Huzursuz Bacak Sendromu
Yazar Burcu Örmeci • Nörolog • 15 Eylül 2021 • Yorumlar:
Huzursuz bacak sendromu, hastanın gündüz ayakta ve aktif iken hiç sorunu olmadığı halde akşamları istirahate geçtikten sonra veya yatmadan önce yatakta bacaklarında tarif etmekte zorlandığı yakınmaların ve rahatsızlıkların başladığı bir hastalıktır. Hastalar yaşadıkları rahatsızlığı ağrı, kasılma, gerilme, sıkışma, iğnelenme, uyuşma vs. gibi çok farklı şekillerde tanımlayabilir. Bu yakınmaların verdiği rahatsızlıktan kurtulmak için hastalar bacaklarını sürekli hareket ettirmek, kaldırıp sallamak, duvara yaslamak, ovdurmak, masaj yaptırmak, soğuk su dökmek ve hatta kalkıp yürümek gibi hareketler yaparlar. Yapmadan durulamayan bu hareketler nedeniyle uykuya dalmak için çok uzun süreler geçirilir, hastada stres ve uykusuzluğa neden olur. Uykuya geçildikten sonra uyanana kadar genellikle sorun olmaz ama uyanınca bacaklardaki huzursuzluk aynen tekrar başlar. Bazen huzursuz bacaklar sendromuna eşlik eden uykuda periyodik bacak hareketleri bozukluğu da ortaya çıkabilir, bu durumda uyku da bozulacağından hasta sabahları uykusunu alamamış ve dinlenememiş olarak kalkar.
Bu hastaların tanısı yakınmaların iyi dinlenmesinden sonra bazı taklit edecek hastalıkların tetkikler ile dışlanması sonrasında konulur. Bazı hastalarda uyku testi tanı koymak için gerekli olabilir.
Huzursuz bacak sendromu sadece bacaklarla sınırlı değildir, aynı hastalık mekanizmaları ile ortaya çıkan huzursuz kollar, huzursuz boğaz, huzursuz karın ve huzursuz genital sendromları gibi başka vücut bölgelerinde de mevcut durum ortaya çıkabilir.
Bu hastalık ile ilişkili olabilecek en önemli iki klinik durum demir eksikliğine bağlı kansızlık ve polinöropati denilen sinir uçları hastalığıdır. Tetkik edilerek öncelikle bu iki durum değerlendirilir ve gerekli ise tedavi edilir. Elbette tiroid fonksiyon testleri, B12 vitamini ve D vitamini düzeyleri, elektrolitler, böbrek ve karaciğer fonksiyonları gibi biyokimyasal değerlendirmelerin de yapılıp gerekli ise tedavi edilmesi önemlidir. Daha sonra huzursuz bacak sendromunun asıl tedavisine başlanılır. Augmentasyonu önlemek için yılda 15 gün veya 1 ay kadar farklı bir ilaç ile geçici değiştirilme genellikle yeterli olacaktır. Nöropatik ağrı için kullanılan ilaçlar da huzursuz bacak sendromu tedavisi için kullanılabilir.
Bazı hastalar ilaçlarını sadece çok yorgun veya stresli olduklarında kullanma ihtiyacı duyar, bazıları sadece mevsim geçişlerinde ihtiyaç duyar, bazılarının ise her gün alması gerekebilir. İlaçlar ömür boyu kullanılabilir ancak bu durumda augmentasyon gelişmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasına dikkat edilmesi gerekir.