Hemoroidde Güncel Tedavi
Yazar Murat Kalaycı • Genel Cerrah • 30 Mayıs 2017 • Yorumlar:
- Hemoroidde En Kolay Tedavi Erken Teşhis
Anal kanal duvarındaki toplardamar yığınlarının genişleyerek sarkması ve anüsten dışarıya çıkmasıyla oluşan “hemoroidal hastalık” daha çok hamilelik, şişmanlık gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda ya da çok ayakta durma, çok oturma, genetik faktörler, kronik kabızlık veya öksürük gibi sebeplerle meydana geliyor. Her hemoroid ile ilgili anal bölge şikayetinde ameliyatın gündeme gelmediğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Murat Kalaycı,hemoroidal hastalığın özellikle ilk evrelerinde beslenme alışkanlığının düzenlenmesi ve ilaç tedavisi ile iyi yanıtlar alınabildiğini belirterek “Tedavinin zorlaşmaması için belirtiler hissedildiği an hekime başvurmak gerekir. Erken evrede medikal tedavilerle hastalığı atlatmak mümkün. Daha ileri evrelerde ise cerrahi işlem gerekebilir. Hemoroid başka bir hastalığa dönüşmez, kanserleşmez. Ancak anorektal kanserlerin belirtileri hemoroid ile karıştırılabildiği için kanserin teşhisinde gecikmeye sebep olabilir. Ayrıca hemoroidde hastalığı oluşturan damarlardaki kanın pıhtılaşması ve şişmesiyle acil tablolar (tromboze hemoroid) ortaya çıkabilir. Bu açılardan da ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır” diyor.
- Hemoroid Cerrahisinde En Son Teknoloji !
Hemoroid ameliyatları önceden, “elektrokoter” denilen elektrik akımıyla çalışan cihazlarla ve dikiş kullanılarak yapılıyordu. Oysa şimdi, hemoroid tedavisinde enerji cihazları ve Diod Lazer teknolojisi söz sahibi. Ligasure ( enerji ile dokuyu mühürleyip kesen cihaz) ya da harmonik scalpel (ultrason dalgalarıyla çalışan cihaz) ile kesme ve kapatma işlemi aynı anda yapılıyor.
Yrd. Doç. Dr. Murat Kalaycı, bu yeni nesil cihazların hemoroid tedavisindeki avantajlarını ise şöyle özetliyor: Ameliyat daha kısa sürede ve dikiş olmadan gerçekleşiyor. Doku harabiyeti yok denecek kadar az olduğundan ağrı da daha az oluyor. Yara daha çabuk iyileşiyor ve hasta günlük hayata daha erken dönüyor. Kanama neredeyse hiç olmuyor. Ortalama 15- 20 dakikalık bir sürede hemoroidden kurtulmak mümkün.
Ayrıca hemoroid tedavisinde enerji cihazları ile birlikte Diod Lazer teknolojisi de kullanılabiliyor. Hemoroid ameliyatı tecrübeli ellerde yapıldığı taktirde -halk arasında yaygın olan görüşün aksine- tekrarlama ihtimali düşüyor. Hasta bir gece hastanede kalıyor, ertesi günden itibaren kimseye muhtaç olmadan günlük aktivitesine dönebiliyor. Hastanın iyileşme evresinde kabızlığa yol açacak şekilde beslenmemesi gerekiyor. Ameliyat sonrası hijyene dikkat edilmesi önem arzediyor.