Her Davranışı ''Çok'' Olan Çocuklar
Yazar Gülseren Yılmaz • • 3 Aralık 2021 • Yorumlar:
“Çocuğum hiç söz dinlemiyor, çok yaramaz, hareketli… Keşke bir dakika da olsa otursa bana yeter” diyenlerden misiniz? Dışarı çıktığınız zaman büyük ihtimalle elinizi tutmayan ve her yere koşuşturan bir çocuğunuz var. Özellikle market alışverişlerinizde “hemen alacağımı alayım da gideyim” diye düşünme olasılığınız da yüksek. Peki çocuğunuz neden böyle davranıyor? Azıcık sözünüzü dinlese, biraz otursa, sakince oyununu oynasa, dersini çalışsa ne güzel olurdu değil mi?
Çocuğunuzun böyle davranmasının birçok sebebi olabilir. Ben size nörolojik boyutundan bahsedeceğim. Ama bu yazımı okumadan, “Duyular ve Duyu Bütünleme Bozukluğu” yazımı okursanız söylediklerim kafanızda daha iyi oturur.
Duyularımız hayatımız boyunca olan tüm davranışlarımızı, algımızı etkiler. Biz her şeyi duyularımız sayesinde duyar, koklar, hisseder, algılarız. Ancak bir şekilde beynimizde duyular bütünlenemiyor ve uyarılma seviyemiz anormal bir hale gelerek davranışlarımız da anormal oluyor. Hareketli çocuklar az uyarıldığı için daha fazla uyarılmak adına hareketleri de “daha fazla” oluyor. Kafanız karışabilir örneklerle daha iyi anlatmaya çalışacağım. Bazı insanlar tokalaşırken elinizi daha fazla sıkabilir. Gücünü ayarlayamaz. Ya da pet bardağı ne kadar güçlükte sıkıp tutması gerektiğini bilemez, suyu taşırabilir. Salıncakta çok sallanır, başı dönmeyebilir. Farklı dokulara dokunmaktan çok fazla hoşlanabilir. Uyarılma düzeyi az olan insanlar vücutlarına giren duyuyu tam anlayamazlar bu da davranışlarının “daha fazla” olmasına yol açar. Dışardan bakıldığında söz dinlemeyen, yerinde oturmayan, arkadaşına vuran gibi bir çocuk gözükür ancak çocuğun tek istediği şey duyuları vücuduna daha iyi alabilmek ve ihtiyacını gidermektir.
Sürekli hareket eden çocuk, vücuduna giren vestibüler duyuyu anlayamadığından yerine oturamaz. Sürekli sarılmak, masaj yaptırmak isteyen, güreş oyunlarından çok zevk alan çocuk, vücuduna giren proprioseptif duyuyu anlayamadığından basınçlı aktiviteleri sever. Daha fazla ses, daha fazla görüntü seven çocuklar yine ilgili duyuyu algılamada zorluk yaşarlar. Yani çocuğunuz bu sürekli hareketleri bilerek, gıcıklığına yapmıyor. Tamamen ihtiyacını karşılamak istediği için yapıyor.
Çocuğunuzda bu davranışlar varsa çocuğunuzun duyu bütünleme bozukluğu olma ihtimali yüksektir. Vakit kaybetmeden bir Ergoterapistten değerlendirme almanız çok iyi olacaktır.