Hamilelikte Vitamin ve Demir Desteği Gerekli midir?

Bebeğin anne karnında büyümeye devam etmesi ve gereksinimlerinin artmasıyla annede besin ihtiyacı artar. Gebeliğin hem anne hem de bebek açısından sağlıklı bir şekilde devam etmesi için vitamin ve mineral takviyelerinin alınması gerekir. Vitamin ve mineraller büyüme, gelişme ve vücudun normal fonksiyonlarını devam ettirmesi için gerekli olan temel maddelerdir. Gebelik planlayan anne adayları, gebe kalmadan en az üç ay önce folik asit kullanmaya başlaması tüm dünyada önerilmektedir. Gebelik süresince en çok kullanılan takviye folik asit ve demir ilaçlarıdır. Bunun yanında D vitamini, omega-3, iyot, kalsiyum ve magnezyum multi-vitamin preparatlarının içeriğinde bulunmaktadır ve gebelere takviye olarak gebelik süresince verilmektedir.

Folik Asit

Gebelik planlayan anne adayları, gebe kalmadan en az üç ay önce folik asit kullanmaya başlaması önerilir. Folik asit kullanımı nöral tüp defekti dediğimiz beyin ve omurilik sistemindeki doğum kusurlarının oluşumunu %70 oranında engeller. Gebeliğin ilk 3 ayı bebeğinizin organ gelişim dönemi olduğundan günde 400 mcg olarak kullanmaya devam edilmelidir. Nöral tüp defekti gelişme riski yüksek olan gebelerde ise daha yüksek dozlarda folik asit kullanımını gerektirir.

D Vitamini

Bebeğinizin kemik gelişiminde ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli rol oynamaktadır. Anne adayında D vitamini eksikliği varsa gebelik zehirlenmesi, gebelik şekeri görülmesi ve erken doğum riski artarken bebek ise düşük kilolu doğabilmektedir. D vitaminin en önemli kaynağı beslenmenin yeterli olmasının yanı sıra güneş ışınlarıdır. Gebeler günün uygun saatlerinde 10-15 dakika güneşlenmeye özen göstermelidir. Hamilelikte D vitamini kullanımına kan düzeyine bakmadan başlamak gerekir ve emzirme döneminde 6 ay boyunca devam edilmelidir. Anne adaylarına ve emziren annelere günde 1 kez 9 damla (1200 IU) D vitamini kullanmaları önerilmektedir.


 

Omega 3

Anne adaylarının en çok merak ettikleri bir diğer takviye ise son günlerde de popüler olan Omega 3’tür. Omega 3 bir yağ asididir ve vücutta sentezlenemediği için besinlerle veya takviye şeklinde dışardan alınması gerekir. Anneye ve bebeğe birçok yararı olduğu bilinmektedir. Annede gebelik zehirlenmesi ve doğum sonrası depresyon riskini azaltmaktadır. Bebekte özellikle beyin ve retina gelişiminde etkilidir. Yapılan son bilimsel araştırmalarda ise, özellikle hamileliğin son üç ayında kullanılan Omega-3’ ün bebeğin IQ seviyesini artırdığı ifade edilmiştir. Günlük kullanımı 200-300 mg olarak önerilmektedir.


 

Demir

Gebelikte takviye edilmesi gereken en önemli minerallerden biri demirdir. Gebeliğin dördüncü ayından sonra annenin kan hacminin artmasıyla birlikte demir ihtiyacı da artmaktadır. Demir eksikliği annede anemi yani kansızlığa; bebekte ise düşük kilolu doğmasına neden olabilmektedir. Gebelik döneminde günlük 30-60 mg demir takviyesi önerilmektedir. Demir takviyelerinin C vitamin yönünden zengin besinlerle birlikte alınması demir emilimini artırmaktadır. Demir emilimini azaltması sebebiyle gebelik döneminde çay, kahve aşırı tüketiminden özellikle kaçınılmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Doğa Seçkin Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)