HPV (Human Papilloma Virüs) Aşısını Kimler Yaptırmalı? Zararı Var Mı?
Yazar Mustafa Sağlam • 18 Haziran 2020 • Yorumlar:
HPV genelde cinsel temas yoluyla bulaşan bir virüstür. Eğer ciltte açık yara varsa deriden deriye temas yolu ile de bulaşabilen bir virüstür. Toplumda bilinenin aksine HPV havuz, ortak tuvalet ve havlu kullanılması yolu ile ya da lazer epilasyon, ağda yolu ile bulaşması mümkün değildir.
HPV bulaşması durumunda genital bölgede (vajen ve çevresinde, bazen makat bölgesinde) siğillere ve birçok kansere neden olabilir. Bu kanserler arasında en çok Rahim kanseri yani serviks kanserine neden olur.
Kadınların yaklaşık %80-96'sı hayatları boyunca HPV ile karşılaşır. Fakat bağışıklık sistemimiz 2 yıl içinde %98 oranında bu virüsü vücudumuzdan temizler. Fakat %2'lik bir bölümünde ise, HPV vücutta kalıcı olur. 2 ile 15 yıl gibi bir sürede rahim ağzında yaralara ve ilerleyen dönemde kansere neden olabilir.
HPV'den korunmanın yollarından biri de HPV aşısı yaptırmaktır. 9 yaşından itibaren herkes bu aşıyı yaptırabilir. 15 yaş altında 1 ay ara ile 2 doz yeterlidir. Cinsel ilişki yaşamadan önce yapılan HPV aşısı %100'e yakın kanserden koruma sağlar. HPV aşısı sadece rahim ağzı kanserine karşı değil, aynı zamanda siğillere karşı da koruyuculuğu bulunmaktadır.
Ülkemizde ikili ve dörtlü HPV aşısı bulunmaktadır. Dokuzlu HPV aşısı yakın bir zamanda ülkemize gelecektir. İçerdiği HPV tip sayısı arttıkça aşının etkinliği artmaktadır.
HPV aşısı rahim ağzı kanserine ya da diğer genital kanserlere yol açmamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek HPV'nin vücuttan temizlenmesini sağlamaktadır. Aşı civa içermemektedir. 9 yaş ve üzeri tüm kız ve erkek çocuklara HPV aşısı yapılabilir. Aşı sonrası uygulama yerinde hafif kızarıklık gibi önemli olmayan yan etkiler ortaya çıkabilir.
Makalede verilen oranlar ve bilgiler Garland SM'nin Clinical İnfectious Diseases 2016 tarihinde yayınlanan araştırma sonuçlarına ilişkin ibarelerdir.