Histerektomi (Rahim Alınması) Ameliyatı Nedir?
Yazar Ayçağ Yorgancı • 23 Ekim 2024 • Yorumlar:
Histerektomi, rahminizin cerrahi olarak alınması işlemidir. Ameliyatın nedenine bağlı olarak, histerektomi sırasında çevresindeki organlar olan tüpler ve yumurtalıkların da alınmasını içerebilir. Ameliyattan sonra hamile kalamazsınız ve adet dönemi yaşamazsınız. Bu ameliyatın sebepleri arasında anormal kanama, rahim sarkması, miyomlar ve kanser bulunur. İyileşme süresi, yapılan ameliyatın türüne bağlı olarak genellikle dört ila altı hafta sürer.
Farklı histerektomi türleri nelerdir?
Kadın doğum doktorunuz, durumunuza bağlı olarak hangi tür histerektomiye ihtiyacınız olduğunu sizinle tartışacaktır. Bu, fallop tüplerinizin ve/veya yumurtalıklarınızın da alınıp alınmayacağını belirleyecektir.
Farklı histerektomi türleri şunlardır:
-
Total histerektomi: Rahminizin ve rahim ağzınızın alınması, ancak yumurtalıklarınızın bırakılması durumudur. Yumurtalıklarınız hâlâ olduğu için ameliyattan hemen sonra menopoza girmezsiniz.
-
Supraservikal histerektomi: Rahminizin sadece üst kısmının alınması ve rahim ağzınızın bırakılmasıdır. Aynı zamanda fallop tüpleriniz ve yumurtalıklarınız da alınabilir. Rahim ağzınız hâlâ olduğu için Pap smear testine devam etmeniz gerekecektir.
-
Total histerektomi ve bilateral salpingo-ooferektomi: Rahminizin, rahim ağzınızın, fallop tüplerinizin (salpenjektomi) ve yumurtalıklarınızın (ooferektomi) alınması. Yumurtalıklarınızın alınması menopoza hemen girmenize neden olacaktır (eğer henüz menopoza girmediyseniz).
-
Radikal histerektomi ve bilateral salpingo-ooferektomi: Rahminizin, rahim ağzınızın, fallop tüplerinizin, yumurtalıklarınızın, vajinanızın üst kısmının ve çevresindeki bazı doku ve lenf düğümlerinin alınması. Bu tür ameliyat, genellikle kanser söz konusu olduğunda kullanılır. Yumurtalıklarınız artık olmadığı için menopoza gireceksiniz.
Histerektomi hangi durumlarda yapılır?
Kadın doğum doktorunuz genellikle histerektomiden önce alternatif tedaviler önerebilir. Bazen bu tedaviler işe yaramaz ya da ameliyat, durumu tedavi etmenin tek yoludur.
En sık histerektomi yapılma nedenleri nelerdir?
-
Anormal veya aşırı vajinal kanama.
-
Şiddetli pelvik ağrı.
-
Rahim miyomları ve diğer iyi huylu tümörler.
-
Şiddetli endometriozis.
-
İdrar veya dışkı kaçırmaya yol açabilen rahim sarkması.
-
Rahim ağzı, yumurtalık veya rahim kanseri veya öncü hastalıkları.
-
Rahminizin iç tabakasıyla ilgili durumlar, örneğin endometrial hiperplazi veya adenomyozis.
-
Rahim yırtılması gibi doğumla ilgili ciddi komplikasyonlar.
Birçok insan, kanseri önlemek amacıyla histerektomi yaptırır. Kanser riskinin yüksek olduğu kişilerde, rahmin (ve/veya çevresindeki üreme organlarının) alınması kanser gelişme olasılığını azaltabilir.
Ameliyat Detayları
Histerektomiye nasıl hazırlanırım?
Kadın doğum doktorunuz size prosedürü, olası komplikasyonları ve yan etkileri ayrıntılı olarak açıklayacaktır. Ameliyat ve iyileşme süreciyle ilgili endişelerinizi onlarla önceden konuşmanız önemlidir. Ameliyat öncesi değerlendirme sürecinde yeterince sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için kan ve idrar örnekleri vermeniz gerekir. İyileşmenizin ilk günlerinde ne tür bir desteğe ihtiyacınız olacağını konuşup, yardım alacak şekilde plan yapmalısınız.