İkiz Çocuk Büyütmek
Yazar Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu • Pedagog • 10 Mayıs 2019 • Yorumlar:
İkiz annelerinin yaşadığı zorluklar nelerdir?
Hamilelik haberi özellikle istenen ve beklenen bir durum olduğunda tüm aile bireyleri tarafından sevinçle karşılanır. Gerek doğal yolla gerekse tedavi sonucunda oluşan çoğul gebelik haberi ise sevincin yanı sıra kaygıyı da beraberinde getirir.
Aynı anda iki bebeğe birden bakım verme düşüncesi çoğu zaman endişe verici olabilir. Aynı anda beslenme, bakım, sevgi ve korunma gereksinimi içerisinde olan iki bebeğe annenin yetişebilmesi zordur. Bu nedenle mutlaka yanında güvenebileceği bir desteğin olması önemlidir.
Bu destek aile bireylerinden olabileceği gibi dışarıdan da olabilir. İkiz bebek bakımında babanın da aktif olarak destek olması hem baba-çocuk ilişkisini kuvvetlendirir, hem de annenin yükünü azaltır.
Çalışan ikiz anneleri iş hayatına ara vermeli midir?
Aktif çalışma yaşamı olan bir kadının gebelik ve doğum nedeniyle işine ara vermesi ve sonrasında işe dönmesi fiziksel, duygusal ve ekonomik etkenlere bağlıdır. Kadın çalışma yaşantısından memnunsa, evde kaldığı zamanda kendisini mutsuz ve işe yaramaz hissediyorsa bu duygular günlük yaşantısına, eşi ve çocuklarıyla olan ilişkilerine olumsuz olarak yansır. Bu durumda güven duyulan birine çocuklar bırakılarak anne çalışma yaşamına geri dönebilir.
Ekonomik olarak eve destek sağlanması gereken durumlarda da anne ister istemez işe geri döner. Ancak ekonomik olarak sorun yaşanmıyorsa, anne çalışmak yerine evde olmayı, başka birinin bakması yerine bebeklere kendi bakmayı istiyorsa kendisini hazır hissettiği zamana kadar işe ara verebilir.
Aynı kıyafeti giydirip, aynı okula göndermek çocukları nasıl etkiler ve ailelere ne önerirsiniz?
Dışarıda sıklıkla aynı kıyafeti giymiş ikizler görürüz. Bu sevimli bir görüntü katmasına rağmen çocukların bireyselliklerini fark etmeleri ve duygusal gelişimleri açısından aynı giydirmemek gerekir. Bazen çocuklar aynı giyinmek isteyebilirler. Bu durumda birebir aynı giydirmek yerine benzer giyinmeleri konusunda yönlendirme yapılabilir.
Örneğin aynı elbisenin farklı renklerini ya da aynı tişörtün birine arabalı, diğerine motorlu olanı giydirmek gibi yönlendirilebilirler. Bu yönlendirme hem ikizleri birbirlerinden ayırt etmek hem de farklı birer birey olduklarını kendilerine göstermek açısından gereklidir.
Okul konusu ise ikiz ebeveynlerinin en çok zorlandıkları konulardan biridir. Aynı sınıfta mı olmalılar yoksa farklı sınıflarda olurlarsa daha mı iyi olur gibi sorular sıklıkla karşılaşılan sorulardır. Okul öncesi dönemde okulların fiziki koşulları göz önüne alındığında aynı yaş grubundaki çocuklar için genellikle iki farklı sınıf olmamasından dolayı ikizler zorunlu olarak aynı sınıfta olurlar.
İlk zamanlarda iki kardeş hep birbiriyle oturmak ve oynamak isterken zaman içerisinde ayrılıp farklı kişilerle de oynamaya başlarlar. Okul çağında ise iki çocuğun farklı okullara gitmesi günlük yaşamda anne babayı zorlayacağı için aynı okula göndermek daha uygundur.
Burada ikizlerin aynı sınıfta mı yoksa farklı sınıfta mı olacaklarına çocukların kişilik ve gelişim özelliklerine göre karar vermek gerekir. İkizlerden biri diğeri üzerinde daha baskınsa ya da ikizine karşı fazla koruyucu davranıyorsa diğer çocuğun kişilik gelişimi açısından ikizlerin farklı sınıflarda olmasında yarar vardır. Ancak her iki çocuk da kendi bireyselliklerini yaşayabiliyor, biri diğerinin önüne geçmiyorsa aynı sınıfta olmalarında sakınca yoktur.
Anne ikizleri ile nasıl vakit geçirmelidir?
Her iki çocuğun da anne ile baş başa kalma, ilgi ve sevgi alma gereksinimi olduğu unutulmamalıdır. Birlikte zaman geçirmenin yanı sıra çocuklarla ayrı ayrı da zaman geçirmeye çalışılmalıdır. Bazen ikizlerden biri babayla, diğeri de anneyle daha fazla zaman geçirebilir ve bu durumun çocukların tercihi olduğu belirtilir. Oysa bu durum onların tercihine bırakılmamalı, anne ve baba her iki çocukla da ayrı ayrı zaman geçirebilmelidir.
İkizlerin birbirini kıskanmaması için nelere dikkat edilmelidir?
Kıskanma ve çatışmalar her kardeş arasında olduğu gibi ikiz çocuklar arasında da olur. Neyi paylaşamadıklarını anlamak ve nasıl çözüme ulaştıklarını görmek için hemen araya girmeyip gözlemci olmak gerekir. Aynı kıyafetten, eşyadan, oyuncaktan iki tane almak gibi bir yaklaşım paylaşım duygusunun gelişmesi açısından uygun değildir.
Bunun dışında çocukları birbirleriyle kıyaslamamak, her iki çocuğa da aynı kuralları koymak, aynı tutumları sergilemek, birine karşı daha koruyucu davranmamak dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.
İkizlerin bireyselleşmesi için aileye öneriler
İkiz olmalarının aynı kişi olmadığının kabul edilmesi gerekir. Her ne kadar bireyselleşme 3 yaş itibariyle başlasa da bebeklikten itibaren her ikisini de ayrı birer birey olarak düşünmek ve o şekilde davranmak uygun olacaktır.
Çocuklardan “ikizler” diye bahsetmek yerine isimlerini söylemek, farklı kıyafetler giydirmek, kişilik ve gelişim özelliklerine uygun beklentiler içerisinde olmak ve davranmak, ikisini tek bir kişi gibi düşünmemek her iki çocuğun da kişilik gelişimleri açısından yararlı olacaktır.
Yazar
Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu Pedagoji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu
Pedagoji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.