İçinizdeki Çocuğu Bulmak ve Tanımak
Yazar Diana Güler • 24 Ağustos 2023 • Yorumlar:
Muhtemelen daha önce içinizdeki çocuğa birkaç göndermede bulunmuşsunuzdur.
Parkta salıncaklardan atlarken ya da havuza dalarken “İçimdeki çocuğu yönlendiriyorum” diyebilirsiniz.
Psikiyatr Carl Jung araştırmalarında içsel çocuk kavramını incelemiştir. Bu içsel çocuğu, geçmiş deneyimler, masumiyet, oyunbazlık, yaratıcılık anılarıyla ve gelecek için için umutlu olmaklar ilişkilendirmiştir.
Diğer uzmanlar, bu içsel çocuğu yalnızca çocukluğunuzdaki benliğin değil, tüm yaşam evrelerinde yaşadığınız deneyimin bir ifadesi olarak tanımlar. Erken deneyimler bir yetişkin olarak gelişiminizde önemli bir rol oynayabileceğinden, içinizdeki çocuk da bir güç kaynağı olarak kabul edilir.
Yine de bu iki yönlü olabilir: Çocukluk deneyimleri sizi olumsuz etkilediğinde, siz kaynağı ele alana kadar içinizdeki çocuk bu yaraları taşımaya devam edebilir.
Bir araştırma psikoloğu ve yazar olan Dr. Diana Raab, "Her birimizin bir iç çocuğu veya var olma biçimi var" diyor. “İçinizdeki çocukla temasa geçmek, esenliği geliştirmeye ve hayata bir hafiflik getirmeye yardımcı olabilir.”
Sağlıklı bir iç çocuğun oyunbaz, çocuksu ve eğlenceli görünebileceğini, yaralı veya travma geçirmiş bir iç çocuğun ise bir yetişkin olarak, özellikle de geçmiş yaraların anılarını hatırlatan olaylar tarafından tetiklendiğinde zorluklarla karşılaşabileceğini açıklıyor.
İçinizdeki çocuğa ulaşmaya hazır mısınız? Bu altı stratejiyi deneyin.
1. Açık Fikirli Olun
İçinizdeki çocuk fikri konusunda biraz kararsız hissetmekte sorun yoktur. Ancak bu "çocuğa" ayrı bir kişi veya kişilik olarak bakmayın. Bunun yerine, onları geçmiş deneyimlerinizin bir temsili olarak düşünün.
Çoğu insan için geçmiş, olumlu ve olumsuz olayların bir karışımını içerir. Bu koşullar, karakterinizi oluşturmanıza yardımcı olur ve siz yetişkinliğe ulaştığınızda ve yaşlandığınızda seçimlerinize ve hedeflerinize rehberlik eder.
Araştırmalar, bu erken deneyimlerin sadece gelişimde önemli bir rol oynamadığını öne sürmektedir. Geçmiş benliğinizi daha derinden anlamak, daha sonraki yaşamınızda daha sağlıklı ve keyifli bir yaşam sürmenizi sağlar.
California'da bir terapist olan Kim Egel'e göre, herkes içindeki çocukla temasa geçebilir ve bu süreçten yararlanabilir. Ancak direnç veya temasa geçebileceğinize dair inançsızlık bazen bir engel yaratabilir.
Kalıcı bir şüpheniz varsa, bu tamamen normaldir. İçinizdeki çocuk çalışmasına geçmişle olan ilişkinizi keşfetmenin bir yolu olarak bakmayı deneyin. Bu bakış açısı, sürece merakla yaklaşmanıza yardımcı olabilir.
2. Rehberlik İçin Çocuklara Bakın
Çocuklar, küçük şeylerde neşe bulmaktan anı yaşamaya kadar size hayat hakkında çok şey öğretebilir.
Keyifli çocukluk deneyimlerini düşünmekte zorlanıyorsanız, çocuklarla yaratıcı oyunlar oynamak bu anıları yeniden canlandırmanıza yardımcı olabilir ve sizi daha rahat günlerin keyfiyle yeniden bağlantıya geçirebilir.
Her türlü oyun fayda sağlayabilir. Saklambaç gibi oyunlar, hareket etmenize ve yeniden özgür hissetmenize yardımcı olabilir. Hayal ürünü oyunlar, çocukluk fantezilerinizi ve onların sizin için ne anlama geldiklerini düşünmenize yardımcı olabilir.
Örneğin, belirli zorluklarla veya travma dönemleriyle karşı karşıya kaldıysanız, başa çıkmanıza ve daha güvenli hissetmenize yardımcı olan belirli senaryolar hayal etmiş olabilirsiniz.
Çocuklarla oynamak için zaman ayırmak, yalnızca oyun oynama duygunuzu ve gençlik ifadenizi geliştirmez. İçsel benliğinizin gelişimine katkıda bulunarak, iyi oluşunuzla ilgi de olumlu bir etkiye sahiptir.
Kendi çocuğunuz yoksa, arkadaşlarınızın veya akrabalarınızın çocukları ile vakit geçirebilirsiniz.
Çocukluğunuzdan filmler veya televizyon programları izlemek ya da en sevdiğiniz kitaplardan bazılarını yeniden okumak da olumlu duygular uyandırmanın yararlı bir yolu olabilir.
3. Çocukluk Anılarınızı Yeniden Ziyaret Edin
Geçmişten hatıraları keşfetmek, içinizdeki çocukla temasa geçmenize de yardımcı olabilir.
Egel, fotoğraflar ve diğer hatıraların, geçmişin görüntülerine ve sözlerine yansıyan duygusal alana geri dönmenize yardımcı olabileceğini açıklıyor. Geriye dönüp bakmak için, fotoğraf albümleri ve okul yıllıkları arasında gezinmek veya çocukluk günlüklerini yeniden okumak gibi etkinlikleri deneyebilirsiniz.
Ebeveynlerinizin, kardeşlerinizin veya çocukluk arkadaşlarınızın paylaşacak hikayeleri varsa, bu anılar tamamen unuttuğunuz duygu ve anıları uyandırabilir.
Egel, yeniden bağlantı kurmanın harika bir yolu olarak, genellikle meditatif uygulamaların bir parçası olan görselleştirmeleri de önerir.
İçinizdeki çocuğu acı çeken bir yerde bulursanız, onların iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Ancak içinizdeki çocuk size güç de verebilir: Gençliğe özgü merak, iyimserlik ve yaşam sevinci duygularını yeniden kazanmak, güveni ve iyi oluşu güçlendirmeye yardımcı olabilir.
4. Eskiden Keyif Aldığınız Şeyleri Yaparak Zaman Geçirin
İçinizdeki çocuğu tanırken, çocuklukta size neşe veren şeyleri düşünün.
Belki her yaz yüzmek veya balık tutmak için en iyi arkadaşlarınızla dereye bisikletle gidersiniz. Ya da belki yaz tatilini büyükanne ve büyükbabanızın tozlu çatı katında kitap okuyarak geçirmeyi seviyorsunuzdur.
Çocukken, muhtemelen sadece eğlenmek için pek çok şey yaptınız. Bunları yapmak zorunda değildiniz, sadece yapmak istediniz. Ancak, yetişkinliğinizde, sırf sizi mutlu ettiği için en son ne zaman bir şey yaptığınızı hatırlamakta zorlanabilirsiniz.
Boyama, karalama veya resim yapma gibi yaratıcı etkinlikler de yardımcı olabilir. Aktif zihninizin dinlenmesine izin verdiğinizde, genellikle dikkate almadığınız duygular parmaklarınızın ucuyla yaptığınız sanatta ortaya çıkabilir.
Bu duygulardan bazıları, içinizdeki çocuk gibi benliğin gömülü veya unutulmuş kısımlarına bağlanabilir.
5. İçinizdeki Çocukla Konuşun
İçinizdeki çocukla temasa geçmenin en iyi yollarından biri, bir konuşma başlatmaktır.
Raab, "Travmaya bağlı yaralarımız varsa, bu travma hakkında yazmak içimizdeki çocukla bağlantı kurmamıza yardımcı olabilir," diye açıklıyor.
"Bu yeniden bağlantı sırasında, yetişkin korkularının, fobilerinin ve yaşam kalıplarının nedenlerinden bazılarını anlıyoruz. İçimizdeki çocuğu anlamak, bugün olduğumuz kişi olmamızın nedenlerini görmemize yardımcı oluyor."
Yazmak, içinizdeki çocukla bağlantı kurmak için güçlü bir araç olabilir, bu nedenle yüksek sesle konuşmanıza gerek yoktur.
Bir mektup yazmak veya çocukluk anıları hakkında yazı yazmak, geçmiş deneyimleri keşfetmenize ve bağlantılı duyguları sıralamanıza yardımcı olabilir.
Mektubunuza veya günlük tutma egzersizinize rehberlik etmesi için kafanızda belirli bir düşünceyi tutmayı deneyin veya aklınıza gelen herhangi bir düşünceyi ifade etmek için günlük tutun.
Hatta bunu bir soru-cevap alıştırması olarak çerçevelendirebilirsiniz. Yetişkin benliğinizin çocukluğunuza sorular sormasına izin verin, ardından içinizdeki çocuğun nasıl yanıt verdiğini dinleyin.
Belki çocuk benliğiniz küçüktür, savunmasızdır ve korunmaya ve desteğe ihtiyaç duymaktadır. Belki de öte yandan, neşeyle gelişmektedir. İçsel çocuğunuzun sorularını yanıtlamak, içsel zayıflıkları veya sıkıntıları iyileştirmeye başlamanıza yardımcı olabilir.
Özellikle bazı olumsuz geçmiş deneyimleri veya zor duyguları gömdüyseniz, içinizdeki çocuğun paylaşmak istediği şeyler konusunda biraz gergin hissetmeniz normaldir.
Ancak bu alıştırmayı şu anki benliğinizle çocuk benliğiniz arasında bir bağ kurmanın ve güçlendirmenin bir yolu olarak düşünün.
6. Bir Terapistle Konuşun
Egel, içinizdeki çocuğa ulaşmak, keder, travmatik anılar ve çaresizlik veya korku duyguları dahil olmak üzere rahatsızlığı veya acı verici duyguları tetikliyorsa, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanından yardım almanızı önerir.
"Bir terapist destek sunabilir ve geçmişten gelen travma ve duygularla yüzleşmenize yardımcı olabilecek baş etme stratejilerini size gösterebilir" diyor.
Egel, bazı terapistlerin içsel çocuk çalışması konusunda diğerlerinden daha fazla deneyime ve eğitime sahip olabileceğini açıklıyor. "Potansiyel terapistlere iç çocuk çalışmasıyla ilgili deneyimlerini sormak, büyümenizi ve iyileşmenizi destekleyecek doğru kişiyi bulmanıza yardımcı olabilir" diyor.
Mümkünse, iç çocuk terapisi konusunda deneyimli bir terapist bulun. Bu özel yaklaşım, mental sağlık semptomlarının, ilişki kaygılarının ve diğer duygusal sıkıntıların genellikle çözülmemiş acılardan veya bastırılmış duygulardan kaynaklandığı fikrinden hareket eder.
Terapide içinizdeki çocuğa "yeniden ebeveynlik" yapmayı öğrenmek, bu sorunları ele almaya ve çözmeye başlamanıza yardımcı olabilir.
İçinizdeki çocuğu bulmak, olgunlaşmamış olduğunuz veya büyümek istemediğiniz anlamına gelmez.
Bunun yerine, yetişkin deneyiminizi anlamanıza, geçmişinizdeki acılardan kurtulmanıza ve öz-şefkatle gelecekteki zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
İçinizdeki çocuğunuza ilişkin bu farkındalıktan yararlanmak, neşe ve merak duygusunu yeniden kazanmanıza yardımcı olabileceğinden, bunu bir tür kişisel bakım olarak bile düşünebilirsiniz.
İçinizdeki çocuğu net bir şekilde göremeyebilir veya duyamayabilirsiniz, ancak bu parçanızla bağlantı kurmak daha güçlü, daha eksiksiz bir benlik duygusuna yol açabilir.