İlk Adım Ayakkabısı

Yazar Miraç Ergen • 21 Nisan 2024 • Yorumlar:

Ne zaman?

Özellikleri ne olmalı?

Bebeklerin kendi başına bir kaç adım atması anne baba için en heyecan verici durumlardan biridir.

Bu yazıda yeni yürümeye başlayan bebeklerimize hemen alıp giydirmek istediğimiz, o çok sevimli ilk adım ayakkabılarından bahsetmek istiyorum.

Öncelikle şunu belirteyim, ayakkabı bebeklerin ayaklarını korumak ve güvenlik amaçlı giydirilir, ayak sağlığına faydalı olduğu için değil. Bebeklerin evde çıplak ayakla yere basması daha sağlıklıdır.

Çocukların evde ayakkabı giymesini önermiyoruz. Evde çıplak ayak veya kaymaz çorap ile adım atmaları hem yeri iyi kavramaları hem de ayak tabanı ve bilek gelişimi için daha sağlıklıdır.

Henüz yürümeyen bir bebeğe ayakkabı giydirilmemesi gerektiğini de hatırlatalım.

Peki, ne zaman ayakkabı?

Kendi başına 10-15 adım atabilen çocuklar ev dışına çıktığında artık ayakkabı giymelidir. Dış ortamda taş-toprak, sıcak-soğuk, delici-kesici cisimlerden korunmak için ayakkabı gerekir.

Ayakkabının özellikleri?

Esneklik:

Ayakkabı, ne hiç esnetilmeyecek kadar sert, ne de ortadan ikiye katlanacak kadar yumuşak olmalı, en az 40 derece bükülebilmelidir.

Büyüklük:

Bebeğin başparmağı ile ayakkabı ucu arasında 0.5-1 cm lik boşluk olması idealdir. Topuk kısmına ise serçe parmağımız girebilmelidir. Burnu yuvarlak olmalıdır.

Malzemesi:

Ayağın içinde rahatça hareket edebileceği, nefes alabilen, terletmeyen, hafif ve doğal malzemelerden yapılmış olmalıdır. Tabanı kalın ve kaydırmayan bir materyalden yapılmış olmalıdır.

Ortopedik mi? Anatomik mi?

Anatomik tabanlı olmalıdır. Ortopedik ayakkabılar özel durumlar için kişiye özel ve tıbbi amaçlı üretilir. Ortopedik bir sorun yok ise tercih edilmemelidir.

Özetle; hafif, esnek ve konforlu, doğal malzemelerden yapılmış ve doğal hareketi destekleyen bir ayakkabı olmalıdır.

Genellikle bebeklerin ayağı çabuk büyüdüğü için yaklaşık 3 ayda bir ayakkabı değiştirilmesi gerektiğini de hatırlatalım.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)