Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçebilirim?

Yazar Kimya Çifçi DumluAile Danışmanı • 2 Nisan 2021 • Yorumlar:

İnsanların hayattaki hedefleri farklıdır. Kimi çok iyi bir kariyer, kimi çok para kazanmak, kimi ise çok ünlü olmak ister. Pek çok insanın öncelikli hayalleri arasında da mutlu ve sağlıklı bir birlikteliğe sahip olmak vardır.

***

Çiftlerin hayalleri arasında olan güzel günlerin bir dönemi olan evlilik belki de çiftlerin hayatlarındaki en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir. Hayatın dönüm noktalarından biri olan evlilikten önce kendinizi, partnerinizi ve ilişkinizi yeniden gözden geçirmeli; evliliğe daha gerçekçi bakmanızı sağlayıp ancak kendinize sorduğunuz “Evlilik için hazır mıyım acaba?” sorusunu kendinizden emin bir şekilde “Evet” diyerek cevaplayabildiğiniz zaman evlenmelisiniz.

***

Evlilik, kadın ve erkeğin birlikteliğinden oluşan her türlü yetki ve sorumluluğu paylaşması ve meşrulaştırmasının toplumsal kurallar çerçevesinde kabul görmesidir. Evlilik aynı zamanda toplum içinde aile ve akrabalık kurumlarının oluşmasını da sağlar.

***

Sağlıklı toplum için sağlıklı evliliklerin olması gerekir. Sağlıklı evliliklerin oluşması için önemli unsur, öncelikle kişinin kendini tanıması; daha sonra eşini seçme kararını tesadüflere bırakmayarak bilinçli olarak karar vermesidir.

EVLENMEDEN ÖNCE KENDİNİ TANI!

Evlenecek kişiler genelde eş adayının nasıl olduğunu düşünür. Ancak kendilerini iyi tanımadıkları için onunla anlaşıp anlaşamayacaklarını sorguladığında, cevabı sağlıklı veremezler. Dolayısıyla evlilikte kişi kendi özelliklerini tanıyıp, kendi kişiliğinin farkında olmalıdır. Kendinizi tanımadan karşınızdaki kişiyi tanıyamazsınız. Kendini tanıma, kişinin kendisi hakkında bazı bilgilerin farkında olması demektir. Kendini tanımayanlar, başkalarının onlar için hazırladığı hayatı yaşamak zorunda kalırlar. Kendileri olamazlar. Kişinin sağlıklı seçimler yapabilmesi, olaylar karşısında nasıl tepkiler vermesi gerektiğini bilmesi; kendini ne kadar tanıdığına bağlıdır. Bunun için de kişi kendisini aile hayatında, iş hayatında ve sosyal hayatında nasıl birisi olduğunu analiz etmesiyle başlar.

***

Kendinize ;

· Sorumluluk sahibi bir insan mısınız?

· Hoşgörülü ve saygılı biri misiniz?

· Kendinizde en sevmediğiniz özelliğiniz nedir?

· Affedici ve bağışlayıcı olabiliyor musunuz?

· Geleceğe dair hayalleriniz neler?

· Gerektiğinde ‘hayır’ demeyi biliyor musunuz?

Bu sorulara tüm içtenliğinizle cevap vermelisiniz. Unutmayın, kendinizi asla kandıramazsınız. Mutlu bir hayatın ilk adımı, kendinizi tanıyabilmekten geçer. Olumlu ve olumsuz yönlerinizin farkına varmalı; olumluları pekiştirip, olumsuzları olumluya çevirmek için çaba sarf etmeniz gerekir. Ancak bu şekilde doğru eş bulmadan önce doğru eş olmayı başarabilirsiniz.

***

Kendinizi tanıdıktan sonra, ancak evlenme kararı almadan önce, eş adayınızla her anlamda birbiriniz için uygun olup olmadığınızı anlamalısınız. Sosyolojik bakış açınızın, alışkanlıklarınızın, inançlarınızın, sahip olduğunuz değerlerin, siyasi fikirlerin ve aile yapılarındaki benzerliklerin evliliğinizdeki mutluluk payına katkıda bulunacağını unutmayın.

***

Eğer tüm bu aşamaları geçtikten sonra evlilik kararınızdan eminseniz, artık yapmanız gereken, evliliğe dair beklentilerinizi gözden geçirmektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)