Hayatta ve Terapide Değişim/Dönüşüm

Yazar Sedanur Güneş PampalPsikolog • 13 Şubat 2022 • Yorumlar:

Değişimden bahsederken genelde “bu saatten sonra/bu yaştan sonra değişmem çok zor” cümlelerini sıkça duyarız.Biz bu cümleyi “ bir değişiktirmek istiyorum ama bir yanım da korkuyor,bana garanti veriyor musun?” olarak anlamlandırırız. Halbuki garantiyi verecek yetkili kişi biz değiliz yine bu cümleleri kuran danışanlarımızdır. Ancak bir garantiye ihtiyaç duyan yanımız aynı zamanda bizi eski düzende tutan yanımızdır; ihtiyatlı ve değişime kapalı. Fakat bilinmelidir ki; eğer bir değişimden bahsediyorsak bunun arkasında mutlaka sizi kısıtlayan, hayatınızı zora sokan ya da kendi potansiyelinizi küçülten bir durum vardır.

Değişim cümlesi uzun yıllar devam etmiş bu zorlanmanın sonrasında gelir ve bu anlar çok kıymetlidir. O anları bir dönüm noktası olarak görüp, içimizdeki potansiyeli görmek, bunu yaparken çevrenin desteğini almak ve gerekirse profesyonel bir desteğe başvurmak oldukça önemlidir.

“Bu yaştan sonra ...” kısmına gelecek olursak; tabi ki alışkanlıklar öğrenilmiş̧ bir dil gibi, unutulması ve yerine yenisinin konması zordur. Ancak insan keşfedilmeyi bekleyen onlarca duygu, davranış̧ ve düşünceyle doludur. Tıpkı ileri yaşlarda kendindeki dans, resim tutkusu keşfedenler;  torun sahibi olarak içindeki şefkat ve sevginin en derin halini yaşayanlar, ikinci baharlarında ruh eşleriyle hayata farklı bir pencereden bakmaya başlayanlar, farklı bir dil öğrenenler ve dünyayı keşfe çıkanlar gibi kendini keşfe çıkmak her yaş için güzeldir.

Elbette her değişim süreci beraberinde bazı zorlanmaları getirecektir. Bu zorlanmalar kişinin yaşadığı hayatı dönüştürürken karşısına çıkacak alışkanlıkları, kalıplaşmış turinlerini, ondan her zaman aynı kalmasını bekleyen insan ilişkilerini kapsar. Zorluklar karşısında mücadele ederken bazen yorulabilme ihtimaliniz olduğunu hep aklımızın bir köşesinde tutmalı ancak bunun sizi yıldıracak güçte olmasına izin vermemeliyiz.

Bu durum gerçek hayattaki gibi terapide de böyledir. Bazı fark edişler, değişimler, düşünceler ve duygu yoğunlukları yorucu, üzücü hatta hayal kırıklığına uğratıcı olabilir. Ancak terapide konuşuldukça; yaşamda sürekli baskılanmış, anlaşılmamış, ifade edilmemiş duygular ve düşünceler ortaya çıkar. Böylece değişim için kendimizi zorlamak yerine fark ettiklerimizle, ifade ettiklerimizle artık eskiden olduğunuz kişi olmayarak değişim ve dönüşüm kendiliğinden ortaya çıkar. Dönüşen kişi daha farkında, kendine ve dünyaya sağlıklı algısı açık, olayları daha objektif değerlendiren ve her seferinde olanların faturasını kendine kesmeden kendine düşen payı alabilen ve en önemlisi kendini seven biri haline gelir. Ve siz bu dönüşümleri yaşarken bizler size eşlik edici olarak yanı başınızda bulunuruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)