Huzursuz Bacak Sendromu
Yazar Ali Sallı • Fizik Tedavi Uzmanı • 26 Mayıs 2021 • Yorumlar:
Huzursuz bacak sendromu özellikle istirahat ve dinlenme zamanlarında bacaklarda olan ancak kollarda da görülebilen huzursuzluk hali, sürekli hareket ettirme veya yatıyorsa kalkıp gezinme zorunda hissetme yada seğirme şeklinde şikayetlerle kendini gösteren bir durumdur. Özellikle gece saatlerinde artış gösteren bu rahatsızlık hissi, hasta bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Huzursuz bacak sendromu hastalarının birçoğunda, hastalık kaynaklı uyku problemleri de gözlenebilmektedir.
Belirtileri nelerdir?
-
Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk hissi
-
Huzursuzluk hissiyatından kaynaklı sürekli olarak hareket etme ihtiyacı
-
Gece saatlerinde artış gösteren ağrı ve rahatsızlık hissi
-
Hissedilen ağrı ve huzursuzluğun hastalıktan etkilenen bölgenin hareket ettirilmesi ile kısa süreliğine azalması hissi
-
Bacaklarda istemsiz seğirmeler
Neden oluşur?
Genellikle kendi başına görülebilen sebebi tam olarak belli olmayan bir durum olmakla beraber farklı sıkıntılara ikincil olarak ortaya çıkabilir. Genetik yatkınlık, demir ve magnezyum eksikliği, gebelik, alkol kullanımı ve bazı ilaçlar huzursuz bacak sendromu nedenleri arasında sayılabilir.
Nasıl tanı konulur?
Öncelikle bireyin hastalık öyküsü ve ailesinde görülen hastalıklar detaylı olarak öğrenilmelidir. Hastalıktan şüphelenildiği durumlarda fiziksel ve nörolojik muayene yapılır. Hastalığın teşhisi aşamasında bazı elektrofizyolojik testler ve kan tahlillerinden yararlanılabilir. Yapılan muayene ve tanı testleri sonucunda huzursuz bacak sendromu teşhisi konulan hastalarda tedavi süreci titizlikle planlanmalıdır.
Tedavisi var mıdır?
Evet tedavisi vardır. Öncelikle hastalığın altında yatan demir, magnezyum eksikliği, anemi gibi nedenler varsa bunları giderecek düzenleyici tedavi başlanmalıdır. Beslenmenin de büyük önem taşıdığı bu hastalıkta kafein gibi hastalığı tetikleyen maddelerin diyetle alımının kontrol altında tutulmasında fayda vardır. Stres, sigara kullanımı, uzun süre hareketsiz kalma gibi durumlardan da hastalarımız kaçınmalıdır. Bunun haricindeki durumlarda masaj, sıcak ve soğuk uygulamaları, egzersiz ve bazı özel ilaç tedavilerinden yararlanılabilmektedir.
Sağlıklı günler...