Hiperaktif Büyükler

Yazar Şeyma TemelPsikolog • 22 Kasım 2021 • Yorumlar:

Uzmanlara göre yüz yetişkinden ikisi yerinde duramıyor..!

Günün 24 saatini 48 saat gibi yoğun çalışıyor, işten işe koşturuyor, gün içine bir sürü iş sığdırıyor, daldan dala atlıyor, sürekli eş ve iş değiştiriyor dinlenmeyi ya da biraz olsun durmayı tercih etmiyorlar. Çünkü hiperaktifler.

Psikiyatri bilimi, "yetişkinlerde hiperaktiflik" tanımlamasını 7-8 yıldır kabul etmiş durumda. Son yıllarda vakaların artmış olması buna bağlanıyor. Psikiyatri uzmanlarının izlenimlerine göre, çocuklardaki hiperaktivite ile yetişkinlerdeki hiperaktivite genel hatlarıyla birbirine benziyor. Fakat yetişkinlerde daha çok dikkat eksikliği olarak ortaya çıkıyor.

 

Peki, bu yetişkin tipi hiperaktivitede neler görülür? 

 

Konsantre olamamak ve Odaklanmayı Sürdürmede Aşırı Güçlük: Konuşmanın ortasında uzaklara dalıp gitmek, başkalarının konuşmasını dinlemekte zorlanmak ve detaylarla ilgilenmekten sıkılmak.. 

 

Aşırı Odaklanma: Çelişkili gibi gözükse de sık rastlanan bir belirtidir. Kafasında ki kaostan kaçmak isteyen kişi, sürdürdüğü eyleme aşırı odaklanır, öyle bir dalar ki, zamanı unutur, dışarıdan gelen sesleri duymaz.  

 

Organizasyonluk ve Unutkanlık: Zaman planlaması yapamama, bir işe başlamakta ve bitirmekte zorlanma, devamlı geç kalma eğilimi, randevuları kaçırma, anahtar, cüzdan ve telefonu sık sık kaybetme, faturaları ödemeyi unutma.. 

Dürtüsellik ve Huzursuzluk Hissi: Toplantılarda uygunsuz davranma kalkıp- yürüme, yerinde duramama, sık sık söz kesme ve kabaca davranma eğilimi, düşünmeden konuşma, alkol ve maddeyi aşırı kullanımına meyilli olma..

 

Hiperaktivite: Çok konuşma, heyecan arayışı, bir anda birçok işi yapma eğilimi, risk almaya çok meyilli olma, çok çabuk sıkılma.. 

 

Duygulanım, İlişki ve İş Zorlukları: Eleştiriye tahammülsüzlük, başarısızlık karşısında çabuk hayal kırıklığına uğrama, çabuk sinirlenme ve duygulanımsal (duygu) dalgalanmalar, motivasyonu sürdürme güçlüğü nedeniyle sürekli iş ve eş değiştirme isteği.. 

 

gibi belirtiler görülmektedir. 

 

Son olarak ‘’Tedavisi mümkün müdür?’’ dediğinizi duyar gibiyim. - Elbette mümkün.. Uygun yaşamsal müdahaleler ve yönlendirmenin yanı sıra çokça mesafe kaydedilmiş olan ilaç tedavisi de bu zorlu hastalıkta baş edilmesine ve kişinin işlevselliğini, kendinden memnuniyetini arttırmasına olanak sağlamaktadır.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)