HİPOSPADİAS

Yazar Cem ÖzlükÇocuk Üroloğu • 7 Ağustos 2017 • Yorumlar:

HİPOSPADİAS

Halk arasında yarım sünnet veya peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias, dış idrar deliğinin penisin ucuna değil de alt tarafa açılması durumuna denilmektedir. Anne karnındaki cinsel gelişim evrelerindeki bozukluğa bağlı olarak dış idrar kanalı tam oluşamıyor ve pipi ucuna ilerleyemez. Hipospadiasın çok farklı dereceleri vardır. Dış idrar kanalı gelişimini penis ucuna çok yakın yere kadar tamamlayıp burada kaldıysa buna “glanüler” hipospadias denir. Bu, hipospadiasın en hafif şekli olarak tanımlanır. İdrar deliği penis ortalarında veya daha da alt bir seviyede açılabilir. Bunlara “penil hipospadias” denir ve orta şiddette kabul edilmektedir.

En ağır siddette olan hipospadias vakalarında dış idrar deliği, penis köküne hatta testisleri taşıyan torbaların arasına açılıdır. Penoskrotal hipospadias olarak adlandırılan bu tür vakalar genellikle embriyonun erken cinsel gelişimindeki önemli hormonal sorunlardan kaynaklanırlar. Bu tür hipospadiasa yol açan hastalıkların başında çift cinsiyetlilik olarak da adlandırılan “psödohermafroditizm” gelir. Embriyonun cinsel gelişimindeki ilk üç ay içerisinde testosteron üretimi oldukça önemlidir. Bu dönemde yeterli testosteron bulunmazsa erkek genital organları gelişimini tamamlayamaz ve hipospadias gelişir.

Tedavi: Ameliyattır. Hipospadiasın dercesine göre ameliyat şekli belirlenir.

Hipospadias ameliyatı, büyütücü özel gözlüklerle ve saç teli inceliğinde dikişlerle yapılmaktadır. Yaklaşık her 300 erkek çocuğun birinde görülen hipospadias tedavi edilmediğinde kısırlığa yol açabilir. Dış idrar deliği uçta olmadığı için, meni ileri doğru atılamaz ve spermler vajina dışına doğru çıkar. Bu nedenle spermler ulaşması gereken yere, yani tüplere ulaşamaz ve yumurtayı dölleyemez. Hipospadias olan çocuklarda dış idrar deliği oldukça dar olduğu için idrar yapma sorunları da görülebiliyor. Hipospadiasın, cinsel kimlik oluşmadan önce en geç 1-2 yaş arasında cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekiyor. Cerrahi müdahalede en önemli hedef idrar deliğinin penisin ucuna alınmasıdır. Hipospadiasa sıklıkla eşlik eden penis eğriliğinin de aynı seansta düzeltilmesi gerekiyor. Böylece hem idrar hem de meninin ileri doğru atılabilmesi sağlanıyor. Şiddetli hipospadias vakalarında tek bir seans yeterli olmayıp birden çok ameliyat yapılması gerekebilir. Şiddetli, yani penoskrotal hipospadias vakalarında, penis boyunu uzatmak için hormon tedavisi de uygulamak gerekebilir.

Cerrahi sonuçlar genelikle yüz güldürücüdür. Erken yaşlarda yapılan ameliyat ve tedavilerden sonra bu çocukların neredeyse tamamında işlevsel ve normal görünümde penis elde edilebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)