İlişkilerde Mahşerin Dört Atlısı
Yazar Lale Çıkışır • Psikolog • 2 Haziran 2020 • Yorumlar:
Pandemi günlerinde sık sık tüm aile ev karantinasında olacağız, öyle değil mi?
Bu günlerin aile ilişkileriniz ve bireysel psikolojiniz açısından daha olumlu, daha sağlıklı geçebilmesi için size ünlü Çift ve Aile terapisti Gottman’ın çiftler ve ilişkiler üzerinde uzun yıllar yaptığı bilimsel çalışmalar ile ortaya koyduğu MAHŞERİN DÖRT ATLISI’ndan bahsetmek isterim. Gottman bize ilişkimize zarar verecek en temel 4 davranışın neler olduğunu ve bu davranışlar yerine konabilecek 4 olumlu davranışı açıklamıştır.
İşte sevdiklerinizle ilişkinizi ve iletişimimizi her daim sağlıklı tutabilmenizi sağlayacak MAHŞERİN DÖRT ATLISI şu şekilde;
️ ELEŞTİRİ; Sevdiklerimizi eleştirmek yerine, yani “sen dili” yerine duygularımızı “ben dili” ile aktarmalıyız. Bu değişiklik ile hem karşımızdakini suçlamamış̧ hem de kendi duygularımızı sunarak ilişkimize derinlik katmış̧ oluruz.
Örneğin; “Sürekli televizyon seyretmenden bıktım.” ifadesi yerine ben dili ile kendi duygularımıza yer vererek “Sen akşamları sadece televizyon seyredince ve benimle ilgilenmeyince ben kendimi önemsiz hissediyorum. Bu konuda daha dikkatli olmanı istiyorum.” gibi…
️ SAVUNMA; Sorunlarınızı konuşurken gardımızı alıp savunmacılık yapmak yerine o sorun için alabileceğimiz sorumluluklar ve çözüm önerilerimiz üzerinden düşünmek ve konuşmak ilişkimizdeki karşılıklı saygı ve güveni arttırır.
Örneğin; “Bu senin hatan, benim değil.” yerine “Aslında bu hatada ikimizin de payı var. Ben bana ait kısım üzerinde daha fazla çaba harcayacağım.” gibi…
️ AŞAĞILAMA; Sevdiklerimizi aşağılamak yerine taktir etmek, onların kendilerine ve ilişkiye olan güveni ve saygısını arttıracaktır. Takdir edilmek insanın en temel ihtiyaçlarındandır. Kendinizi düşünün… Takdir edildiğinizde nasıl da mutlu, şükran dolu ve üretken oluyorsunuz, değil mi?
Örneğin; “Çok beceriksizsin!” yerine “Çabanı takdir ediyorum.” gibi…
️ DUVAR ÖRME; Küsmek, soğuk davranmak en şiddetli ve pasif agresif iletişim yollarından biridir. Yıkıcıdır. Bu yoksunluk ve reddedilme karşı tarafta öfkeye neden olur. Sevdiklerimize duvar örmek, küsmek yerine kendimize biraz kişisel alan ayırarak, fiziksel ve psikolojik olarak bizi rahatlatan şeylere yönelebiliriz. Çünkü durmak, biraz uzaklaşmak, kendimize dönmek ve sorunlar üzerinde düşünmek hepimizin hakkı ve ihtiyacıdır.
Örneğin; Küsmek yerine, önce kendinize alan ayırarak sakinleşmek ve sonrasında sorun hakkında konuşmak sağlıklı ve mutlu bir ilişki için olması gerekendir.
Hayat Birlikte Güzel..! Güzel günler geçirmeniz dileğiyle,