Hamilelikte Oruç Tutmadan Önce İyi Düşünün

Ramazan ayı ile beraber gündeme gelen sorulardan bir tanesi de anne adayları için oruç tutmanın bebeğe ve annelere ne gibi etkisi olduğudur. Normalde insan vücudu uzun süreli açlığa dayanabilirken hamilelikte durum çok daha farklı olmaktadır. Anne adaylarının hamilelik sürecinde ve sonrasındaki emzirme sürecinde bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Hamileliğin özellikle ilk üç ayında bebeğin organ gelişimi üst seviyede olduğu için hamileliğin en önemli zamanı olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklar da bu süreç içerisinde etkili olmaktadır. Kusmaların sık yaşandığı durumlarda vücuttaki elektrolit kaybının aşırı olmasından dolayı anne adaylarının bol bol su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle hamileliğin ilk üç ayında oruç tutulması hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından zararlıdır.

Oruç Tutmak İsteyen Anneler Ne Yapmalı?

Hamileliğin üçüncü ve beşinci aylarındaki hamilelik süreci geri kalan aylara göre nispeten daha rahat geçmektedir. Bu nedenle oruç tutmak için en uygun aylar bu aylardır. Beşinci aydan sonra anne karnındaki bebeğin büyümesinin hızlandığı ve kilo kazanmaya başladığı aylar olduğu için oruç tutulması tavsiye edilmemektedir. Anne adaylarının iftardan sahura kadar 2-2.5 litre su içmesi ve bu süreçte kafeinden uzak durması gerekmektedir. Gün içerisinde vücudun kalori ihtiyacı da iftar ile sahur arasına dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır. Gündüz saatlerinde sıcaktan ve aşırı hareketten uzak durarak terleme kaynaklı sıvı kaybının minimuma indirilmesi gerekmektedir. Anne adaylarının mevsime uygun olarak meyve ve sebze tüketmesi son derece önemlidir.

Hamilelikte Oruç Tutmanın Etkileri

Vücudun uzun süre susuz kalmasından dolayı rahim kasılmaları meydana gelebilmektedir. Rahim kasılmaları ile beraber erken doğum riski yükselmektedir. Ayrıca gebelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonu riski de artmaktadır. Bol su tüketimi aynı zamanda bebeğin içerisinde bulunduğu kesenin suyunu etkilemektedir. Vücut susuz kaldığında bu kesenin yeterince dolu olmaması nedeniyle bebek hareketlerinde azalmalar gözlemlenmektedir. Bu riskin düşürülmesi için bol bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Gebelik kaynaklı hamilelik şekeri ya da şeker hastalığı gibi durumlar görüldüğü takdirde az miktarda sık sık yemek yemek gerekmektedir. Böyle bir rahatsızlığa sahip olan hamilelerin hem kendileri hem de bebekleri için tehlikeli durumlar görülebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seval Taşdemir Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)