Hipnoz ve hipnoterapi nedir?
Yazar Ender Vardar • Psikolog • 22 Aralık 2016 • Yorumlar:
Hipnoz,kişinin, o andaki gerçeğin farkında olmasına rağmen,ondan ayrı bir durumda olduğu hissine sahip olduğu,uyku ile uyanıklık arasındaki farklı bir psişik durumdur.Kişinin dikkati genellikle içe dönüktür ve dardır.Bu durumda telkin alma yeteneği artmaktadır.Hipnoz sırasında birey kontrollü bir şekilde dış dünyadan uzaklaşır ve kendisine verilen telkinler eleştirilmeden, analiz edilmeden merkezi sinir sistemine ulaşır. Hipnoz bir tekniktir,araçtır. Hipnoterapi ise hipnoz altında yapılan terapidir.Gerçek tedavi hipnozu kullanarak yapılan hipnoterapidir. Hipnozu uygulayan kişi(hipnoterapist) bu tekniği kullanma yetkisine ve becerisine sahip bir kişidir. Kişi kendi isteğiyle belirlediği amaca ulaşmak için hipnoterapiste güven duyarak fayda görür.
Zihin ,aldığı bilgileri hem bilinçli hem de bilinçdışı olarak işlemektedir.Bilinçdışımız,beynimizin farkında olmadığımız yanıdır.Bütün istemsiz beden fonksiyonlarını kontrol etmenin yanında,tüm deneyimlerimizi,hatıralarımızı depolar,bağışıklık sistemimizi,hormonal sistemimiz kontrol eder. Bilinçdışımız aynı zamanda sezgilerimiz,tutumlarımız,kendimiz hakkındaki düşüncelerimiz ve alışkanlıklarımızdan da sorumludur.
Bilinçli zihin daha eleştireldir,problem çözerken daha çok analiz yapmaya meyillidir.Bu da bazen karasızlığa ve harekete geçmekte zorluklara neden olabilir.Hipnoz altındayken ise, bilincin bu analiz yeteneğinden kurtulan bilinçdışı zihin, telkin almaya daha hazır hale gelir ve terapi gerçekleşir.
Hipnoz haligarip veya esrarengiz bir olay değildir.Gündüzleri hayal kurmaya veya uykuya dalmadan önceki hallere benzeyen tamamen normal bir durumdur.Aslında hipnoz hallerini gün içinde bazen yaşarız da hipnoz olduğunu bilmeyiz.Örneğin,arabayla giderken daldığınız ve eve vardığınızda hangi yollardan geçtiğinizi hatırlamadığınız anlar oldu mu?Yine fanatiği olduğunuz takımın maçını izlerken veya çok hoşunuza giden bir filmi izlerken yanınızdakilerin size seslendiğini duymadığınız anlar oldu mu?Önemli bir işiniz için yatmadan önce sabahın 5'de kalkmanız gerektiğini düşünüp ,tam o saatte kendiliğinden uyandığınız oldu mu? Veya banyoya giderken bacağımızda bir morluk görüp,bacağımı acaba nereye çarptım,aslında acı da duymadım dediğiniz oldu mu? Bunların hepsi hipnoz durumlarıdır.Çocuklar da hipnoz olur.Oyuncaklarıyla oynamaya dalmış bir çocuk seslendiğinizde sizi duymuyorsa hipnozdadır.Ancak hipnoz ile hipnoterapi farklı şeylerdir. Hipnoterapi,hipnoz yoluyla yapılan tedavidir,gerçek iyileşmeye giden yoldur.Hipnozu bir şırınga veya enjektöre benzetirsek,hipnoterapi enjektördeki ilaçtır.Gerçek tedaviyi yapan ilaçtır,enjektör değil.Ama enjektör de,ilacın etki edeceği yerlere ulaşmasını sağlayan bir araçtır.
İngiliz Tıp Birliği 1953 yılında, Amerikan Tıp Birliği 1958 yılında hipnoterapiyi bir psikoterapi yöntemi olarak kabul etmişlerdir.