Hemoroid Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler
Yazar Metin Kement • Genel Cerrah • 7 Mayıs 2018 • Yorumlar:
-
Ameliyatınızdan sonra bir süre anestezinin etkisi devam edecektir. Spinal anestezi (belden uyuşturma) yapılan hastalarda daha sık olmak üzere, ameliyat bölgesinde meydana gelen ödem (dokularda meydana gelen şişlikler) ve ağrı sebebiyle, pelvik kaslarda meydana gelen kasılmalara bağlı olarak idrara çıkamama sorunu görülebilir. Hiç idrara çıkamama ve bunun sonucunda mesanede şişme meydana gelirse zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekir.
-
Ameliyat bölgesinden damlama şeklinde hafif kanamalar olabilir, ancak sürekli ve yoğun kanama gelişirse mutlaka hekime haber verilmelidir.
-
Özellikle ilk birkaç günlük dönem yara yeri hassas olacağı için bu süreçte bol sıvı ve sindirimi kolay besinler alınmalıdır.
-
Tuvalet ihtiyacı geldiği zaman ilgili bölgeye ağrı kesici merhemlerden sürülerek defekasyon sırasında yaşanabilecek ağrılar hafifletilebilir.
-
Ameliyat bölgesinin şiştiği ve ağrı yaptığı durumlarda soğuk kompresler de uygulanabilir.
-
Banyo sıcaklığında (40-42 C) ılık su koyulmuş bir leğene oturmak da bölgedeki ödemi ve ağrıyı en aza indirecektir. Sudan kalktıktan sonra ağrı kesici merhemin uygulanması ağrıyı daha da azaltacaktır. Sıcak oturma banyosunu ilk 1-2 hafta günde 3-4 defa uygulamak azami fayda sağlayacaktır.
-
Beslenme şekli olarak ilk 3 gün posasız besinler alınarak sindirimi fazla zorlamamak daha doğru olacaktır. Posasız besinlere örnek olarak sebzeli, pirinçli, tavuklu çorbalar, süt, yoğurt, fazla tuzlu olmamak şartı ile ayran, peynir, yumurta, terayağı,bal, reçel, kabuğu soyulmuş meyveler, taze meyve suları verilebilir. Ayrıca hekiminizce verilen gaita yumuşatıcı şuruptan da günde bir ölçek almanız faydalı olacaktır.
-
İlk 3 günde uygulanan posasız diyetten sonra, bağırsaklarımızın sağlığı için önerilen posadan zengin gıdaları içeren diyete başlanabilir. Bunlara örnek olarak yeşil sebzeler, ıspanak, brüksel lahanası, kereviz, pırasa, brokoli, bamya, lahana verilebilir. Ayrıca patates, soğan, domates, biber, patlıcan, fasülye, bakla, mercimek, nohut, bezelye, bulgur, kepekli ekmek, kayısı, hurma, erik, incir, armut, soyulmamış elma, portakal, mandalina, gibi lifli posalı besinlerde bu grupta ki diğer gıdalardır.
-
Hemorrodektomi sonrası tam iyileşme genellikle 6 hafta ila 2 ay sürer. Çoğu hasta 10 gün içinde işine dönebilir. Ağır işlerden 2 ila 3 hafta boyunca kaçınılmalıdır.