Her Hamilelikte Bir Diş Kaybedilmez
Yazar Zeynep Giray • Ağız Ve Diş Sağlığı • 17 Eylül 2019 • Yorumlar:
Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden aldığı düşüncesi tamamı ile yanlış bir inanıştır. Dişlerde kalsiyum çözünmesi olmaz. Anne yeteri kadar kalsiyum almadığı taktirde bebek kendisi için gerekli kalsiyumu annenin kemiklerinden alır. Bu durum annenin genel sağlığında ciddi sorunlar oluşturabilir. Fakat annenin dişlerinden kalsiyum alması gibi durum söz konusu değildir. .Asıl önemli sorun anne de oluşabilecek diş eti problemleridir.
Dişlerde kalsiyum çözünmesi olmamasına karşın hamilelik sırasında oluşan bazı değişiklikler ağız içerisinde sorunlara yol açabilir. Öncelikle hamilelik sırasında annelerde tatlıya düşkünlük artar. Anne kendisine yeterince özen gösteremediği için fırçalama ihmal edilir. Üstelik hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan bulantı hissi diş fırçalamayı zorlaştırır. Ayrıca istifra etme sonucu mide içerisindeki asidin ağız ortamına karışması, diş çürümelerini kolaylaştırır. İstifra etme sonrası karbonatlı su ile gargara yapılması ağız içerisindeki asidik ortamın nötralize edilmesini sağlar. Eğer böyle bir uygulama mümkün değilse sadece su ile ağız içerisini çalkalamak asidin ağızdan uzaklaşmasına yardımcı olur.
Erken doğum veya düşük ağırlıkta bebek getirme riski
Hamilelik sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu diş eti sağlığıdır. Gebelik hormonları bazı hamilelerde diş etinde şişme ve kanamalar oluşmasına neden olabilir. Hamileler kanama olmasın diye diş fırçalamaktan kaçınır. Bu durum ilk dönemlerde basit diş eti iltihabına yol açar. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı ile bu sorun çözülebilir. Fakat ilerleyen dönemlerde anne yeterince ağız hijyenine dikkat etmezse biriken yiyecek artıkları ileri derece diş eti iltihabı oluşturur. Kanamalar görüldüğü takdirde bir diş hekimine başvurmak gerekir. Çünkü İleri derecede dişeti iltihabı erken doğuma veya düşük ağırlıkta bebek getirme riski taşır. Annenin hamilelik öncesi de dişeti problemi varsa iltihap daha hızlı ve çabuk ilerler.
Hamile kadınlar da aynı zamanda dişeti tümörü gelişme riski vardır. Hormonlar sebebi ile dişetinde oluşan büyümelerin irritasyonu sonucu oluşur. Anneyi rahatsız etmediği sürece tedavi edilmeden bırakılabilir. Aksi taktirde cerrahi yöntemlerle alınır.
Anne adaylarının hamileliğe karar vermeden önce bir diş doktoruna danışıp gerekli tedavilerin yapılması konusunda yardım alması en doğru yaklaşımdır. Hamile bireylerin özellikle bu dönemde ağız sağlığına daha çok özen göstermesi gerekmektedir.