İdrar Kaçırma Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir? Hangi Testler Yapılır?
Yazar Ayçağ Yorgancı • 24 Eylül 2024 • Yorumlar:
İnkontinansın ana belirtisi, idrar kaçırmadır. Bu, sürekli idrar damlaması ya da ara sıra kaçırma şeklinde olabilir. İnkontinansınız varsa, büyük ya da küçük miktarlarda idrar kaçırabilirsiniz. İdrar kaçırmayı tetikleyen durumlar, genellikle sahip olduğunuz inkontinans türüne bağlı olarak değişebilir.
İdrar kaçırmanız şunlar sırasında olabilir:
-
Egzersiz yaparken.
-
Öksürürken.
-
Gülerken.
-
Hapşırırken.
-
İdrara çıkma ihtiyacı duyduğunuzda ancak tuvalete zamanında yetişemediğinizde.
-
Gece boyunca idrara kalkmanız gerektiğinde (noktüri).
Teşhis ve Testler
İnkontinans nasıl teşhis edilir?
İnkontinansın teşhis süreci genellikle sağlık uzmanınızla tıbbi geçmişiniz ve mesane kontrol sorunlarınız hakkında bir konuşma ile başlar. Sağlık uzmanınız size şu soruları sorabilir:
-
Ne sıklıkla idrara çıkıyorsunuz?
-
Tuvalete gitmeden önce ne sıklıkta idrar kaçırıyorsunuz, bu ne kadar sıklıkta oluyor ve her seferinde ne kadar idrar kaçırıyorsunuz?
-
Ne kadar süredir inkontinans yaşıyorsunuz?
Bu sorular, sağlık uzmanınızın kaçırma sorunlarınıza dair bir model bulmasına ve belirli bir inkontinans türünü tespit etmesine yardımcı olabilir. Sağlık uzmanınız tıbbi geçmişinizi sorarken, tüm ilaçlarınızı listelemek önemlidir çünkü bazı ilaçlar inkontinansa neden olabilir. Ayrıca önceki hamilelikleriniz ve her doğumun ayrıntıları hakkında sorular soracaktır.
Sağlık uzmanınızın inkontinansı teşhis etmek için yapabileceği bazı özel testler şunlardır:
-
Fizik muayene: Teşhis sürecinin başında sağlık uzmanınız genellikle bir fizik muayene yapar. Bu muayene sırasında, inkontinansa neden olabilecek fiziksel bir neden olup olmadığına bakar. Kadınsanız pelvik muayene yapılır, sarkma olup olmadığı veya erkekte prostat büyüklüğü kontrol edilebilir.
-
İdrar örnekleri: Sağlık uzmanınız idrar örneklerinizi enfeksiyon veya kan varlığı için test edebilir.
-
Mesanenin ultrasonu: Bu görüntüleme testi, sağlık uzmanınızın mesanenizin içeriğini görmesini ve mesanenizin boşalma yeteneğini invaziv olmayan bir şekilde değerlendirmesini sağlar.
-
Stres testi: Bu test sırasında sağlık uzmanınız öksürmenizi isteyebilir ve bu eylemle idrar kaçırıp kaçırmadığınızı gözlemler. Eğer başka aktiviteler sırasında kaçırma fark ettiyseniz (koşmak ya da zıplamak gibi), sağlık uzmanınız bu eylemleri tekrarlamanızı isteyebilir.
-
Sistoskopi: Sistoskop, ucunda bir kamera bulunan ince esnek bir tüptür. Bu tüp, idrar yolunuza ve mesanenize sokularak idrar yolunuzun iç kısmını ayrıntılı olarak görme imkanı sağlar.
-
Ürodinamik test: Bu testler, mesanenizin ne kadar idrar tutabileceğini ve üretral sfinkter kasınızın (üretranızı kapalı tutan kas) ne kadar iyi çalıştığını kontrol eder. Bu testlerden biri, mesanenize bir tüp yerleştirerek sıvıyla doldurulmasını içerir. Bu, mesanenizin ne kadar idrar tutabileceğini kontrol eder.
-
Ped testi: Sağlık uzmanınız size bir ped verebilir ve bu ped kaçırdığınız idrarı toplar. Test sonunda bu ped incelenerek ne kadar idrar kaçırdığınız değerlendirilir.
Evdeyken sağlık uzmanınız birkaç gün boyunca kaçırma durumlarınızı bir günlükte kaydetmenizi önerebilir. Birkaç gün boyunca ne sıklıkta inkontinans sorunları yaşadığınızı yazarak, sağlık uzmanınız bir model belirleyebilir. Bu, teşhis sürecinde oldukça yardımcı olabilir. Tuvalete gitme sıklığınızı, her seferinde ne kadar idrar yapabildiğinizi, tuvalet aralarında idrar kaçırıp kaçırmadığınızı ve idrar kaçırdığınızda ne gibi aktiviteler yaptığınızı kaydetmek önemlidir. Bu günlüğü randevunuza götürerek sağlık uzmanınızla paylaşabilirsiniz.
İnkontinans hakkında ne zaman doktora başvurmalıyım?
İnkontinansın tedavi edilebileceğini bilmek önemlidir. Birçok insan bunun yaşlanmayla birlikte gelen kaçınılmaz bir sorun olduğunu düşünür. Eğer inkontinans günlük aktivitelerinizi aksatıyor ve genellikle keyif aldığınız şeylerden uzak kalmanıza neden oluyorsa, sağlık uzmanınızla konuşmalısınız. İnkontinans tedavisi için birçok seçenek bulunmaktadır.