Hiperaktivite Hakkında Yeni Tanımlar

Yazar Serap BuharalıPsikolog • 18 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Çağımızın karşılaşılan durumlarından birisi olan hiperaktivite terimi, Halk arasında "yaramaz", "hareketlerini kontrol edemeyen", "sürekli konuşan" çocuklar için kullanılsa da aslında hiperaktif olarak nitelendirilen çocuklar "enerjisini sekronize edemeyen,yaşam içinde organize olamayan" çocuklar olarak tanımlanabilir. Enerjisi aşırı düzeyde yüksek olan bu çocukların yerlerinde durmaları neredeyse imkansızdır, çünkü bu enerjiyi vücutlarında tutabilecek güce sahip değillerdir.

Peki bu enerji nereden gelmektedir ve niye?

Bir çok çocuğun boğuşmak zorunda kaldığı ve genellikle okul çağında sınıf ortamında fark edilen hiperaktivitenin nedeni evet tam olarak budur denilemese de tam olarak, doğum öncesinde yaşanan olumsuzluklar ya da doğum anı ve sonrasında yaşanan negatif durumlar hiperaktivitenin oluşumuna kaynak gösterilebilir. Ayrıca çocukların gelişme dönemlerinde yaşadığı travmalar, televizyon ve tablet gibi elektronik uyutucularla fazlaca vakit geçirmeleri hiperaktivitenin ortaya çıkmasında etkilidir.  

 

Hiperaktif çocukların beyin hücrelerinde tahribat ve kimyasında bozulma olduğu söylenebilir. Sinirlerinin tahribatının giderilmesi için ise çeşitli tedavi ve terapi yöntemleri mevcuttur.Norökimyasal bir yanı vardır . 

 

Temelinde aile hikayesinde  depresyon,lohusalıkta veya hamilelikte yaşanan ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmenin bebeğe sirayeti ve bebeğin iç dünyasında depresif kodlamalar sonucunda bununla baş etme yöntemi olarak hareketlerin hiper düzeye ulaşması.

 

Hiperaktivite problemine sahip çocuklar aslında bebeklikten itibaren bu rahatsızlığın belirtilerine sahip olmaktadır ancak bu durum ebeveynler tarafından fark edilmesi zor olabilmektedir. Bebeklik döneminden itibaren uykuda düzensizlik, sürekli devam eden huzursuz hal, sakarlık, kısa süreli hafıza bozukluğu, çok konuşma, her lafa atlama, zamanı planlayamama, uzun süre bir işe odaklanamama ve ara verme isteği, depresiflik gibi belirtileri vardır. Çocuğa hiperaktivite tanısının konması için belirtilerin tamamının görülmesi gerekmez, birkaç belirtinin yüksek oranda çocukta gözlemlenmesi hiperaktivite olabileceğine işarettir.

 

Hiperaktif çocuklarda ortaya çıkan diğer bir rahatsızlık dikkat eksikliğidir. Dikkat eksikliğini Odaklanma ve konsantre olmada güçlük, çevredeki her harekete karşı fazla duyarlı olmanın sonucunda dikkatin sürekli dağılması olarak tanımlayabiliriz.  Aşırı enerjik olarak yerinde duramayan çocuklara eklenen dikkat eksikliği, onların adeta kendileriyle savaşmalarına neden olur. Her hiperaktif çocukta dikkat eksikliği bulunurken, dikkat eksikliği bulunan çocukların tamamında hiperaktivite bulunmaz. 

 

Hiperaktivite'yi önlemek veya belirtilerinin yoğunluğunu azaltmak için çocukların beslenmelerinde Omega 3 takviyesi öneriliyor. . Zira "Omega 3"ün tahribata uğramış sinirlerin onarımını destekleyici özelliği vardır. Hiperaktivite'ye karşı alınması gerek  önlemlerden biri de çocuğun sahip olduğu arkadaş çevresini denetlemektir. Keza bu konuda dikkatli olmama durumunda kötü seçimler yapılarak olumsuz bir arkadaş çevresi seçilebilir. Bu durum da kötü alışkanlıklar edinmesi yol açabilir. Son olarak da hiperaktif çocuklar etiketleme veya damgalama gibi olumsuz durumlardan korunmalıdır. Özellikle okul ortamlarında öğretmenlerle bilgilendirmek veya onlarla bu konu hakkında konuşmak önemlidir. Keza "yaramaz" veya "geveze" gibi olumsuz etiketler hiperaktif çocukların kendilerini kötü hissetmelerine neden olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)