İletişim Etkileşim Doğurur

Yazar Tuba Özet • 6 Aralık 2024 • Yorumlar:

Çocukla iletişim aslında çok doğal bir süreç olsada son zamanlarda ebeveynlerin zorlandığı konulardan biri. Eskiden çocuklara hiç bir açıklama yapılmazken, şimdilerde ise gereğinden çok fazla yapılıyor. Hatta bazen en olmadık yerde ve zamanda. Her şeyde olduğu gibi bu konudada ölçülü ve dengeli tutum çok önemli. Doğru ve yalın bir iletişim kurar çocuğunuzla sadece o anda kalarak onun sordukları ve söylediklerine göre konuşursanız sohbetiniz tahmininizden çok daha uzun sürebilir. İletişiminiz güçlenirse bağınız ve sevginizde o oranda güçlenir. Ve çocuğunuz artık sizi üzmek istemeyecektir. Doğru iletişimden bahsettikten sonra iletişim ve etkileşim temelli bir terapi yöntemi olan dir floor time'dan bahsetmek istiyorum. Dr. Stanley Greenspan tarafından geliştirilen bu yaklaşım sonuçtan çok sürece odaklanır.

Bir terapist eşliğinde yapılabildiği gibi anne, baba ya da bakım veren tarafından da yapılabilir. Öncelikli amaç iletişimi,güveni ve ortak dikkati güçlendirmektedir.

DIR FLOOR TIME UYGULAMA

1) Kronometre kuralım min. 20 dk

Sonrasında neler yaptığınızı görmek için telefonu uygun bir yere koyup video çekebilirsiniz. Videoyu izlediğinizde çocukla oynarken farkedemediğiniz bir sürü şey farkedebilirsiniz.

Aynı odanın içinde (çocuğun odadan çıkması durumunda, çocuğun geri gelmesini bekleyebilir ya da oyunu sonlandırabilirsiniz.)

Tablet tv telefon açık olmasın.

Dışarıdan çok ses geliyorsa cam kapalı olmalı, dikkat dağıtacak şeyler varsa perde de kapalı olmalı ışık açılabilir. Çocuğun karnının tok, altının temiz olduğundan emin olalım. Fiziksel ihtiyaçlarının hepsinin giderilmiş olması çok önemli.

3-4 oyuncaktan fazlası olmasın

Bu oyuncakları öncesinde siz seçin. (Sürekli tekrar edilen türden ya da çok sesli ve ışıklı oyuncaklar olmasın. Yapboz gibi yapılandırılmış, eğitici oyuncaklarda olmasın. Daha çok evcilik oyuncaklara hayvanlar vb. Seçmeye özen gösterelim.

Ve başlayın. Buradan sonra yapmanız gereken tek şey çocuğun liderliğini izlemek...

2) İstediği oyuncağı istediği şekilde oynayabilir. Ya da hiç oyuncaklarla değil baska şeylerlede ilgilenebilir. Önemli olan örneğin çocuk arabayı sürerken sizin aa bak top atıyorum vb. Dememeniz çünkü bu durumda siz yönlendirme yapmış oluyorsunuz, çocuğun liderliğinden çıkmamanız gerek. Ne yapıyorsa eşlik edin, oyuna dahil olmaya çalışın. Göz temasında kalın. Yakınında olmanızı istemese bile görüş açısı içinde olun.

3) Birlikte oyun oynarken afektler kullanın. Ayının dişlerini firçalıyorum fış fış, oyuncak kaşığı tabağa vuruyorum pat pat vb. Her eylemin bir sesi olmalı ve her seferinde o söylenmeli. Örneğin çocuk kaydıraktan kayarken hoop dediniz başka bir seferde bir ki üçç diyemezsiniz. Afektler çok olmamalı. Birkaç kere söyleyip çocuğun bundan keyif alıp almadığına, eşlik edip etmediğine bakın ona göre azaltın ya da arttırın. Süreç içinde çocuğa asla kural koymayın ve emir vermeyin...

4) Sizden bir şey istediğinde niyetini anlamlandırın. Hı sen bunu istiyorsun, al bakalım. Hiç kelime çıktısı olmayan çocuğa uzun cümleler kurulmaz.

Örneğin çocuk dolabın üzerindeki kumandaya uzandı alamadı ve size döndü elinizden tutup oraya doğru çekti. Kumandayı elinize alın ve

- Bu mu?

Çocuk başını öne doğru sallayıp beden dilini kullanarak onaylayabilir, ya da sadece heyecanlanıp elinize atlayabilir ya da he he diyebilir.

5) Amaç iletişimi güçlendirmek. İki yönlü hale getirmek. Bugün sadece heyecanlanır, yarın başıyla onaylar ertesi gün he he der ve gün gelir evet der. İlmek ilmek ördüğünüz bu süveteri lütfen sabırsızlığa kapılıp yarıda bırakmayın. Her çocuğun gelişim hızı farklı olsada 6 ay ve üzeri bir zaman gerekebilir. Çocuğunuz kendi başına oynamak istiyorsa bırakın oynasın yeter ki ilgisi değiştiğinde siz orada olmaya devam edin. Son bir ipucu daha siz mutlu ve rahat olursanız (regülasyonunuz sağlanmıştır) Çocukta sizinle birlikte olmaktan keyif alır. (Onun regülasyonu da sağlanmıştır.)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Tuba Özet

Çocuk Gelişimi

Randevu al