve bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdır

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zehra Fırtına Ekincioğlu Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)