İlişkinin Adını Koyalım: Aşk Mı? Şema Kimyası mı?

Yazar Gözde GülerPsikolog • 18 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Yüzyıllardır sevgi saygı ve güven tüm kişiler arası ilişkilerimizde, en çok da romantik ilişkiler

içerisinde var olan öncelikli ihtiyaçlarımızdır. Zihnimizde canlandırdığımız ve herkes gibi

hak ettiğimiz bu duyguları almak için çabalar durur fakat sonuna geldiğimizde;

“bunları neden yaptım”,

“kendimi neden olumsuz duygulara maruz bıraktım” ,

“oysaki bir arkadaşımın başına gelmişti ve ben ona çok güzel öneriler vermiştim, fakat

kendi başıma gelince bunları hiç uygulayamadım”  derken bulursunuz kendinizi.

Peki nedir, sizi hak ettiğinizden alıkoyan?

ŞEMALAR.

Şemalar sizi olmayacak ilişkilere sürükler ve aldığınız yaralar sonucu kendinizi kaçınma

yaparken bulursunuz. Nasıl mı? Issız Adam filminden hakimiz; “ ne gerek var ilişkiye, ben

ilişki insanı değilim” düşüncesiyle.. ya da yaşadığınız sancının geçmesi ümidiyle bütün

işlerinizi kenara bırakıp yataktan hiç çıkmayarak, olduğu şehirde yaşamak zor geldiği için

tüm düzeninizi bozup taşınma kararı alarak, yani kendinizi acıdan koruyabilmek için kopma

davranışını çözüm sanarak.. böyle bir yanlış baş etmeye aldanarak kaçınmaya çalışabilirsiniz.

Şemalar, sizi ilişki içerisinde kabul görmek için olmadığınız bir insan haline getirebilir; onun

beğendiği gibi olmalıyım, beni reddetmesin diye onay almak için çabalar, terk edilmemek

için yoğun uğraşlar gösterir, dört dörtlük olmak için kendinizi zorlar, önce o mutlu olsun diye

kendinizi feda eder, sorun çıkmasın diye her şeye evet diyerek boyun eğer, tüm kararlarınızı

karşı tarafa bırakarak bağımlı olur, benim ihtiyaçlarımın ne önemi var ki diyerek duygusal

yoksunluk yaşar, beni ne yapsın ki diyerek kendinizi kusurlu hissetmenize sebep olurlar.

İşte bu bahsettiğimiz sebeplerin hepsi ŞEMALARDIR; çocukluk dönemlerinde

yaşadığınız olumsuz yaşantılardan kaynaklı oluşurlar ve oluşumlarında ebeveynlerden

çevre faktörlerine ve de mizacınıza kadar birçok sebep vardır.

Şema kimyası; ihtiyaçlarınızın önemsenmediği, yalnız hissettiğiniz, olumlu duyguları

içerisinde barındırmayan, kopmak istediğiniz fakat bir parçanızın alacaklı olduğu

duygulara tutunarak ilişkide kalmayı kendinize zorunlu kıldığınız, “ ne gidebiliyorum ne de

kalabiliyorum” dediğiniz ilişkilerdir.

Aşk ise; karşılıklı olarak olumlu duyguları hissedebildiğiniz, ihtiyaçlarınızı önemsediğiniz,

saygı sevgi ve güveni yaşadığınız ve de alacaklı hissetmediğiniz ilişkilerde var olur.

Şöyle düşünelim, hayatınız sizin puzzle’ınızdır ve o puzzledaki eksik parçalarınızın

başkasında olduğunu görünce şemalarınız aktifleşir ve derinlerde bunu istemeseniz dahi

kendinizi o ilişkinin peşinden giderken bulursunuz, o kadar telaş edersiniz ki o puzzle’ı

kaybetmemek için, elinizi cebinize atıp aslında sizde de yıllardır var olan ve orda duran

eksik puzzle parçasını fark edememişsinizdir.

Başka bir açıdan daha bakacak olursak; Aşk isteğiniz vardır, fakat aşk tohumu olmayan bir

bahçeden aşk meyvesi bekler durursunuz

İçinizdeki incinmiş çocuk o kadar yorgun hisseder ki, ne yan bahçedeki aşkı fark eder ne de

cebindeki puzzle parçasını..

Peki bunu nasıl yapacaksınız?

Şemalar değişebilir, bunun için geç değildir.. Terapi desteğiyle hak ettiğiniz duygu ve

yaşantılara isterseniz ulaşabilirsiniz, bir uzmanın size yol arkadaşlığı yapmasına izin verin

yeterli.

Engel olan şemalardan arınıp, hak ettiğiniz duygulara ulaşmanız dileğiyle.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)