Histerektomi İçin Cerrahi Yöntemler Nelerdir?

Yazar Ayçağ Yorgancı • 23 Ekim 2024 • Yorumlar:

Kadın doğum doktorunuz histerektomiyi gerçekleştirmek için birkaç farklı cerrahi yöntem kullanabilir.

  • Vajinal histerektomi: Cerrah rahminizi vajinanızın üst kısmında yapılan bir kesiden çıkarır. Karnınızda kesik yoktur. Vajinanızda eriyebilen dikişler kullanılır. Çoğu kişi ameliyat günü veya ertesi gün evine gidebilir.

  • Abdominal laparoskopik histerektomi: Cerrah, ince bir tüpü (laparoskop) göbek deliğinizin yakınında küçük bir kesiden alt karnınıza yerleştirir. Diğer küçük kesilerden cerrahi aletler sokulur ve rahminiz bu kesilerden küçük parçalara ayrılarak çıkarılır (veya vajinadan çıkarılabilir). Bazı kişiler aynı gün evine döner veya bir gece hastanede kalır.

  • Robot yardımlı laparoskopik histerektomi: Abdominal laparoskopiyle benzer, ancak cerrahınız bir robot makinesi yardımıyla işlemi gerçekleştirir. Laparoskop, karın kesilerinden yerleştirilir ve cerrah, robotik kolları ve aletleri kontrol eder. İyileşme, laparoskopik histerektomi ile benzerdir.

  • Abdominal histerektomi: Rahminiz, karnınızda yapılan yaklaşık 10-15cm uzunluğundaki bir kesiden çıkarılır. Kesi genellikle sezaryen kesisi gibi yatay yapılır veya göbek deliğinizden kasık kemiğinize dik olarak yapılabilir. İkinci tür kesiler, genellikle kanser söz konusu olduğunda, rahmin çok büyüdüğü durumlarda veya hastalık diğer pelvik bölgelere yayıldığında kullanılır.

  • Vajinal laparoskopik histerektomi (V-Notes): Cerrah, vajinal kesiden alt karnınıza ince bir tüp (laparoskop) yerleştirir. Bu, pelvik yapıları daha iyi görmeyi sağlar ve rahminizi vajinadan çıkarır. Karında kesik yoktur. Çoğu kişi ameliyat günü evine gidebilir.

Histerektomi ne kadar sürer?

Ameliyat bir ila üç saat sürer. Süre şu faktörlere bağlı olarak değişebilir:

  • Rahminizin büyüklüğü.

  • Geçmiş ameliyatlardan kaynaklanan skar dokusu.

  • Endometriozis veya geçirilmiş enfeksiyonlar nedeniyle yapışıklık varlığı.

Histerektomi sonrası ne olur?

Histerektomi sonrasında hastanede kalma süreniz ameliyat türünüze bağlı olarak değişir. Kadın doğum doktorunuz, komplikasyon belirtilerinin olup olmadığını izlemek isteyebilir. Ameliyattan sonra kan pıhtılarını önlemek için mümkün olan en kısa sürede yürümeye başlayacaksınız.

Abdominal histerektomi geçirdiyseniz, hastanede birkaç gün kalabilirsiniz. Vajinal ve laparoskopik histerektomiler daha az invazivdir ve genellikle hastanede kalış süresi çok daha kısa olur.

Kadın doğum doktorunuz taburcu olmadan önce günlük aktivitelerinize yönelik kısıtlamalar da dahil olmak üzere iyileşme talimatlarını paylaşacaktır.

Histerektomiden sonra ne kadar süre yatak istirahati yapmanız gerekir?

Genellikle histerektomi sonrasında yatak istirahati yapmanız gerekmez. Aslında, doktorunuz yürümenizi isteyecektir, bu da mümkün olduğunda hemen olmalıdır.

Histerektomiden sonra vücudunuza ne olur?

Hangi tür histerektomi geçirdiğinize bağlı olarak vücudunuzda bazı değişiklikler bekleyebilirsiniz. Doktorunuz yumurtalıklarınızı çıkarırsa, hemen menopoz dönemine girersiniz. Cerrahiden kaynaklanan olağan yan etkilere ek olarak, menopoz belirtileriniz de olabilir. Menopoz belirtilerinizi en aza indirmenin yolları hakkında doktorunuzla konuşun.

Eğer doktorunuz yumurtalıklarınızı yerinde bırakırsa, menopoza girmezsiniz. Bu durumda hamile kalma yeteneğinizi kaybedersiniz ancak yumurtalıklarınız hormon üretmeye devam eder. Menopoza daha tipik bir yaşta (yaklaşık 51) girersiniz.

Herhangi bir büyük ameliyat gibi, iyileşme ve dinlenme çok önemlidir. İyileşmek için kendinize zaman tanıyın. Vücudunuz zor bir süreçten geçtiği için, en az iki hafta boyunca dinlenmeye ve rahatlamaya öncelik verin.

Histerektominin komplikasyonları nelerdir?

Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, aşağıdaki gibi sorunlar yaşama ihtimaliniz çok düşük olsa da mümkündür:

  • Kan pıhtıları.

  • Şiddetli enfeksiyon.

  • Kanama.

  • İdrar yolları, bağırsak veya diğer yakın organların yaralanması.

  • Anestezi ile ilgili komplikasyonlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayçağ Yorgancı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)