HPV Nedir?
Yazar Gonca Oğurlu Pakay • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 26 Kasım 2019 • Yorumlar:
HPV ( human papilloma virus ) çoğunlukla cinsel yolla bulaşan, kadınlarda genital siğil, rahim ağzı, vulva, vajen kanserine yol açabilen bir virustür.
HPV ‘nin 100 den fazla tipi vardır.Vucudun heryerinde siğillere neden olabilmektedir.Virus vücuda girdikten yaklaşık 2-3 ay sonra siğil oluşumuna neden olur.Bu virusun rahim ağzı kanseri oluşturma süreci ise virus vucuda girdikten yaklaşık 5-15 yıl arasında değişmektedir.Rahim ağzı kanserinin yaklaşık %99’unda HPV pozitif bulunmuştur.
HPV erkeklerde penis, skrotum ve anorektal kanser oluşumuna beden olmaktadır, ancak rahim ağzı kanserine oranla çok çok nadir görülmektedir.
HPV tipleri 2 ana grupta sınıflandırılır:
1) HPV 6 ve 11 : düşük riskli HPV türleridir ve genital siğillerin büyük çoğunluğundan bu 2 tip sorumludur.
2) HPV 16 ve 18 en yaygın yüksek riskli HPV türleridir.
Serviks kanserli olgularda görülme sıklıkları ise HPV tip 16, 18, 45, 33, 31, 52, 58, 35 dir.
Diğer yüksek riskli tipler ise; HPV tip 31, 33, 35, 39, 45, 49, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 69, 70, 73, 82, 85 dir.
Yüksek riskli HPV tipleri kadın erkekte baş- boyun kanserleri ( dil, gırtlak ) ve genital kanserlere neden olmaktadır.
HPV Enfeksiyonunun belirtileri Nelerdir?
HPV enfeksiyonu geçirmiş kişilerin büyük çoğunluğunda belirti görülmez. Hastaların yaklaşık % 95 inde HPV 1,5 ila 3 yıl içerisinde bağışıklık sistemi tarafından ( doğal olarak ) HPV vücuttan temizlenir.Bazen HPV enfeksiyonunun tek belirtisi muayene sırasında yapılan smear incelemesinde ; HPV ‘nin neden olduğu kanser öncüsü hücresel anormallikler ( koilositoz ) olabilir.
Fakat bugün hangi hastada HPV ye bağlı kanser ve ya diğer sağlık problemlerinin gelişebileceğini tam olarak bilmemekteyiz.
HPV ‘ye Bağlı Sağlık Problemleri Nelerdir?
1) Genital ve ya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilen siğiller : Hem kadında hem erkekte görülebilir. Karnabahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birden fazla bölgede görülebilen, boyutları değişebilen ağrısız lezyonlardır.Bunlar tedavi edilmediği taktirde aynı kalabileceği gibi, kaybolabilir ve ya sayı ve büyüklük olarakta artış gösterebilir. Bu lezyonların kansere dönüşme ihtimali yoktur.
2) Rahim ağzı ( serviks ) kanseri : Genellikle ileri evrede belirti verirler, bu nedenle kadınlarda rahim ağzı kanserinin erken tanısı ve tedavisi için düzenli tarama yapılması ( smear + HPV test ) son derece önemlidir. Bu tarama testleri sayesinde rahim ağzı kanserine neden olan hücresel değişiklikler erken aşamada saptanıp, henüz kanser gelişmeden tedavi esilebilmektedir.
3) HPV ‘ nin neden olduğu diğer kanser türleri : vulva, vajen, anüs, baş - boyun kanserleri ( dil, bademcik, gırtlak ) dir.
4) Rekürren ( Tekrarlayan ) respiratuar papillomatozus : Boğazda ve hava yolunda yerleşmiş tedavi sonrası tekrarlayan siğillerin neden olduğu, hava yolunun tıkanmasına neden olabilen bir hastalıktır. Ses kısıklığı, hava yolu tıkanması, kansere dönüşüm tehlikesi önemli klinik özellikleridir. Tedavinin temeli cerrahi olarak çıkarılma işlemidir.
HPV özellikle çok sayıda cinsel partneri olan ( veya öncesinde olmuş olan ) kişiler ve bu kişilerin eşlerinde yaygındır.