Hemoroid Ne Demek?
Yazar Yasir Gözü • Genel Cerrah • 20 Mart 2018 • Yorumlar:
Hemoroid, anüs bölgesindeki damarların büyümesidir.Aslında bir nevi varis de diyebiliriz. Hemoroid (basur) hastalığı kalın bağırsaktaki toplardamarlar da uzun süren kabızlık ya da şiddetli ishal sonucunda ortaya çıkan bir tür rahatsızlık durumudur. Çalışamaz duruma gelen toplardamarlar içindeki kanın pıhtılaşması sonucunda ortaya çıkar ve meme biçiminde dışarıya sarkar veya makatın iç bölgesinde memeler oluşur.
Toplumda hemoroid basur olarak da bilinmektedir. Hemoroid(basur) bir insanın anal bölgesinde görülmektedir. Hemoroid hastalığı toplumda en yaygın görülen bir anal bölge hastalığıdır. Yaygın hastalık olan hemoroidler aile üyeleri içerisinde 2 veya 3 kişide görülebilmektedir.
Genellikle insanlar hemoroid(basur) hastalığından utanıp, çekindikleri için hastaneye muayene olmaya gitmemektedir. Yapılan istatisliklere göre hemoroid rahatsızlığına yakalanıp tedaviye gitmek istemeyen hastaların büyük oranında altta yatan farklı hastalıklara yakalandıkları ortaya çıkmıştır. Kanserde bunlardan birisidir. Kan damarlarına sahip olan hemoroidler, makat bölgesinde yastık görevi sağlayan dokudur.
Hemoroid dokuları içerisinde atar ve toplardamarları barındırırlar.Bu dokular normalde makattaki kan akışı şiddeti aniden değişiklik gösterdiğinden, bu değişikliğe bağlı makatta aniden istemsiz bir biçimde gaz ve dışkı çıkığı olabilme durumunu engeller. Anal bölge kalın bağırsakların bittiği, iç kısmına iç (internal) hemoroid, dış kısmına dış (external) hemoroid adı verilmektedir.
Hemoroid rahatsızlığı hastalığın derecesine göre dört ayrı şekilde incelenir.
1.Derece Hemoroidler: Bu evrede makatta sarkma görünmez. Bu evrede yalnızca ara ara kanamalar görülür.
2.Derece Hemoroidler: Bu evrede hemoroid dokusu büyümüş, genişlemiştir. Kanamaların yanında ağrı veya tuvalet sırasında sarkmalar görülmektedir. Dışkılama işlemi bittikten sonra kendiliğinden düzelme görülür.
3.Derece Hemoroidler: Ani zorlanmalar, hemoroid ıkınmalar ve tuvalet sırasında memesinin makattan sarkması görülür ve sarkmalar kendi kendine düzelmez, parmak yardımıyla içeri itilebilirler.
4.Derece Hemoridler: Bu derecede olan hastaların şikayetleri geçmemekle birlikle hemoroid memesi sürekli içeri itilemeyen türdedir.
Genel nedenler arasında acı tüketimi, bağırsak enfeksiyonları, makat içinde olan damarların doğuştan zayıf olması, kronik öksürük, hamilelik, doğum, uzun süre tuvalette oturma, şiddetli ıkınmalar, kabızlık, uzun süren ishal, kalıtımsal bozukluklar, düzensiz beslenme, dolaşım sistemdeki bozukluklar, uzun süre aynı pozisyonda ayakta durmak, şişmanlık gibi durumlar sayılabilir.
Hemoroid hastalıklarının en doğru teşhis ve tanıyı koyabilmek için uzman doktor tarafından muayene esnasında çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Kullanılan yöntemle birlikte daha doğru tedavi seçilmektedir. Hemoroid hastalığın hangi evrede olduğu belirlenir ve en uygun tedavi yöntemleri seçilir.
Hemoroid tedavi yöntemlerinde kan dolaşımını düzenleyen ilaçlar, ağrıyı ve yanmayı kesici kremler, ilaçlarla hazırlanan oturma banyosu ve dışkıyı yumuşatan ilaçlar verilir. Bunlar hastanın ağrılarında her hangi bir etki yapmaz ise mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Cerrahi olarak uygulanan, genel anestezi altında yapılan hemoroidektomi operasyonları vardır. Bu ameliyatlarda genel olarak 1 veya 2 gün hastanın hastanede yatması gerekmektedir.
Günümüzde daha çok ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanır. Hastalar genel anestezi almadan ve hastanede yatmadan bu şikayetlerinden kurtulmuş olur.