Hayatının Direksiyonuna Geçmek
Yazar Ümit Yener • 29 Kasım 2024 • Yorumlar:
Herhangi bir şey üretilmeden önce her aşaması planlanır, zihinsel olarak yaratılır sonra fiziksel olarak hayata geçirilir. Zihinsel yaratımı yapmak yani doğru olanı planlamak liderliktir. Fiziksel yaratımı yapmak yani doğru işi doğru şekilde yapmak ise yöneticiliktir. Etkili insan, kendi hayatının önce lideri (zihinsel yaratım) sonra yöneticisidir (fiziksel yaratım). Kişi, kendi yaşamının zihinsel yaratımının sorumluluğunu almazsa diğer insanlara, koşullara yaşantısını biçimlendirme hakkı verir, başkalarının yarattığı senaryoyu edilgen bir biçimde yaşar.
Hali hazırda sahip olduğunuz rollerinize bakın; eş, anne, baba, evlat, çalışan, işçi, işveren, öğrenci, arkadaş, vatandaş, paydaş, kul, … Her bir rolünüz için değer alanlarında ilkelerinizin rehberlik ettiği hedefleri belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Örneğin
Bir ebeveyn (rol) olarak çocuklarımın (değer alanı-aile ilişkileri) olumlu davranış geliştirmelerine hoşgörüyle (ilke) liderlik edeceğim (hedef).
Bir insan olarak (rol) her yıl yeni bir konuda (kişisel gelişim- değer alanı) kararlılıkla (ilke) yeterlilik kazanacağım (hedef).
Bir dost (rol) olarak mizah anlayışımı (değer alanı) sabırla (ilke) geliştireceğim ve daha önce alındığım şakalara gülüp geçeceğim (hedef).
Bir vatandaş olarak (rol) para (değer alanı) harcarken ölçülü (ilke) olacağım ve gelirimin bir kısmını biriktireceğim (hedef) gibi.
Diyelim kişi, kendi yaşamının lideri olarak yaşamının bundan sonrasında neyi nasıl yapacağına karar verdi, planladı peki etkili bir yönetici gibi bunu nasıl hayata geçirir?
Bugüne kadar gününüzün çoğu nasıl geçti?
Krizler, acil durumlar, süreli işlerle mi;
Uzun vadeli planlama, önleyici bakım çalışmaları, ilişkilere yatırımla mı; Oyalayıcı/amaçsız etkinlikler, olmasa da olan görüşmeler, toplantılarla mı? Günün çoğu, acil işlerle geçtiyse hep yangın söndürüldü.
Ama koruyucu çalışmalar, uzun vadeli planlama, sağlıklı ilişkilere yatırımla geçtiyse burada planlama esas olduğu için krizlere zaten pek yer yoktu. Bu işler, etkili insanların öncelikleridir ve kişiye vizyon, perspektif, denge, disiplin sağlar. Etkili insanlar, fırsatları besleyip, sorunları kuruturlar, krizleri azaltırlar. Koruyucu çalışmalar, planlama ve sağlıklı ilişkilere yatırım yapabilmek için oyalayıcı/amaçsız etkinliklere hayır demeyi bilmelidir.
Başarılı insanlar, başarısızların yapmaktan hoşlanmadıklarını yaparlar, zamanları kıymetlidir, öncelikli işleri öne alırlar. Sevgiyle kalın…
Ümit YENER Psikolog
Kaynak: Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, S. COVEY.