Hipnoza Dair
Yazar Hüsnü Menteşeoğlu • 23 Ekim 2024 • Yorumlar:
HİPNOZ NEDİR?
Hipnozda uyku ile uyanıklılık arasında derin bir bilinçlilik hali olur. Bilinç ve bilinçaltında telkinlere yanıt verme ve telkinlerden etkilenme kapasitesi artar. Odaklanmış dikkat artar. Hasta tamamen doktorun konuşmasına ve telkinlerine yoğunlaştırılmış olur. Hasta hipnozun başında yoğun bir şekilde gevşetilir, rahatlatılır ve dinginleştirilir. Hipnoz hastalar tarafından “Çok hoş bir deneyim” olarak tanımlanır. Hipnoz, telkin edilen duygu, düşünce ve davranış değişikliklerinin yaşanmasını ve her türlü terapiyi kolaylaştırır. Hipnoz soruna yönelik çözümler üreten telkinlerle bilinçaltına etki yapar. Hipnoz çok iyi ve çok etkili bir tedavi ve terapi tamamlayıcısıdır. Hipnoz tedavi süresini kısaltmakta ve tedavinin etkinliğini oldukça arttırmaktadır. Herkes hipnotize olabilir. Özellikle zeki ve farkındalığı yüksek kişiler daha derin trans ve hipnotize haline girerler.
HİPNOZUN TARİHİ
Hipnoz altı bin yıldır yapılmaktadır. İngiltere’de 1953i ABD’ de 1959 yılından bu yana hipnoz resmi, yasal ve tıbbi bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Türkiye’de ise hipnoz 27.10.2014 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle terapi ve tedavilerde resmi ve yasal bir tıbbi tedavi yöntemi olarak kabul edilmiştir.
Bilinçli Hipnoz olarak da tanımlanan Tıbbi Hipnozun televizyonlarda, sinemalarda gösterilen şov hipnozlarıyla hiçbir alakası ve benzerliği yoktur.
HİPNOZLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER
-
Hipnoz bir uyku hali olmadığı için hipnozdan uyanamama diye bir şey de söz konusu değildir.
-
Hasta hipnoz boyunca tüm olup bitenlerin farkındadır.
-
Hipnotize haldeyken hastanın özel sırlarını açıklaması diye bir şey söz konusu değildir.
-
Hastaya, hipnozdayken ahlak dışı ya da yasa dışı bir şey yaptırılması imkânsızdır.
-
Hipnoz son derece güvenli ve hiçbir yan etkisi olmayan bir tedavi yöntemidir.
-
Terapistin, hastanın zihnini kontrol altına alması ve hipnoz bittikten sonra da onu etki ve kontrol altında tutması söz konusu değildir.
-
Hipnotize olmak, zayıf karakterli olmak anlamına gelmez.
-
Hipnoza yatkın kişiler dikkatini odaklayabilen, hayali canlandırmada yani imajinasyonda etkin, eleştirel olmayan, duygularını rahatlıkla ifade edebilen, kendini bırakabilme cesaretine sahip zeki kişilerdir.
-
Hipnoza girmenin hiçbir tehlikesi yoktur.
-
Bir kez hipnoz olduktan sonra hastanın o hipnoterapiste bağımlı hale gelmesi söz konusu değildir.
-
Hasta hipnoz sırasında mutlaka gevşemek zorunda değildir.