Haşimato Tiroidi ve Beslenme Tedavisi

Yazar Bengü Burcu İpek • 16 Ocak 2019 • Yorumlar:

Haşimato hastalığı, tiroid bezinde gerçekleşen otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün rahatsızlıklarda vücudunuz kendi hücrelerini yabancılayarak, dokulara karşı bir savaş oluşturur. Haşimato rahatsızlığında ise bu savaş tiroid bezinde gerçekleşir. Tiroid bezini yok etmek için çok fazla antikor üretilir. Bu antikorlar testlerde de çıkan: TPO antikoru ve anti-troglobulin antikorlarıdır.  Bu hücreler temelde tiroid hücrelerini yok etmeye çalışırlar. Tahrip olan tiroid hücreleri sonucunda, tiroid bezi küçülmeye başlar. Hormon üretimine yetecek bez kalmadığında da tiroit hormon yetersizliği oluşur.

Haşimato tiroid başlarında, kanda T3 ve T4 hormonları daha normale yakınken, hastalığın seyrinde bu hormanlar düşmeye dolayısıyla TSH hormonu da yükselmeye başlar. ( TSH’ın normalden çok salgılanmış olması vücutta üretimde sorun olduğunu, bu yüzden daha fazla salgı yapmaya çalıştığını gösterir. ) T3 ve T4 hormonlarının düşmesi ile metabolizma yavaşlar ve kilo alımı başlar. Kişide genellikle halsizlik, bitkinlik, sürekli uyku hali, el-ayak ve özellikle yüzde şişme, cinsel isteksizlik ciltte ve saç derisinde kuruma, matlaşma, seste değişiklik, kabızlık, işe odaklanmada zorlanma, sık unutkanlık, ciltte soluk bir renk, adet düzensizlikleri ve depresyon görülmektedir.

Haşimato rahatsızlıklarında genellikle kolesterol yüksek seyreder. Bu yüzden hasta kalp- damar hastalıkları açısıdan da sıkıntı yaşamamak adına düzenli kontrollerini yaptırmalıdır. Haşimato rahatsızlığının ortaya çıkması ile ile birlikte kişi yetersiz hormonal durumu için, ilaçla desteklenir. Bunun dışında doğru tıbbi beslenme desteği ile de şikâyetler minumuma indirilip, değerler 2-3 ayda kontrol edilir.

 

Haşimato hastaları için beslenme önerileri

*İyotsuz tuz tercih etmeli

İyot fazlalığının, otoimmün hastalıklarda hastalık seyrini kötü yönde etkileyebileceğine dair çalışmalar vardır. Yeterli iyot alımından emin olunduktan sonra 5 gram/günlük tuz miktarını aşmadan, genel bir diyet düzeni içerisinde iyotsuz tuz tüketimi öngörülür. Koruyucu beslenme tedavisinde, yeterli iyot alımının da önemli olduğu atlanılmamalıdır.

 

*Yeterli Selenyum tüketimi

Selenyum minerali, oluşan antikorlar ile savaşabileceğinden, antikor sayısını azaltmakta ve tiroit fonksiyonlarına destek sağlamaktadır. Selenyum: yumurta, ton balığı, sardalye, yer fıstığı, soya fasulyesi, badem, ay çekirdeği ve tavuk-hindi eti, kırmızı ette bulunmaktadır.

 

*Yeterli Omega-3 alınmalı

Omega-3 yağ asitleri bu hastalıkta oldukça önemlidir. Bu sebeple haftada 2 gün balık tüketimine yer verilmeli, yiyeceklerle alınamadığı takdirde takviye olarak kullanılmalıdır.

 

*Yeterli su tüketimi sağlanmalı.

Bu grupta ödem problemi çok görüldüğünden, günde 2-3 litre su tüketimi önerilmektedir.

 

Haşimato grubu için en çok fayda veren 2 tip diyet vardır.

1.si Paleo diyeti: Paleo diyetinin temeli, avcılık- toplayıcılık prensibine dayanmaktadır. Her türlü işlenmiş üründen uzak, daha çok yağsız kırmızı et, balık, deniz ürünleri, meyve ve nişasta içeriği düşük olan sebzeler, yağlı tohumlar içeren bir beslenme programıdır.

2.si Glutensiz Diyet: Gluten direk haşimatoya sebep olmaz, lakin bazı bireylerde otoimmün reaksiyonlara sebep olabildiği gözlemlenmiştir. Gluten buğdaydan elde edilen bütün ürünlerin içinde bulunmaktadır. Buğday ve buğday unundan üretilmiş her şey, arpa, hamur işleri pizza, makarna, ekmek gibi ürünlerde vardır. Glutensiz un kullanılarak bu yiyecekler yapılıp tüketilebilmektedir.

Haşimato rahatsızlığında gluten, gluten içerikli ürünlerin tüketim miktarı, guatrojenik besinlerin miktarı ayarlanmalıdır.

Guatrojen besinler vücudun iyot emilimini engelleyip, troid bezlerinin genişlemesine yol açarak tiroit fonksiyonunu baskılar. Bu besinler: Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, soya ürünleri, ıspanak, şeftali, çilek ve armuttur. Bu besinlerin porsiyon tüketimleri ve sıklıkları ayarlanarak tüketilmesinde sakınca yoktur. İlaç kullanımına yakın bir saatte tüketmemeye gayret ediniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)