İletişim Problemleri İle Nasıl Baş Edebiliriz?
Yazar Neslihan Subaşı • Psikolog • 2 Aralık 2020 • Yorumlar:
İletişim önce ne demektir, ne için yapılır en temel taşından itibaren anlatmak gerekir.
İletişim problemleri yaşadığımız birçok problemin temelini oluşturur. konuşmayı iletişim kurmak sanmaya devam edip, şiddetsiz iletişim kurmaya özen göstermediğimiz ve konuşmak kadar dinlemenin ve doğru anlamanın da önemli olduğunu göz önünde bulundurmadığımız sürece yaşanacaktır.
İletişimdeki kopukluğun nedenlerinden biri ise özgüvensiz ve kendimizi tanımıyor oluşumuz. Bu iki birbirini doğuran nedenden ötürü duygularımızı kontrol edemiyoruz. Çünkü duygularımızı anlamlandıramıyoruz. Anlamlandıramadığımız şeylerden rahatsız olur, çekinir ve korkarız. Korktuğumuz şeylerin de kontrolünü ele alamayız. Kendi öz saygımız, çatlaklarla dolu kocaman şaşalı bir vazo olunca, dışarıdan alınan ufak bir darbe ile içeride güçlü bir yankı oluşuyor. Önce kendimizi bu konuda gelişmeye adamalıyız. En azından insan ilişkilerinden ne bekliyoruz, bunu belirlemeliyiz net bir şekilde. dışarıya karşı olan beklentileri ne kadar netleştirirsek, bize o kadar az zararlı tesiri olur.
Ve en önemlisi şu kesinlikle unutulmamalı: Dil en etkili iletişim yolu olmasına karşın, kusurları olan bir iletişim türüdür. Asıl anlam, bizim ruh halimizde yarattığı etkiye göre değişir; yani bizim seçtiğimiz kelimeler, o kelimelere yüklediğimiz bireysel anlamlara göre değişebilir ve biz bu anlamları karşı tarafa tam olarak iletemeyebiliriz.
Günümüzün dev problemi olan iletişim problemlerimizle nasıl başa çıkabileceğimizi şu şekilde derledim
İletişim problemiyle başa çıkmanın yollarına bakalım;
Problemi Tanımla; Gerçekçi olun ve esas problemin ne olduğunu ortaya koyun. Problemi tanıyın ve belirli bir mantığa oturtun; probleminizi çözmek için onu, iyi algılıyor olmasınız.
Karşıdaki Kişiyi Etkin Dinle: Etkin bir dinleme bir çok problemin çözülmesinde en yardımcı maddedir. Karşınızdaki kişiyi dinlemek problemi bulmada, problemin kaynağının ne olduğunu, nasıl çözülebileceğini size gösterebilecek yöntemdir. Saygı Duyun; Karşınızdaki bireyin görüşlerine, problemlerine, isteklerine, bakış açısına saygı gösterin. Bu onun da size saygı duyması için etkili bir yöntem olacaktır. Anlaşılır ve Ses Tonunuzu Ayarlayarak Konuşun; Yüksek ses tonu kavganın ve tartışmanın göstergesidir. Sesinizi ayarlayın; yumuşak, anlaşılır, yapıcı bir ses tonuyla konuşun. Karşınızdaki kişi çok sinirliyse ve bağırıyorsa ; sessizleştikten sonra konuşmayı devam ettirin.
Sinirlerinizi Kontrol Altında Tutun; Bu konuda psikopatolojik (panik atak, bipolar, paranoid) bir rahatsızlığınız yoksa sinirlerinize hakim olmak için bazı yöntemler(temiz hava alın, nefes egzersizi uygulayın, yalnız kalın, soğuk suyla ellerinizi yıkayın ve ensenize suyu değdirin) deneyin.
Kısacası konuşun, yazışın, anlamaya çalışın. Egemen devletlerin diplomasiyi ustalıkla kullanmasını örnek alın, siz de kendi diplomasinizi ustalıkla kullanmayı öğrenin. Amacın bilgi alışverişi olduğunu, savaş olmadığını; şayet savaş olsa bile bunun bir adabının olduğunu bilin.