İlişkinizin Bir Pusulası Var mı?
Yazar Fahrettin Özçelebi • Psikolog • 17 Haziran 2020 • Yorumlar:
Bir Aile ve Evlilik Terapisi Modeli olan İlişki Pusulası yöntemi, çiftlerin yaşadıkları sorunlar konusunda çiftleri bilgilendiren, doğru adımları nasıl atabilecekleri konusunda yol gösteren, iletişimi engelleyen ve problemin büyümesine neden olan faktörleri tespit etmenize yardım eden bir psikoterapi yöntemidir.
Birçok çift, aile ve evlilik terapisinin sadece ayrılık veya boşanma söz konusu olduğunda alınması gerektiğine inanmaktadır. Ancak bu inanç çoğu zaman ilişkinin daha fazla yaralanmasına hatta sonlanmasına neden olmaktadır.
Oysa ki çift terapisine, yaşadığınız sorunların günlük yaşamınızın kalitesini sekteye uğrattığını düşündüğünüz an başlanmalıdır.
Genelde çiftlerin ilişkide en sık yaşadıkları sorunlardan birisi uzun süre boyunca aynı problem döngüsü içinde olmalarına rağmen her seferinde aynı tepkileri göstererek karşılarındaki partnerlerinin bu sorunun çözümü için adım atmasını beklemeleridir. Örneğin hafta sonlarını dışarıda vakit geçirerek değerlendirmek isteyen çiftlerden birinin bunu ifade etmeden (veya birlikteliğin ilk yıllarında bir kez ifade ettiğini düşünerek hareket etmesi) beklenti içine girmesi ve bu beklenti gerçekleşmediği için de iyi olan ilişkisinde yara açabilecek küslük davranışını sergilemesi ilişkinin bozulmasına neden olabilmektedir.
İlişki Pusulasında Gündeme Alınan Konu Başlıklarından Bazıları Şunlardır;
-İlişkiyi etkileyen acil durumların saptanması,
-İlişkinin enerjisini (Biz enerjisi) etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve biz enerjisinin yeniden aktive edilmesi,
-Sağlıklı aile yapısı hakkında çiftin/partnerlerin bilgilendirilmesi,
-İlişki döngüsündeki barışma stillerinin belirlenmesi ve yıpranmış barışma stillerinden vazgeçilmesi,
-Duygusal aktarımlarda yaşanan sorunların ele alınması ve sağlıklı bir biçimde duygu alışverişinin nasıl sağlanabileceği konusunda çifte/partnere yol gösterilmesi,
-Problem çözme becerilerinin geliştirilmesi için uygulamalı ödevlerin planlanması
-Aldatma veya aldatılma (sadakatsizlik) sorunları,
-Cinsel sorunların ele alınması veya cinsel hayatın daha kaliteli bir hale gelmesi.
İlişki Pusulası, yönünü kaybetmiş ilişkilere yönlerini bulmalarına yardımcı olurken partnerlerin daha iyi bir iletişim kurmasına, daha sağlıklı ve güçlü bir ilişki becerisi geliştirmesine yardımcı olan bir yöntem olup, Ülkemizin Klinik Psikoloji Profesörlerinden biri olan Hürol Fışıloğlu tarafından geliştirilmiştir.
İlişki Pusulası Modeline Göre Süreç Ne Kadar Sürer?
Çift terapisi bir değişim ve dönüşüm sürecidir. Bundan dolayı her iki kişinin de terapi sürecine ilgili ve istekli olması bizim için gerçekten kıymetli bir durumdur. Çünkü ödevlerle devam edecek olan bir sürece girecek ve adım adım ilerleyeceğiz.
Genellikle haftada bir bazen de tamamen danışanların istek ve taleplerine göre ayda iki kez görüşüyoruz. Seansa çiftlerle (her iki eşle/partnerle) birlikte giriyoruz. Nadiren aldatma konusu söz konusu olduğunda arada tek tek görüşmeler gerçekleştirebiliyoruz. Her seansımız yaklaşık 90 dakika sürmektedir.
İlk dört seanstan sonra bir değerlendirme yapıyoruz. Bu zaman zarfı içinde;
-Çift sürece uyum sağladı mı?
-Değişime açık mı?
-Ödevlerini gerçekleştirebiliyorlar mı veya bu duruma engel olan bireysel bir sorun var mı?
Gibi konuları gözden geçirip, devamında da yaklaşık 12 seansta süreci tamamlamış ve değişimi gerçekleştirmiş oluyoruz.
Eşiniz Terapi Sürecine Katılmak İstemiyorsa!
İlişkide yaşadığınız sorunları çift terapisinde çözebileceğinize, terapi sürecinden fayda sağlayabileceğinize olan inancınız tam olmasına rağmen, eşiniz/ partneriniz bu sürece katılmak istemeyebilir.
Peki böyle bir durumda ne yapabilirsiniz?
Eşinizi/partnerinizi terapi sürecine zorla getiremeyeceğinizi belirtmek isterim. Eşiniz böyle bir danışmanlık sürecine katılmak istemiyorsa yapabileceğiniz en sağlıklı şey bireysel danışmanlık alarak karşılaştığınız sorunlar üzerinde profesyonel bir bireysel destek almak olacaktır.
Bu süreçte belki de ne oluyor da eşiniz/partneriniz bu danışmanlık sürecine ihtiyaç duymuyor? Veya Neden bu sorun sizin hayatınızı bu kadar etkiliyorken eşiniz/ partneriniz sürece kayıtsız kalabiliyor veya kalıyor? sorularının cevaplarını anlamanıza yardımcı olabilecek bir süreç geçirirsiniz.