Her Hastaya İmplant Tedavisi Uygulanabilir mi?
Yazar Hande Işıl İmamoğlu • Diş Hastalıkları Uzmanı • 17 Ekim 2018 • Yorumlar:
İmplant tedavisi yapılacak olan hastalardan öncelikle medikal ve dental hikayeleri alınır, sonrasında da klinik ve radyolojik muayeneleri yapılmaktadır. Hekim tarafından gerekli görülen durumlarda ileri görüntüleme tekniklerinden faydalanılmaktadır. Bu durumlar; ince kemik kretleri, sarkmış sinüsler, mandibuler sinire yakınlık gibi implant yerleştirilecek bölgenin ve komşuluğunun anatomisini ilgilendiren durumlardır. Günümüzde implant tedavisi herhangi bir sistemik rahatsızlığı bulunmayan, sert ve yumuşak doku kaybının tedavi edilebilir durumda olduğu her hastada çok geniş bir yaş aralığında uygulanabilmektedir.
Hastaların medikal hikayesi alınırken düzenli bir ilaç kullanıp kullanmadıkları, bir hastalık sebebiyle düzenli kontrol altında olup olmadıkları,herhangi bir maddeye ya da ilaca karşı alerjilerinin olup olmaması, hamilelik durumunun varlığı ve dönemi, radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi geçmişi sorgulanır. Tansiyon, şeker ya da troid gibi sistemik hastalıklar sebebiyle tedavi altında olan hastalarda düzenli kontrol altında oldukları ve değerlerinin stabil olduğu durumlarda implant tedavisi için herhangi bir engel yoktur. Kontrol altında olmayan hastalarda ise doktorlarından konsültasyon istemek ve değerleri stabil olana kadar implant tedavisi uygulamamakta fayda vardır. Kemik erimesi tedavisinde kullanılan bifosfanat türevi ilaçlar direk olarak kemik mekanizmasını etkiledikleri için bu gruptaki ilaçların kullanımında doktor onayı alınmalıdır, onay olmadan diş çekimi dahi yapılmamalıdır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan ya da genetik bir kan rahatsızlığı olan bireylerde ağız içerisinde kanama yapabilecek bütün tedavilerde kan değerlerinin istenmesi, gerekli görülürse ilaçların düzenlenmesi gerekmektedir. Medikal geçmişinde özellikle baş boyun bölgesinden alınmış radyoterapi hikayesi olan hastalarda sadece implant tedavisi için değil ağız içerisinde yapılacak bütün işlemler için onkolog onayı ve tavsiyesi gerekmektedir. Aynı şekilde kemoterapi almış hastalarda da bu ilaçların vücuttan tamamen atılmaları bazen yılları alabildiği için bu hasta gruplarında da onkoloji doktorlarından konsültasyon almadan işlem yapmamak gerekmektedir. Hamilelik üç döneme ayrılmaktadır. Birinci ve üçüncü dönem implant tedavisi için uygun olmayan dönemlerdir. İmplant tedavisi doktor onayıyla hamileliğin ikinci döneminde uygulanabilmektedir.
Klinik ve radyolojik muayeneler neticesinde ileri kemik ve yumuşak doku kaybı tespit edilen hastalarda ileri görüntüleme tekniklerine başvurulmaktadır. Yapılan bütün tetkiklerin ve değerlendirmelerin ışığında, gelişen tedavi teknikleri ve biomateryaller sayesinde kemik kaybı sebebiyle implant yapılamayacak hasta oranı günümüzde çok düşük oranlara çekilmiştir.