İlişkilerde Koyucuyumuz; Sınırlarımız

Yazar Sedanur Güneş PampalPsikolog • 13 Şubat 2022 • Yorumlar:

Aşırı yakın olduğumuz ancak şimdilerde görüşmediğimiz arkadaşlarımızı düşünelim, tamamen bir elmanın iki yarısı gibi olduğumuz ve başka kimseye ihtiyaç duymadan yaşadığımız flörtlerimizi, anne ve babamızla kurduğumuz ve onlarsız bir şey yaparsak sanki onlara ihanet ediyormuşuz gibi hissettiğimiz ilişkilerimizi…

Tüm bu ilişkilerin ortak özelliği ilişkide sınırların olmaması; sürekli görüşülen, bir üçüncünün var olamayacağı, başka kimseyle ilişki kurulmasına müsaade etmeyen ve birbirinin hayatına sürekli müdahale eden ilişkiler… Bu ilişkilerde kişisel alan; kendi tercih ve seçimlerimiz, kendimize özgü zevkler ve kendi hayat alışkanlıklarımız ve hatta kendi varlığımız ortadan kaybolur. Yerine sürekli “biz” ile kurulan cümleler, tek başına yapmayı hayal dahi edemediğiniz eylemler ve bazen nefes alamayacak kadar boğulmuş hissettiğiniz iki kişilik bir hayat düzeni alır. Her ne kadar başlarda bu düzen size sürekli eşkil eden ve daima paylaşım içinde olduğunuz birinin var olduğunu hissettirse de zamanla kendi kişisel alanınızın kaybolmaya başladığını, bireysel hayatınızda 3. Bir kişinin var olmayacağını görmek ilişkiyi boğucu bir hale getirecektir. Bu ilişkide kendi zevkleriniz, yalnız kalma ihtiyacınız, vaktinizi başkalarıyla değerlendirme ihtiyacınız ve seçimlerinizin yok olup yerini sürekli olarak ilişkinizin kararları, ilişkinizin doğruları, birlikte görüştüğünüz insanlar ve ilişkinize dair zevklere bıraktığını fark edeceksiniz.

Bu durum; kişilerin, kendi kimliklerini ilişkilerinde bastırmak, gölgelemek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. Bu ilişkilerde sınır kavramı ortadan kalkmış yerini bağımlı yaşam almıştır.

Sınır kelimesi her ne kadar resmiyet, mesafe gibi algılansa da insan hayatı için hayatı önem taşımaktadır. Kişisel alanlarımızın varlığı, bireysel sınırlarımız bizi diğerlerinden ayıran ve bize mahremiyet, kişisel zevkler, kişisel kararlar sağlayan alanlarımızdır. Bu alanların yok olması birbirine karışmak, ve bir nevi yok olmak demektir.

Halbuki sağlık ilişkiler size değer veren ilişkiler olduğundan sizden mutlak bir değişim beklemez, sizi olduğu gibi ilişkide de yaşatabilen ilişkilerdir, izin verici ve esnektir. Sizi siz yapan özelliklerinize saygı duyar. Tek başına olmayı istediğiniz anların ilişkiden kopuş olmadığını bilecek sağlam temellere sahiptir ve sizin geri gelip gelmemenizle ilgili hemen paniğe kapılmaz. Şimdi kendi ilişkilerimizi kısaca bir değerlendirelim; bağımlı ilişkilere mi sahibiz yoksa ilişkide sınırlarımızı koruyabiliyor muyuz?

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)