Hangi Magnezyum Formu? Ne Zaman?

Yazar Meryem Özbaş Günay • 23 Ağustos 2024 • Yorumlar:

Son yıllarda, magnezyumun sadece kandaki değil hücre içindeki düzeyinin de bilinmesini çok önemli olduğu ortaya çıktı. Çünkü magnezyum hücrede gerçekleşen 300’den fazla metabolik reaksiyonda kritik rol alır. Magnezyum, beyindeki kortizol seviyesini dengeleyen en önemli mineraldir.

Mutluluk hormonu serotoninin dengede kalabilmesi magnezyum minerali sayesinde mümkündür. Kemik ve diş sağlığı için en az kalsiyum kadar önemli rol oynar. Kas hücresinin enerji üretimi mekanizmalarını doğrudan etkiler. Hücre bölünmesinde önemli rol oynar. Potasyum mineralinin fonksiyonlarına katkı sağlar. Hücreleri nikel, alüminyum, kurşun, kadmiyum ve civa gibi zararlı elementlerden korumaktadır. Magnezyum vücudumuz için çok önemli bir mineraldir. Sinir, kas hücreleri ve kalbin çalışması için mutlak gereklidir.

Peki magnezyum eksikliği ne zaman karşımıza çıkıyor? Magnezyumun düşük alınması, alkol tüketilmesi, sindirim sistemi emilim problemleri, böbrek hastalıkları ile ilgili olarak magnezyum eksikliği görülebilir. Bu durumda magnezyum eksikliği bazı belirtiler verebilir? Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Kas krampları ve ağrı

Derin bir halsizlik ve yorgunluk hissi

İştah kaybı, bulantı

Konsantrasyon güçlüğü ve hafıza problemleri

Depresif duygu durumu

Adet öncesi sendrom

Migren gibi baş ağrıları

Fibromiyalji gibi yumuşak doku romatizmalarına yatkınlık

Kan basıncı anormallikleri görülebilir.

Peki magnezyum formlarını nerelerde kullanıyoruz ve hangi saatlerde almalıyız? Biraz da bundan bahsedelim:

Magnezyum Glisinat:

Glisin aminoasiti ile birleşmiş formudur. Biyoyararlanımı yüksektir. Glisin sakinleştirici aminoasittir. Bu kombinasyon depresyon, kronik ağrı, premenstüral sendrom, nöropatik sendrom için kullanılır. Bu form için sakinleştirici form diyebiliriz. Bu nedenle kaliteli ve düzgün uyku için yatmadan önce bu formu kullanmak faydalıdır.

Magnezyum Sitrat:

Bu form canlandırıcı formdur. Neleri canlandırıyor? Kas, sinir ve barsak fonksiyonlarını canlandırır. Bu nedenle sabah saatlerinde almalıyız. Mg sitrik aside bağlıdır. En çok kullanılan ve emilimi oldukça yüksek olan formdur. Kronik kabızlıkta, böbrek sağlığı korunmasında, böbrek taşında, kramplarda, kas ve sinir fonksiyonlarının sağlıkla sürdürülmesinde kullanılır.

Magnezyum Sülfat: Magnezyum sülfat, hazımsızlığa karşı iyi gelir. Ayrıca mikrop kırıcı antibakteriyel etkisi vardır. Cilt bakımı için kullanılabilir. Cildi sıkılaştırıcı ve nemlendirici özelliğinin yanı sıra doğal bir peeling için kullanılabilir.

Magnezyum Oksit: Magnezyum oksit, mide ekşimesi ve dispepsi rahatsızlıklarını gidermek için bir antiasit olarak, magnezyum takviyesi ve kısa süreli bir müshil ilacı olarak kullanılır. Sindirime bağlı hazımsızlık semptomlarını iyileştirmek için de kullanılır.

Magnezyum Malat: Malik aside bağlıdır. Bu enerji verici formdur. Enerjiyle alakalı sorunlarda kullanılan en iyi form olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle sabah saatlerinde almalıyız. Malik asit krebs döngüsünde anahtar bileşendir ve enerji verme özelliği vardır. Fibromiyalji, kronik yorgunluk, kas ağrısı, migren, depresyon tedavilerinde kullanılır.

Magnezyum Taurinat: Düzenleyici formdur. Peki neleri düzenler? Kan basıncı, kan şekeri ve kalp sağlığını düzenler. Bu nedenle akşam saatlerinde almalıyız.

Değerli okuyucularım birçok magnezyum formu var. Sizlere en temel olanları anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuşumdur. Yeni sayılarda görüşmek üzere, sağlıkla kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Meryem Özbaş Günay Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Ozon Terapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Meryem Özbaş Günay

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Ozon Terapi Uzm. Dr.

Randevu al