İdrarda Kanama
Yazar Serhat Dönmezer • Ürolog • 19 Haziran 2018 • Yorumlar:
İdrarda kanama, mutlaka incelenmesi gereken ve nedeninin saptanması gereken bir belirtidir. Kanama gözle görülebildiği gibi, sadece idrar tahlilinde de ortaya çıkabilir. Her iki durumda da inceleme yapılmalıdır.
En önemli nokta, ağrının olup olmamasıdır. Doktora gittiğinizde ilk sorulacak sorulardan birisidir. Bunu yanında, kanamanın idrarın başlangıcında sonunda ya da tümünde olup olmaması da önemlidir.
İdrarda bir kanama olabilir ve sonrasında bir daha olmayabilir. Bu durumun geçtiğini düşünüp sakın boşvermeyin. Çünkü kanama nedeni enfeksiyon, taş ve bunu gibi hastalıklar olabileceği gibi, bir kanserin ya da idrar yollarından çok farklı bir hastalığın işareti olabilir. Ama bu yazıyı okuyup, kesin kanserim demek de çok yanlış bir şeydir. Kanama nedeni uzun yol yürümeniz, ağır bir spor yapmış olmanız, ağır eşya taşımanız ya da idiopatik dediğimiz nedenini henüz bilemediğimiz, böbreğin geçirgenliğinin doğuştan fazla olduğu durumlar da olabilir. Hatta bazı yiyecekler; pancar, ravent otu, dağ çileği gibi besinler, bazı ilaçlar idrarın kırmızı renk almasına neden olabilirler.
Nedenin belirlenmesinde ilk basamak hemen bir ultrasonografi (USG) yapılmasıdır. USG tanıyı koymada yetersiz kalırsa ilaçlı böbrek filmeleri (IVP ya da BT) yapılabilir. Bunların yetersiz olduğu durumlarda sistoskopi denen, bir kamera yardımıyla idrar kanalından girilerek, idrar yollarına mesaneye bakılmasıdır. Gerekli durumlarda ek olarak başka gereçler kullanılarak böbreğe kadar gidilebilir. Ya da böbreğe kateter takılarak, böbreklerden ayrı ayrı idrar örneği alınabilir.
Kanama nedenleri:
-
Aşırı aktivite ( spor, eşya taşıma v.b.)
-
İdrar yolu enfeksiyonları
-
Kan sulandırıcı ilaçlar
-
Travma
-
Üretrit
-
Üretra darlığı
-
Mea stenozu
-
Böbrek, üreter ve mesane taşları
-
Prostat büyümesi
-
Prostatitler
-
Nefritler
-
İdiopatik hematüri
-
Böbrek tümörü
-
Mesane tümörü
-
Böbrek kistleri
-
Böbrek enfarktları
-
Renal ven trombozu
-
Hemolitik sendrom
-
Geçirilmiş ameliyatlar
-
Akut appandisit
-
Tüberkülozis
-
Şiştosomiazis
-
Orak hücreli anemi
-
Diabet
-
Hipertansiyon
-
Viral enfeksiyonlar
-
Kan hastalıkları
Görüldüğü gibi birçok kanama nedeni var, bunlara bir de alt birimleri eklenirse, listenin ne kadar uzun olduğu aşikar. Sakın yukarıdaki listeye bakarak ve sonrasında hemen internetten araştırarak tanı koymaya çalışmayınız. Siz bir doktora gidin bırakın tanıyı doktor koysun.