Hipnoterapi
Yazar Zeynep Özgörüş • Psikolog • 26 Nisan 2022 • Yorumlar:
Hipnoz ile gerçekleştirilen tedavi yöntemine hipnoterapi denilmektedir. Psikolojik bir işlemdir. Bu sebeple de tıp dünyasında psikoterapi yöntemi olarak kabul edilir. Eski tarihlerden itibaren ve günümüzde bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Ülkemizde de birçok alışkanlığın ve psikolojik hastalığın tedavisinde uygulanmaktadır. Hipnoz tekniği ile hastalıkların tedavi edilmesi Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı birçok yöntem bulunmaktadır.
Psikolojik ve ruhsal hastalıklar farklı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Hipnoterapi yöntemi de bu tedavilerin arasında yer almaktadır. Hipnoterapide kullanılan hipnoz yöntemi ile kişilerin yarı uyku haline geçmesi sağlanır. Bu duruma geçmiş bir kişinin bilinçaltı aktif ya da pasif halde olabilir. Tedavi uygulanan her kişinin tepkileri farklı olabilir. Yöntem sayesinde kişiler gevşeyerek, verilen komutları yerine getirir.
Hipnoterapide, terapist hastasının aklına sokmak istediği düşünceleri yerleştirir. Bu sayede hasta, istenilen duruma doğru çekilir. Hipnoz yöntemi ile hasta rahatlar ve gevşer. Verilen tüm telkinleri bilinçaltına alır. Yöntemin mutlaka uzman bir kişi; bir psikolog ya da tıp doktoru tarafından doğru şekilde uygulanması gerekmektedir. Aksi halde tedavi bir işe yaramamaktadır.
Hipnoterapi Aşamaları Nelerdir?
Alternatif tıp yöntemleri arasında yer alan hipnoterapi birçok hastalığın ya da alışkanlığın geçirilmesi için kullanılmaktadır. Oldukça güvenli bir yöntem olması sebebi ile yaygınlaşarak tıp dünyasında birçok kişi tarafından tercih edilen bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Uzman bir psikoloğun uygulayacağı hipnoterapi 3 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; transa girme, telkin verme transtan çıkma şeklindedir.
Hastadan hastaya değişen transa girme en zor aşamadır. İlk aşamada kişi her şeyin farkında olduğu için zorlanabilir. Transa geçen kişiye telkin verilerek fiziksel ya da psikolojik olarak yapması gereken mesajlar bilinçaltına yerleştirilir. Buna kilo vermek ya da sigarayı bırakmak gibi örnekler verilebilir. İkinci aşamanın tamamlandıktan sonra doktor, transtan çıkma aşamasını gerçekleştirir.
Hipnoterapi Yöntemleri Nelerdir?
Hipnoterapinin gerçekleştirilmesi için birçok yöntem uygulanmaktadır. Göz odaklanmasını sağlayan nesnelerin kullanılması bunlardan en bilinenidir. Burada üst beyin yönetiminin odağı, ritmik hareketler ile başka bir noktaya çekilir. Reiki ve bioenerji uzmanlarının kullandığı yöntemler arasında bulunan hayal gücü arttırıcı ya da üst beyin aktivite işlevinin azaldığı yöntemler bulunur.
Milton-Erickson El Sıkışma Tekniği olarak adlandırılan teknikte üst beyin yöneticisinin beklemediği hamleler yapılır. Bu sayede üst beyin ani bir boşluğa itilir. Bu yöntemler kişiden kişiye göre değişebilir. Transa geçme aşamasında zorluk yaşayan kişilere göre belirlenebilir. Bu yöntemler sayesinde hastalar hipnoz edilerek, tedavi süreçleri başlatılır.
Hangi Sağlık Sorunlarında Hipnoterapi Kullanılabilir?
-
Alkol ve Madde Bağımlılığı
-
Sigara Bağımlılığı
-
Kilo Verme
-
Kaygı
-
Panik Atak
-
Fobiler
-
Cinsel İşlev Bozuklukları
-
Uyku Bozuklukları
Hipnoterapinin Yan Etkisi Var mı?
Hipnoz yönteminin kullanıldığı hipnoterapi, esrarengiz ve hastaları derinden etkileyen bir tedavi değildir. İçilen ilaçlardan bile daha hafif bir işlemdir. Bireylerin, bilinçaltına mesajlar yerleştirerek sorunları ile savaşması için motive etmek amaçlanır. Burada önemli olan bir tıp doktorunun ya da bir psikoloğun bu yöntemi doğru şekilde uygulamasıdır.