Hamilelikte Vajinal Akıntı Normal midir?
Yazar Nilgün Turhan • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 22 Aralık 2020 • Yorumlar:
Gebelikte artan östrojen hormonunun etkisinden dolayı vajinal akıntıda artış olması normal
olmakla birlikte her vajinal akıntı da gebeliğe bağlı normal bir akıntı olmayabilir. Gebeliğe bağlı görülen normal akıntılar genelde kokusuz, beyaz akışkan kıvamda ve incedirler,kaşıntıya sebep olmazlar. Vajina dış bölgesinde kaşıntı varsa enfeksiyona bağlı bir vajina iltihabı olabilir.
Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar? ;
Gebelikte akıntı gebeliğin ilk aylarından itibaren başlar ve genellikle doğuma kadar devam eder.
Önemli olan akıntının özelliklerini takip etmektir. Gebeliğin son aylarında anne adayları su kesesinin açılarak su gelmesi probleminin akıntı ile karıştırabilirler. Gebelikte su gelmesi önemli ve acil durumlardan biridir, bazen akıntıdan ayrılması mümkün olmayabilir, şüpheli durumlarda acilen doktora başvurulması gerekir.
Vajinal akıntı küçük miktarlarda ve belirsiz aralıklarla ortaya çıkarken amnion suyu sürekli olarak dışarı sızar. Amniyotik sıvı genellikle berrak veya hafif sarımsı, su kıvamında, kokusuz veya biraz tatlı kokuludur. Su sızıntı gibi damla damla veya aşırı fışkırtma şeklinde gelebilir. Suyun gelmesine dair bir kuşku duyulmuşsa acilen gebeliği takip eden doktor ile görüşmek gerekir.
Amniotik kesenin açılıp suyun gelip gelmediğine ve doğumun başlayıp başlamadığına doktor karar verir.
Enfeksiyona Bağlı Akıntılardan Nasıl Ayırt Edilir?
Mantar enfeksiyonları-Candida Albicans; Halk arasında mantar olarak bilinir. Mantar enfeksiyonunda bol kaşıntılı, süt kesiği gibi peynir kıvamında ve kokusuz akıntı vardır. Akıntı ile birlikte kaşıntı ve yanma gibi şikayetler belirgindir. Bazen mantar enfeksiyonlarında aşırı olabilen akıntı vajende birikerek birden dışarı boşalabilir, bu da gebenini suyunun geldiğini düşünmesine neden olabilir.
Bakteriyel vaginosis; Gri veya sarı renkte, şeffaf, bazen köpüklü kıvamda olabilen ve balık kokusu gibi kötü kokulu bir akıntı ile belirti verir. Ağrılı cinsel ilişki problemi olabilir. Bakteriyel vaginosis gebelikte su kesesinin erken açılması ve erken doğuma neden olabileceği için mutlaka tanı ve tedavisinin yapılması gerekir.
Trichomonas Vajiniti:
Gebelerde sık görülebilen vajinitlerden biridir. En sık belirisi kötü kokulu,köpüklü, sarı renkli akıntıdır; eşlik eden kaşıntı şikayeti olabilir. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Eşlerin de tedavi edilmesi gerekir. Su kesesinin erken açılması ve suyu gelmesi ve erken doğum ağrılarınneden olabileceği için için mutlaka tedavi edilmelidir.
Gebelikte vajinal enfeksiyonlar bazen miks enfeksiyon dediğimiz bunların bir kaçının birlikte olması ile de olabilir.
Akıntılar Rahim Kanseri Belirtisi Olabilir mi?
Kötü kokulu ve kanlı akıntılar nadiren de olsa rahim ağzı kanserinin belirtileri olabilir. Bu nedenle akıntı şikayeti olan gebelerin muayene olarak smear testlerinin alınması gerekebilir.
Akıntılardan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Vajinal akıntı ve enfeksiyonlardan korunmak için pamuklu çamaşırlar kullanılmalı ve iç çamaşırı sık değiştirilmelidir. Çamaşırların deterjan yerine sabunla yıkanması ve özellikle ağ yerlerininin ütülenmesi, mantar enfeksiyonlarına yatkınlık yapabilecek şekerli gıdalardan uzak durulması ve prezervatif kullanımı vajinal akıntı ve enfeksiyonlara karşı korunmada faydalıdır.
Akıntılar Olan Gebelere Öneriler
Gebeliğe bağlı görülen kokusuz, beyaz akışkan kıvamda ve ince akıntılar dışında akıntı kötü kokulu, yeşil, kahverengi, sarı, pembe veya kırmızı lekelenme şeklinde veya köpüklise veya kaşıntı da eşlik ediyorsa hemen doktora başvurmak gerekir.
Yazar
Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Nilgün Turhan
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.