Hamilelikte ve Lohusalıkta Cilt Sorunları
Yazar Emine Dilek Bahçekapılı Yıldırım • 27 Kasım 2024 • Yorumlar:
Kadın hayatında hormonal açıdan çok farklı bir süreç olan gebelik döneminde cilt çok hassaslaşıyor ve bu nedenle farklı cilt problemleri ortaya çıkabiliyor.
1-Yüzdeki pigment değişiklikleri
Gebelikte hormonların etkisi ile melanositlerden aşırı sentezlenen melanin pigmenti nedeniyle kahverengi lekeler meydana geliyor. Çoğunlukla yüzde görülen lekeler halk arasında ‘Gebelelik maskesi’ olarak biliniyor ve alın, yanaklar ve dudak üzerinde yoğunlaşıyor. Lekeler doğumdan sonra azalsa da bazıları kalıcı da olabiliyor.
Lekeleri önlemek için günlük hayatta dışarıdan gelen kir, toz, makyaj artıkları, kendi cildimizin ter ve yağ salgısı gibi etkenlere karşı her şeyden önce cildin temiz tutulması gerekiyor. Ayrıca yaz kış fark etmeksizin mutlaka güneşten korunmak gerekiyor çünkü güneş, içinde barındırdığı UVA ve UVB ışınlarından dolayı, lekelerin artmasında çok önemli bir faktör. Gebelik dolayısıyla kimyasal içermeyen fiziksel koruyuculu güneş kremlerinin tercih edilmesi öneriliyor.
2- Çatlaklar
Gebelik döneminde en fazla karşılaşılan problemden biri olan çatlaklar, kilo artışı ile birlikte derinin gerilmesine bağlı derinin alt katmanında yırtılmalar oluşması sonrasında görülüyor.
Çatlakların oluşmaması için cildin nemli tutulması, ılık su ile duş sonrası nemlendirilmesi, çatlak önleyici krem ve jellerin kullanılması ve fazla kilo alınmaması öneriliyor.
Önce kırmızı, daha sonra sedefimsi bir renk alan cilt çatlakları için ne kadar erken önlem alınırsa, o derece iyi sonuçlar elde ediliyor. Her şeyden önce yapılması gereken, en hassas olan bölgelere, hamileliğin ilk aylarından itibaren uygun olan çatlak kremleri kullanmaya başlamak. Ayrıca hormonal dengenin değişmesinden dolayı, hızlı bir şekilde büyüyen göğüslere, çatlak önleyici jellerle hafifçe masaj yapmak etkili sonuç veriyor.
3- Sivilceler (akne)
Gebelikte, değişen hormonal denge ile ve beslenme alışkanlıkları akneyi artırıyor. Bu nedenle gebelikte düzenli cilt bakımı, antibiotikli kremler, diyet kontrolü önemli yer tutuyor.
Ayrıca leke kalma olasılığı yüksek olduğundan sivilcelerin bu dönemde asla sıkılmaması öneriliyor.
4- Ayak problemleri
Anne adayları hamileliğin ilerlemesiyle birlikte şişen, büyüyen ve terleyen ayaklar sebebiyle, tırnak batmaları, bağışıklığın düşmesiyle birlikte mantar enfeksiyonları, siğil gibi enfeksiyonlar veya nasırlarla karşılaşabiliyor.
Bu dönemde hijyene önem vermek ve ayakta görülen en basit problemde bile derhal dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor. Hamilelik döneminde olabildiğince az ilaç kullanılması gerektiği için, ilaçsız medikal ayak bakımları da tercih edilebiliyor.
5- Ciltte kılcal damarlarda ve variste artış
Gebelikte artan östrojenin etkisine bağlı olarak birkaç mm’lik çapta kiraz beni olarak adlandırılan oluşumlar veya örümcek ağı şeklinde damarsal problemler görülebiliyor. Bazen sürekli travmaya ikincil olarak gelişen kanayan kabarıklıklar (piyojenik granuloma) veya bacaklarda da değişen hormonal denge ve karın içi basıncın artması ile varis oluşumları ortaya çıkabiliyor. Bunun için gebelerin uzun süre ayakta kalmaması ve çok sıcak su ile duş almaması öneriliyor.
6- Saç dökülmesi
Hamilelikte en sık rastlanan sorunlardan biri de saç dökülmesi. Hamilelikte yaşanan hormonal değişikliklerden dolayı özellikle doğumdan sonra ani ve hızlı bir dökülme süreci başlar. Doğum sonrası ilk biryıla kadar fizyolojik kabul edilen saç dökülmesi şiddeti fazla ise ve uzun sürerse tetkik edilmelidir.
7- Benler
Gebelikte birlikte çok sayıda ben artışı görülebiliyor. Bu benler klasik ben yapısında olabildiği gibi, et beni, damar beni yapısında da olabiliyor. Bende kanama, renk değişimi, asimetri gibi durumlar yoksa bu endişe edilecek bir durum değil. Bu tür durumlarda ise bu benlerin bir dermatolog tarafından dermatoskopi ile incelenmesi gerekiyor.
Doğumdan sonra boyun bölgesinde görülen ve gerçekte et beni değil deri katlantısı olan iyi huylu oluşumlar, kriyoterapi, koterizasyon, plazma enerjisi ile kolayca tedavi edilebiliyor.
Gebelik döneminde değişen hormonal denge ile cildimizde oluşan değişikliklere yönelik bazı önlemler almak gerekir. Bunun için;
Gebelikte bol su için, dengeli ve sağlıklı beslenin.
Güneşten korunun ve fiziksel güneş koruyucular kullanın.
Ilık su ile duş alın ve cildinizi her gün nemlendirin.
Aşırı kilo almayın, çatlak önleyici jellerinizi, gebeliğin 4. ayından itibaren kullanmaya başlayın.
Doğum sonrası 3. ayda başlaması muhtemel saç dökülmeniz için kan tetkiklerinizi kontrol ettirin.
Cildinizde oluşan herhangi bir değişiklikte için mutlaka bir dermatologdan yardım alın.