Hayatın Anlamını Aramak
Yazar Burcu Çetin Şeker • Psikolog • 13 Haziran 2022 • Yorumlar:
Terapi sadece, travması olan, kaygı bozukluğu ya da depresyonu olan kişiler için midir? Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 20’si kendilerinde psikolojik bir sıkıntı olduğunu düşünüyor. Peki ya geriye kalan yüzde 80? Onların herhangi bir desteğe ihtiyacı yok mu gerçekten?
Peki ya hayatın anlamını arayanlar, kendini gerçekleştirmek için yolunu bulmak isteyenler, potansiyelini tümüyle kullanmak isteyenler, ben bu hayatta ne istiyorum, ne yapmak istiyorum, ne olmak istiyorum, amacım ne diyenler? Bu kişilerin de bir destek mekanizmasına ihtiyacı olmuyor mu?
Çoğumuzun bildiği kadarıyla psikoloji bilimi, insandaki ruhsal rahatsızlıklara, patolojilere, eksik olana vurgu yapar ve bunların düzeltilmesi için çalışır. Ancak aslında psikoloji biliminin amacı sadece bu değildir. İnsanda eksik olanın düzeltilmesinin yanı sıra ayrıca var olan güçlü yanların ortaya çıkarılması, kişisel potansiyelinin keşfedilmesi ve bunların geliştirilmesiyle birlikte daha güçlü, daha mutlu ve daha çok doyum sağlanan bir hayata kavuşulmasını da amaçlamaktadır.
Günümüzde aslında belirgin bir ruhsal sıkıntıya sahip olmayan birçok insan zaman zaman bu düşüncelere dalmaktadır; ben kimim, hayattaki amacım ne, neyi seviyorum, neyi yapmaktan hoşlanıyorum, hayatın anlamını nasıl bulabilirim, hayattan nasıl daha çok doyum sağlayabilirim? Belki bu sorular size de tanıdık geldi, belki siz de ara ara kendinize soruyorsunuz ama sonra günlük hayatın akışı içerisinde bunları geçiştiriyor ve işlerinize dalıyorsunuz ya da “amaan hayatın anlamını ben mi keşfedeceğim” diyip geçiştiriyorsunuz. Bu düşünceleri geçiştiremediğiniz noktada ise, aslında istediğiniz gibi bir hayat yaşamadığınızı düşünmeye başlıyor ve hayattan keyif alamamaya başlıyorsunuz.
Peki neden insanlar bir noktada bunları düşünmeye başlıyor?
Maslow’un ihtiyaç piramidine göre; bazı temel ihtiyaçları karşılanan insanlar için hayatta başka meseleler vuku bulmaya başlıyor. Örneğin, kendi potansiyelini keşfetme ve bunu maksimumda kullanma, hayatta anlamlı bir şeyler yapma isteği. Bu ihtiyacı hisseden hatta bunu varoluşsal bir kriz şeklinde yaşayan birçok insan var. Ve çoğu da elle tutulur bir travmaları, ruhsal bozuklukları olmadığı için içlerinde bulunduğu ruhsal durumu anlamlandırmakta zorlanıyor ancak bir yandan da hayatı anlamsız buluyor, yaptıkları aktivitelerden keyif almıyor ve bunu bir depresyon gibi yaşayabiliyorlar. O zaman bu kişiler neye ihtiyaç duyuyor?
Kendilerini keşfetme yolculuğunda, kendilerine doğru soruları sormalarını sağlayacak bir rehbere ihtiyaç duyuyorlar. Birlikte “Ben hayatta ne yapmak istiyorum? Ne yaparsam mutlu olurum ve hayattan gerçekten keyif alırım?” sorusunun cevabını arıyorlar.
Siz de hayatla ilgili sorgulamalarınız arttığı, artık eskiden keyif aldığınız şeylerin sizi doyurmadığı, daha fazlasını aradığınız ama ne olduğunu bilmediğiniz bir durumu yaşıyorsanız, belki de doğru soruları beraber sorarak keşfe çıkacağınız bir rehbere ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.