HPV (Human Papilloma Virus)
Yazar Sedat Akdeniz • 22 Mart 2023 • Yorumlar:
HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
En sık tanı alan cinsel temasla bulaşıcılık gösteren bir infeksiyondur.
Erkek ve kadınlarda genital yerleşimli enfeksiyonlara neden olur.
Yüzden fazla HPV tipi tanımlanmıştır
Deri ve mukozalarda düşük riskli tipler siğil oluşumuna neden olur.
Kanser riski yüksek olan HPV tip 16 ve HPV tip 18 ile gelişen enfeksiyonlar rahim ağzı (servix) kanserlerinin tümü, anüs, vulva, vajina, penis ve ağız ve boğaz kanserlerine neden olabilir.
Halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen servikal kanser kadınlarda sık rastlanabilen bir kanserdir.
Kadın sağlığına büyük tehdit oluşturan bu hastalık nedeni bilinen ve önlenebilir bir hastalıktır.
Ağız mukozasının cinsel temasta genital organlarla teması (oral sex) ağız içi ve boğaza HPV bulaşmasına ve buna bağlı olarak ağız ve boğaz kanserlerinin gelişmesine neden olabilir.
HPV enfekte kişilerde bağışıklık, beslenme, genetik faktörler, immün sistem, metabolik ve mental stres gibi faktörler ile birlikte HPV virus yükü önemli bir risk oluşturur.
Yapılan çalışmalarda iyi beslenen, alkol ve sigara kullanmayan genç hastalarda gelişen ağız ve boğaz kanserlerinin HPV nedenli olduğunu bildiren çalışmalar vardır.
HPV enfeksiyon kalıcılığını artıran birçok faktör vardır bunlar; gebelik sayısı, cinsel partner sayısı, genetik faktörler, sigara içme, herpes (uçuk) tip 2 enfeksiyonu, klamidya gibi diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar.
Ayrıca uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı servikal kanser gelişim riski oluşturuyor ancak doğum kontrol hapı kullanımı kesildikten sonra risk azalmaktadır.
Kronik seyirli HPV enfeksiyonu olan kişilerde, moleküler düzeyde hücresel bağışıklık tepkisinin bozulduğunu gösteren kanıtlar vardır.
Genital HPV tanısı konulan hastalarda cinsel yolla bulaşabilen diğer hastalıkların araştırılması gerekir.
Tedavide kryoterapi, koterizasyon ve topikal antiviral etkili ilaçlar kullanılmaktadır.