Hipnoz

Yazar Müberra YenişarPsikolog • 13 Nisan 2021 • Yorumlar:

Hipnoz; konsantrasyon ve odaklanmanın en üst düzeyde olduğu trans halidir. Seanslarda bakış, söz yada nesnelerle oluşturulan hipnoz özel bir bilinç durumudur. Hipnoz sırasında kişi dış uyaranlara kendini kapatırken hipnoz yapan kişinin telkinlerine kendi isteği ile odaklanır.

Gündelik yaşamda da hipnotik bilinç durumuna kendiliğinden girdiğimiz anlar vardır. Tıpkı TV’de ilgimizi çok çeken bir programı yada ilgimizi zamanı ve mekanı unutarak izlemek gibi,. Bu durumlarda dış uyaranlara kendimizi kapatır, o konuya odaklanırız.

HİPNOTERAPİ NEDİR?

Hipnoz sadece bir tekniktir. Kişiyi trans haline sokma durumudur. Hipnoterapi bu trans durumunda terapi yapmaktır. Bu terapiyi yapabilmek içinde sadece hipnozu bilmek yetmez, insanın kişilik örgütlenmesini, bilinç, bilinçdışını, duygu zincirini, gelen anılarla ne yapılması gerektiğini, travmatik anılar geldiğinde müdahale etmeyi,. de bilmek gerekir.

Hipnoz sayesinde kendine odaklanmış zihin ile kişinin bilinçdışına çok daha kolay ulaşırız. Günlük yaşamda fark etmediği ya da unuttuğunu sandığı aslında onun için önemli olan yaşamsal olayları fark etmesi daha kolay olabilir.

HİPNOZ UYKU HALİ MİDİR?

Hipnoz uyku hali değildir,  dikkat ve algının çok arttığı ve kişinin kendine yöneldiği zihinsel bir durumdur.  EEG ile ölçülen beyin dalgaları değerlendirildiğinde insanın zihninden dört temel zihin dalgaları vardır.

Beta dalgaları:  (14Hz-30Hz)   Tam uyanıklık ve farkındalık halidir

Alfa dalgaları:   (8Hz-14Hz)     Gevşemiş, rahat, ama uyanık. Hafif hipnoz hali

Teta dalgaları:  (4Hz-8Hz)       Uykulu, uyuşuk ve derin hipnoz hali (uykunun ilk aşamasıdır)

Delta dalgaları: (0,5Hz-4 Hz)  Derin uyku halinde görülür.

 

KİŞİ İSTEMEDEN YADA FARKINDA OLMADAN HİPNOZA SOKULABİLİR Mİ?

Hayır, mümkün değil. Kişinin hipnoza girmesi için istekli olması gerekir. 

 

HİPNOZDA KİŞİYE HER ŞEY KABUL ETTİRİLEBİLİR, HER SIR SÖYLETİLEBİLİR Mİ?

Hayır. Hipnozdaki kişiye her şeyi kabul ettirmek, istemediği sırları söyletmek mümkün değildir. Kişinin kişilik yapısı, değer yargıları, yaşam deneyimi buna engeldir. Hipnozda zihnin bilinçli olan kısmı hipnoz deneyiminde yaşananları değerlendirir, yargılar. 

 

HİPNOZ OLMAK İÇİN GEREKENLER 

  • Odaklanabilmek

  • Hayal gücü 

  • Hipnoz olmayı ve telkin almayı istemek

 

Kişi dikkatini toplamada ne kadar yetkinse, hayal gücü ne kadar gelişmişse ve istekli ise hipnoz olması o kadar kolaydır.

 

HERKES HİPNOZ OLABİLİR Mİ?

Çocuklar hipnoza çok yatkındır. İlk beş yıl çocuklar doğal hipnozdadır, gündelik yaşamda söylenen herşey bilinçdışına rahatlıkla ulaşır. Hipnoza yatkınlığın en fazla olduğu dönem 6-10 yaşlarıdır. Toplumun %’de 10-15’inde hipnoza yatkınlık yoktur, hipnoza giremezler. Toplumun %’de 70-80’ininde hipnoza orta düzey yatkınlık varken, %’de 10-15’inde yüksek düzey yatkınlık vardır.

Bazı kişilik özelliklerine sahip olanlar hipnoza giremez. Paranoid bozukluğu, şizofreni hastalığı  olanların hipnoza girmesi zordur, zaten bu durumda olanlara hipnoz uygulanması da doğru değildir. Obsesif kompulsif bozukluğu olanların, kontrolcü kişilik yapısı olanların hipnoza yatkınlığı düşüktür.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar