İlişkilerde Bağlanma Stilleri

Yazar Şeymanur Kalafat • 19 Aralık 2023 • Yorumlar:

İlişkilerde sevildiğinizi hissetmek çok önemli bir ihtiyaçtır. Sevgi dolu bir ilişki içerisinde olmak için ne gerekir sorusuna doğru cevap vermek ilişkinin gidişatı için çok önemlidir. Sevgi dolu bir ilişkinin anahtarı, kendi bağlanma stilinizi anlamak ve partnerinizin stilini onurlandırmaktan geçer. Peki, sizin bağlanma stiliniz ilişkilerinizde nasıl beliriyor? Gelin buna bakalım.

Bağlanma Stilleri ve İlişkilerdeki Yansımaları

Her bireyin bir bağlanma stili vardır ve bu, romantik ilişkilerimizi derinden etkiler. Bağlanma stilleri, çocukluktan itibaren gelişen özellikle 0-3 yaş arasında şekillenen ve yetişkinlikte ilişkilerimize yansımalarının görülebileceği temel bağlanma desenleridir. İşte farklı bağlanma stillerinin ilişkilerde nasıl kendini gösterdiği hakkında bazı bilgiler:

1. Güvenli Bağlanma:

Güvenli bağlanma stiline sahip bireyler, genellikle başkalarına güvenir ve kendilerini açıkça ifade edebilirler. İlişkilerinde sağlıklı sınırlar kurabilirler ve karşılıklı destekle güçlenen bir bağa sahiptirler.

2. Anksiyöz (Endişeli) Bağlanma:

Anksiyöz bağlanma stiline sahip kişiler, ilişkilerde sürekli bir endişe ve kaygı yaşayabilirler. Partnerlerinin sevgisini sık sık test edebilir ve onay arayabilirler. İlişkilerde duygusal dalgalanmalar sık görülebilir.

3. Kaçınan Bağlanma:

Kaçınan bağlanma stiline sahip bireyler, genellikle bağımsızlıklarını korumaya odaklanırlar. Duygusal ihtiyaçlarına mesafe koyabilirler ve bağlılık hissetmekten kaçınırlar. İlişkilerde duygusal uzaklık sıkça görülebilir.

4. Korkulu-Bağlanan (Çekingen) Bağlanma: 

Korkulu-bağlanan bireyler, genellikle hem kaçınan hem de anksiyöz özellikleri gösterirler. İlişkilerde hem bağlanmak isterler hem de bu bağlanmadan korkarlar. Bu durum, karışık ve çelişkili davranışlara yol açabilir.

Bu bağlanma stillerinin her birinin yalnızca bir tanesi olmak zorunda değildir. Farklı bağlanma stillerinin kombinasyonu bulunabilir. Bağlanma stilleri 0-3 yaş arasında şekillense bile değişmez değildir, zaman içerisinde iç görü kazanma ile birlikte değişiklik sağlanabilir. Bu bilgi, ilişkilerimizi daha iyi anlamamıza ve geliştirmemize yardımcı olabilir. Siz hangi bağlanma stilini taşıyorsunuz? İlişkilerinizde bu stilin etkilerini fark ettiniz mi? Sağlıksız bağlanma stillerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir ruh sağlığı profesyonelinden destek alabilir, ilişkinizin gidişatıyla ilgili destek almak istiyorsanız bir çift terapistinden yardım alabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şeymanur Kalafat Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)