Hemoroid Hastalığı Demir Eksikliği Anemisine Sebep Olabilir mi?

Yazar Sezai LeventoğluGenel Cerrah • 10 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Kırmızı kan hücreleri organlara oksijen taşımakla görevli oldukları için vücudun genel sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Eğer vücudunuzda yeterli miktarda kırmızı kan hücresi yoksa bu durum demir eksikliği anemisi olarak adlandırılı ve bu rahatsızlıkta organlar yeterli oksijeni alamayacağı için aşağıdaki belirtilerle birlikte birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir:

- Yorgunluk
-Zayıflık
- Sinirlilik
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Soluk ten
- El ve ayaklarda soğukluk

Demir eksikliği anemisi eğer tedavi edilmezse, sonunda organ yetmezliği gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Hemoroid de demir eksikliği anemisine sebep olan hastalıklardan biridir.

Demir Eksikliği Anemisinin Sebepleri Nelerdir?

Demir eksikliği anemisine, kan kaybı, demiri emilimi eksikliği ve hatta hamilelik gibi birçok sağlık durumu neden olabilir. Ayrıca yeterli miktarda demirden zengin yiyecekleri yememek de demir eksikliği anemisine yol açar. Ülser, polip ya da hemoroid gibi sağlık durumlarının her biri demir eksikliği anemisine neden olabilir. Demir eksikliği anemisine neden olan hemoroid vakaları yaygın olmasa da görülür. Hemoroidlere bağlı rektal kanam vücutta yüksek kan kaybına neden olur. Bu nedenle hemoroidle ilişkili demir eksikliği anemisi geçirdiğinizden endişe ediyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.

Demir eksikliği anemisi yalnızca kan testi ile teşhis edilebilir. Doktorunuz vücudunuzdaki hemoglobin ve hematokrit seviyelerini görmek için tam kan sayımınıza bakacaktır. Ayrıca demir eksikliği anemisinin diğer olası nedenlerini elemek için kolonoskopi gibi ikincil testler de istenebilir.

Hemoroid Nedir?

Hemoroid, anüsün yakınında bulunan bir ya da bir grup damardır. Genel olarak varisli damarlara benzerler ve tipik olarak şişmiş ya da çıkıntılıdırlar. Hemoroidin iç ve dış olmak üzere iki türü vardır.

İç hemoroid rektumun içinde yer alırken dış hemoroidler anüsün dış kısmında deri altında oluşur. İç hemoroidi her zaman hissetmezsiniz ancak dış hemoroid bölge incelendiğinde hissedilir. Hem iç hem de dış hemoroid ağrıya, kaşıntıya veya kanamaya neden olabilir.
Hemoroidler sert veya sık dışkı gibi nedenlerden meydana gelebilirken hamilelik veya uzun süre oturma gibi koşullar nedeniyle bölgeye fazla baskı yapıldığında da ortaya çıkabilir. Eğer hemoroidden şikayetçiyseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz fiziki muayenenin yanı sıra gerek gördüğü durumlarda kan testi de isteyebilir.

Hemoroid ve Demir Eksikliği Anemisi Nasıl Tedavi Edilir?

Demir eksikliğinde tedaviye hemen başlamak önemlidir. Çünkü uzun sürekli  anemi rahatsız edici ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Demir eksikliği tedavisi demir alımınızı artırmayı içerecektir. Aşağıdaki gıdalar demir açısından zengin olduğu için tedavinizde faydalı olacaktır:

-  Yumurta
-  Fasulye
-  Kuruyemişler
-  Ciğer
-  Kırmızı et ve balık
-  Kuru üzüm, kuru erik ve kayısı

Demir eksikliği anemisinde tedavinin önemli bir bölümünü de Doktorunuz ayrıca vücuttaki demir depolarını artırmak için bir demir takviyesi de önerebilir.

Hemoroid hastalığına  karşı posalı gıdalar tüketmeyi ihmal etmeyin. Posalı gıdalar dışkıyı yumuşatarak kolay geçmesini sağlar. Bu su tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak da sizi hemoroidden uzak tutacaktır. Ayrıca hemoroid hastalığına karşı dışkınızı uzun süre tutmamalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)