Hemoroid Nedir, Neden Olur?
Yazar Gül Apaydın • Genel Cerrah • 18 Şubat 2020 • Yorumlar:
Hemoroidler anal kanalın içine yerleşmiş, içerisinde kan damarları ve kas lifleri bulunan yastıkçıklardır. Normal sağlıklı her bireyin anal kanalı içerisinde hemoroidal yastıkçıklar zaten vardır ve istirahat halindeyken anal kanalın tam kapanmasına yardım ederler. Aşırı ıkınma, sert dışkı, gebelik gibi karın içi basıncını artıran durumlarda bu yapılar şişerek hemoroid hastalığına ve şikayetlere sebep olurlar.
HEMOROİDE BAĞLI ŞİKAYETLER
.Makatta ağrı
.Makatta kanama
.Makatta ele gelen şişlik
.Makatta kaşıntı
HEMOROİD TEDAVİSİ
Hemoroid tedavisi medikal- ilaçla tedavi, ameliyatsız girişimler ve ameliyatla tedavi olarak 3’e ayrılır:
1.İlaçla tedavi:Dışkı yumuşatıcı- kabızlık giderici tablet ve şuruplar, makattaki ağrıyı azaltmaya yönelik ağrı kesici pomadlar, hemoroid tedavisine spesifik fitil ve kremler, ağız yoluyla alınan ilaçlar mevcuttur. Hastanın şikayetlerine, hastalığın süresine ve evresine bağlı olarak uygun ilaçlar doktorunuz tarafından reçete edilir.
2.Ameliyatsız girişimler
.Lastik band ligasyonu:Poliklinik şartlarında, anestezi gerektirmeden uygulanabilir. Sadece erken evre iç hemoroidlere uygulanabilir. Dış hemoroidler ve ileri evre iç hemoroidlerde faydasızdır.:
.Skleroterapi:Kanayan 1.- 2. ve bazı 3. Derece hemoroidlere poliklinik şartlarında uygulanır.
.H lazer:İşlem süresi 5-15 dakikadır. Hasta açısından konforlu bir işlemdir. Ameliyat sonrası ağrı çok az olur veya hiç olmaz. Hastanın sosyal yaşama geri dönüşü çok hızlıdır. Diğer yöntemlere göre daha pahalıdır. İleri evre hemoroidlere, tromboze- enfekte hemoroidlere ve dış hemoroidlere uygulanmaz. Kullanım alanı evre 1-2 iç hemoroidler ve bazı 3. evre hemoroidlerle sınırlıdır.
3.Cerrahi girişimler: Hemoroid hastalarında cerrahi kararı verirken doğru hasta seçimi çok önemlidir. İlaç tedavisinden fayda görme ihtimali olan hastalarda gereksiz cerrahi işlemlerden kaçınılmalıdır. Cerrahi tedavi seçeneği mümkün olduğunca medikal tedaviden fayda görmeyen, lazer- skleroterapi- lastik band ligasyonu gibi bıçaksız yöntemlerle tedavi şansını kaybetmiş ileri evre hemoroid hastalarında uygulanmalıdır.
Unutulmaması gereken en önemli nokta, hemoroidin yaşam tarzı değişikliği gerektiren bir hastalık olduğudur. Kabızlıkla mücadele, tuvalet eğitimi ve diyet değişiklikleri tedavinin en önemli unsurlarıdır. Hastanın kabızlığı devam ettiği sürece medikal tedavinin de cerrahi tedavinin de sonuçları beklenen düzeyde olmayacaktır.