Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi

Yazar Ayşe Merve SarıDiyetisyen • 24 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Diyabetli bireyler, kan şekerlerini kontrol altında tutabilmek için özel yiyeceklere ihtiyaç duymazlar. İlk diyabet tanısı konduğunda, herkes sizin için neyin serbest, neyin yasak olduğuna dair pek çok öneride bulunacaktır.

Sağlıklı beslenme herkes için ortaktır. Diyabetli bireyler, kan şekerlerini kontrol altında tutabilmek için özel yiyeceklere ihtiyaç duymazlar. İlk diyabet tanısı konduğunda, herkes sizin için neyin serbest, neyin yasak olduğuna dair pek çok öneride bulunacaktır. Oysa güncel beslenme tedavisinde yasaklı besinler yer almaz. Bilmeniz gereken, kan şekerini hangi yiyeceklerin yükselttiği, bu yiyecekleri ne miktarda tüketmeniz gerektiği ve bu beslenme planının sizin tedavinize (insülin tipi ve dozları), fiziksel aktivite programınıza uygun olup olmadığıdır .

Diyabet ortaya çıktığından bu yana, pek çok kuruluş, bilimsel çalışma sonuçlarına dayanan öneriler yayınlamıştır.

Bu önerilerin ortak hedefi;

  • Kan şekerinin,
  • Kan yağlarının (kalp-damar hastalığı riskini azaltmak için),
  • Kan basıncının hedef aralıkta tutulması ,
  • Yaşam kalitesinin arttırılması olmuştur .
  • Kişiye özgü düzenlenen tıbbi beslenme tedavisi, Hba1c düzeylerinde %1-2 (yeni tanı konmuş diyabetli bireylerde ise %3’e yakın) azalma sağlamaktadır .

Kan şekerini dengede tutmak için kullanılabilecek pek çok öğün planlama yöntemi vardır. Değişim listeleri , el porsiyon yöntemi , karbonhidrat sayımı, tabak modeli, glisemik indeksyöntemi bireye uygun olmak şartıyla tercih edilebilir . Karbonhidrat sayımı, özellikle Tip 1 diyabetli bireylerde, metabolik kontrol üzerinde oldukça etkili bir yöntemdir .

Seçilen yöntem ne olursa olsun, diyabet tedavisinin başarılı olması ancak diyabetli bireyin merkezde olduğu, deneyimli bir diyabet ekibi ile çalışarak mümkün olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)