İlişkiler Uzak Mesafeden Yürür Mü?

Yazar Sinem MalkoçPsikolog, Psikolog, Psikolog • 11 Nisan 2016 • Yorumlar:

Artık yüzde ondan fazla Türk ilişkilerini uzak mesafeden yürütmektedirler. Her geçen gün daha fazla çift, çalışma koşulları nedeniyle ayrı yaşamak ve ilişkilerini ayrı şehirlerde yürütmek zorunda kalıyor. Bazen mesafeler fazla uzak olmamakta, bazen de çiftler birbirini görebilmek için uçak yolculuğu yapmak zorunda kalmaktadırlar. Ve birçok kişi uzak mesafeden bir ilişkinin yürüyüp yürümeyeceğini merak etmektedir. Uzmanlara göre sağlıklı bir uzun mesafe ilişkisi için gerekli olan en önemli şey “istek. Uzaktan sevmek iki taraf için de kolay olmuyor ve ihtiyaçları doyurmuyor.

Buna rağmen böyle bir ilişki yürürmü???

Evet, böyle bir ilişki yürüyebilir.Bu tür bir ilişkinin yürüyüp yürümeyeceği birçok faktöre bağlıdır. Bu ilişki zaten en başından itibaren uzak mesafeden mi başladı? Yani –birinin İzmir’de diğerinin ise Antalya’da yaşadığı- bu çift birbirleriyle internette mi tanıştılar? Yada çiftler, belki de uzun yıllardır, mutlu bir ilişki yaşamaktadırlar ve eşlerden biri aniden iş nedeniyle uzağa gitmek zorunda mı?  

İkinci durumun daha zor olduğu bir gerçektir, zira çiftler arasında aniden ortaya çıkan mesafeye önce bir alışmak lazımdır. Fakat yapılan güncel bir ankete göre on hayat arkadaşından dokuzu şahsi özgürlüklerinin kıymetini bilmektedirler ve bu da sevindirici bir sonuçtur. İnsan bütün gün kumsalda uzanmak yada maç izlemek yada durmadan fazla mesai yapmak ister- neden olmasın, ne de olsa ilişkinin bu konseptinden dolayı yeterli zaman var ve tekrar birlikte geçirilecek zamana kadar bu aynı zamanda iyi bir oyalamaca olabilir.  

Bazı kişiler uzak mesafeden yürütülen ilişkilerin büyük avantajlar sağladığı sonucunu çıkarmaktadırlar. Zira çiftler bir tür engel aşmakta ve birlikte geçirilecek zamana sevinmektedirler ve ilişkide diğer çiftlerin sadece hayal edebileceği çok büyük bir güven temeli oluşmaktadır. Örneğin aşk her dem taze kalıyor! Birlikte paylaşılan her şey değerleniyor. Bir yemek veya bir tatil her zamankinden daha tatlı olabiliyor. 

Ayrıca cinsellik rutin olmaktan çıkıp çok özel bir duyguya dönüşebiliyor.Yine de uzak mesafe ilişkilerinin dezavantajları da vardır, zira normal bir çiftin bir hafta boyunca doğal olarak paylaştıkları şeyler, birbirinden uzak mesafede bulunan çiftler için olağanüstü bir durum teşkil etmektedir. Böylece her bir etkinlik bir hafta sonuna yada daha uzun bir zaman dilimine konsantre edilmektedir. Eşler birbirine kavuşmadan çok şey beklediklerinden ve buluşma umulduğu kadar güzel geçemeyebileceğinden dolayı, hayal kırıklığına uğrama tehlikesi oldukça büyüktür. 

Bu yüzden küçük şeyler için sevinmeli ve herhangi bir sohbet için kendini zorlamamalı ve yan yana uyanmanın mutluluğunu yaşamalıdır.  Bazen acaba değer mi bu kadar çabaya dedirten ama doğru insanla her buluşmada ,her 500 km yolu kat ettiğinizde değdiğini gördüğünüz ilişki için yapılması gerekenler şunlar olabilir:

Mutlu bir uzak ilişki için yapılması gereken 4 şey

• Eşinizle olabildiğince sık iletişim kurun. Telefon, cep telefonu, Skype, e-posta ya da posta yoluyla. O sizin günlük yaşamınızın bir parçası olsun.

• “Ben” değil, “biz” deyin. Fazla bireysellik ilişki için, özellikle de uzun mesafe ilişkileri için iyi değildir. Ayrı da olsanız ritüellerinizden ve ortak yaşam alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyin.

• Tartışma kokan konuşmalardan kaçının. Değerli zamanlarınızı anlaşmazlıklarla geçirmeyin. Yapıcı olun ve sorun büyükse hemen çözümüne ulaşmaya çalışın.

• Eşinizle ortak geleceğiniz hakkında çok şey konuşun. Bu tür ilişkiler vizyon gerektirir.

Bu tür ilişkilerdeki en önemli şey, çiftin herşeye rağmen ortak bir hedefe sahip olmasıdır, yani birliktelik isteklerinin olması ve bu mesafeye belli bir zaman için katlandıklarını bilmeleridir. Eşler belirli bir zaman sonra beraber, aynı şehirde yaşayacakları ve birlikte olacakları düşüncesine tutunmalıdırlar. Uzak mesafeli ilişkilerde de plan olmadan ilişkinin dayanağı olmaz, bu yüzden en başından itibaren insanın böyle bir ilişkiye girmek isteyip istemeyeceği iyi tartılmalıdır.      

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sinem Malkoç Psikoloji, Pedagoji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)